Izložba Ostavština obitelji Brajša

Udruga Zavičajna zbirka Enriko Depiera (udruga ZZED) iz Tinjana organizira prigodan kulturni program kojim će obogatiti prvi Festival Istarskog pršuta koji se od 19. do 21. srpnja 2019. održava u Tinjanu.

 

Ostavština obitelji Brajša naziv je nove izložbe koja će za sve posjetitelje biti otvorena u petak, 19. srpnja 2019. godine u tinjanskom Domu mladih, od 20 sati. Dan kasnije, također u Domu mladih s početkom u 20 sati večer je rezervirana za predavanja. Docentica s pulskog sveučilišta Ivana Paula Gortan-Carlin održat će gostujuće predavanje pod naslovom „Matko Brajša-Rašan i Antonio Smareglia: istarski skladatelji i suvremenici na prijelazu u 20. stoljeće“, dok će Nina Brečević, magistra povijesti i hrvatskog jezika i književnosti predstaviti svoje istraživanje pod naslovom „Stojan Brajša – život oca, vjernika, učitelja, odvjetnika, publicista, idealista“. Mlada tinjanska pjevačica Diana Krizmanić izvest će prigodne Brajšine pjesme, a Kumpanija Kosirići Tinjan će predstaviti dio svog folklornog programa. Čitav program će moderirati kustos i voditelj zbirke Depiera, Ivan Smoljan.

Najveći doprinos za realizaciju ove izložbe ima unuka Matka Brajše-Rašana i kći Stojana Brajše, Božena Brajša. Znajući da se u tinjanskoj Zavičajnoj zbirci nalaze vrijedni predmeti povezani s njenim djedom, odlučila je Zbirci darovati predmete koji potječu od oca Stojana i djeda Matka Brajše, a koji su se dosad nalazili u stanu obitelji Brajša u Trstu. Osim predmeta Matka Brajše-Rašana, ovim darom Zbirka postaje bogatija i za veći broj predmeta njegovog sina, poznatog pravnika, publicista i političara, Stojana Brajše. Ova izložba prilika je za širu publiku da razgleda, između ostalog, i po prvi puta izložene predmete iz života Stojana Brajše, te da kroz predavanja i izložbu svi zajedno spoznamo veličinu ostavštine obitelji Brajša, koja premašuje okvire lokalnog značaja.

Izložba i predavanja u srpnju dio su novog projekta udruge ZZED, pod nazivom „Tinjanska glazbena priča“ koji osim navedenog obuhvaća proučavanje i predstavljanje javnosti kulturno-glazbenog nasljeđa svećenika i etnologa Josefa Ptašinskog, te restauraciju klavira iz Zavičajne zbirke, koji potječe iz 1860.-ih godina.

 

 

Komentari
Najčitanije u 7 dana
Anketa

Jeste li zadovoljni dijelom proračuna o kojem odlučuju građani


Pogledaj rezultate

Prethodne ankete

Najčitanije u 30 dana

© iPazin.net portal 2001. - 2024.