Izgubljen prirodni izgled Pazinčice

Ljetos su se zbog sličnih radova na vodotoku Pazinčice kod Cerovlja bunili njegovi mještani. Tada je Udruga mladih Cerovlje održala protestni koncert »Spasimo rakove«.

Veći dio okoliša vodotoka Pazinčice od Zaričanskog mosta do mosta u Pazinskim Novakima iskrčili su radnici Hrvatskih voda. Kada se to točno dogodilo, nismo uspjeli saznati. Očekujemo odgovor od službe za odnose s javnošću Hrvatskih voda.
Na upit o radovima na vodotoku Pazinčice ljetos smo dobili odgovor od tadašnje glasnogovornice Hrvatskih voda Jelene Ambrenac u kojem je bila najavljena košnja na dijelu vodotoka od mosta Dubravica (vjerojatno se mislilo na Zaričanski most, op. a.) do mosta u Pazinskim Novakima. No, da košnja podrazumijeva sječu drveća, nismo mogli pretpostaviti. Doduše, ostavljene su vrlo male grupacije vegetacije koje gledane s lokalne ceste Pazin – Cerovlje umanjuju dojam iskrčenosti. Potok je ovom intervencijom izgubio prirodni izgled, postoji opasnost od erozije zemlje, pa i ugrožavanja životinjskog fonda potoka. Ne treba smetnuti s uma da se zahvatima lokalnim kupačima oduzima ljetna hladovina, a vjerojatno i povećava ljetna temperatura vode.
Ljetos su se zbog sličnih radova na vodotoku Pazinčice kod Cerovlja bunili njegovi mještani. Tada je Udruga mladih Cerovlje održala protestni koncert »Spasimo rakove«. Kontaktirana je inspekcija zaštite prirode koja je ustanovila da je potok doista devastiran te se obvezala zaštititi područja na kojim se utvrde mikrolokacije zaštićenih riječnih rakova. Predsjednik Turističke zajednice središnje Istre Renato Krulčić tada je upozorio da se tim radovima »od prirodnog potoka stvara običan kanal«. Na isti problem prije nešto više od mjesec dana upozorili su članovi Zelene Istre i Nature Histrice ustvrdivši da Hrvatske vode neselektivnom sječom vegetacije vodotoka ugrožavaju strogo zaštićene zavičajne svojte u Istri (primjerice, gniježđenje močvarnih ptica).

Hrvatske vode radove opravdavaju »omogućavanjem nesmetanog protoka vode te zaštitom zaobalja od potencijalnog vodenog vala i erozije«, kako nam je objašnjeno u prethodnom dopisu iz Hrvatskih voda. Međutim, ostaje upitna zaštita faune, ali i prirodnog izgleda još nekanaliziranih vodotoka. Uputili smo dopise Hrvatskim vodama i Ministarstvu zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva.

Anđelo Dagostin
Glasistre.hr

Komentari
Najčitanije u 7 dana
Anketa

Jeste li zadovoljni dijelom proračuna o kojem odlučuju građani


Pogledaj rezultate

Prethodne ankete

Najčitanije u 30 dana

© iPazin.net portal 2001. - 2024.