Izložba “Dječje igračke iz Hrvatske baštine” u Etnografskom muzeju Istre

emi_igracke_2014Etnografski muzej Istre u suradnji s Etnografskim muzejem Zagreba, ugostit će izložbu “Dječje igračke iz hrvatske baštine” u kojoj se široj javnosti predstavlja dio narodnog blaga – dječje igračke rađene u hrvatskim selima od 19. do 21. stoljeća. Ovom izložbom želi se potaknuti interes posjetilaca za dragocjeni segment narodnoga stvaralaštva. Otvorenje izložbe održat će se 15. svibnja u 19 sati u Etnografskom muzeju Istre, a moći će se pogledati do 30 rujna.

Publici, a posebno djeci nastoji se približiti raznolikost motiva i materijala od kojih su igračke rađene, načine izrade, upoznati ih s njihovom povijesti i potaknuti ih na buđenje svijesti o baštini i njezinoj vrijednosti. Sastavni je dio izložbe i multimedijski dio s filmskim zapisima o gotovo svim živućim majstorima izrađivačima dječjih igračaka.

Zapisi govore o nastajanju i umijeću izrade igračaka na našim prostorima. Izložba je svojim dizajnom prilagođena djeci, a realizirana je i dječja igraonica u kojoj se najmlađi mogu i poigrati.

Drvene dječje igračke s područja Hrvatskoga zagorja uvrštene su na Popis zaštićenih nematerijalnih kulturnih dobara upisanih u Registar kulturnih dobara Republike Hrvatske. Na taj je način jedno od tradicijskih umijeća dobilo na važnosti i trajnoj zaštiti, a upisom Umijeća izrade drvenih tradicijskih dječjih igračaka s područja Hrvatskoga zagorja na UNESCO-ovu Reprezentativnu listu nematerijalne kulturne baštine čovječanstva 2009. godine potvrđena je njihova važnost i vrijednost na svjetskoj razini.

Ova izložba je krenula iz Etnografskog muzeja u Zagrebu, a do sada je gostovala u Lepoglavi, Slavonskom Brodu i Osijeku.

kulturistra.hr

Komentari
Najčitanije u 7 dana
Anketa

Jeste li zadovoljni dijelom proračuna o kojem odlučuju građani


Pogledaj rezultate

Prethodne ankete

Najčitanije u 30 dana

© iPazin.net portal 2001. - 2024.