Izložba 42 crteža Mirande Bačić u pazinskom Spomen domu

foto: Glasistre.hrSvojom prvom pazinskom, a tridesetom samostalnom izložbom u četvrtak se u prostorima Spomen doma u Pazinu crtežima predstavila Miranda Bačić. Autorica je članica HDLU-a Istre i Rijeke, a živi u Matuljima. Uz samostalne izložbe imala je i 60-ak skupnih u Hrvatskoj i inozemstvu te je sudjelovala u radu nekoliko likovnih kolonija.
Na svečanom otvorenju izložbe Mirna Milanović, voditeljica kulture u pazinskom Pučkom otvorenom učilištu, koje je i organizator programa, izrazila je zadovoljstvo što se u Pazinu nakon dužeg vremena predstavlja autorska izložba crteža. Izložena su 42 crteža i lavirana crteža u tušu koji su uglavnom nastali 2006. i 2007. godine.
Govoreći o stvaralaštvu Bačić, umjetnik, likovni kritičar i voditelj grožnjanske galerije Fonticus Eugen Borkovsky otvorio je izložbu koja će se moći razgledati do 8. veljače. Naglasio je da je u autoričinom umjetničkom radu pejzaž uvijek inicijalni pokretač, ali pri tome ju ne zanimaju ambijent, konfiguracija terena ili atmosferske prilike.
– Motiv joj je potreban kao polazište, kao bojno polje na kojem može progovoriti intimno. Ovu seriju možemo doživjeti kao svojevrstan dnevnik, rekao je Borkovsky. On naglašava da Bačić ponekad kroz crteže prikazuje svoja raspoloženja i utiske, te odbljeske svjetla, dok u drugim slučajevima »govori« znakovima koje treba dešifrirati.
Na izloženim radovima koji su manjeg formata autorica progovara gestom, a odmah potom i strpljivom preciznošću. Ponekad je i obrnuto, ali polazište je uvijek pejzaž, a rezultat je uvijek unutarnje stanje. Ti su radovi kontrapunkt klasičnih panorama, a iako na prvi pogled djeluju apstraktno, Borkovsky poziva na pažljivo promatranje kojim se zapaža da autorica bira elemente i njima sklapa novu realnost. U njenim se radovima forme ne nadopunjuju pa su ponekad i u neskladu. Oblici nisu odraz promatrane stvarnosti, već nutrine autorice koja na taj način izražava svoje doživljaje, osjećaje i stav.
– Mirandini radovi izazivaju uznemirujući doživljaj. Pred nama su vizure usklađene s tijekom. Ovi aksiomi prolaznosti nose u svojim laviranim koprenama sve bogatstvo, koje nazivamo životom, ustvrdio je Borkovsky. Na otvorenju izložbe nastupila je i plesna grupa The spirit iz Pazina.

Selvina Benić
Glasistre.hr

Komentari
Najčitanije u 7 dana
Anketa

Jeste li zadovoljni dijelom proračuna o kojem odlučuju građani


Pogledaj rezultate

Prethodne ankete

Najčitanije u 30 dana

© iPazin.net portal 2001. - 2022.