“Spomeni iz škatula i kašetina u fundus(u) Muzeja” i “Izložba “Novi sjaj muzejskih predmeta” u Pazinu

PazinMeđunarodni dan muzeja u 2011. godini posvećen je temi “Muzeji i sjećanje / Predmeti pričaju tvoju priču”. Slijedom ove okvirne teme koja u prvi plan stavlja ulogu muzeja u očuvanja sjećanja Muzej grada Pazina priredio je izložbu “Spomeni iz škatula i kašetina u fundus(u) Muzeja”.

Ova izložba kao što i njezin naslov sugerira, vezana je za ciljani rakurs muzejskih predmeta – uspomena pojedinaca i/ili obitelji – dionika određenog razdoblja neovisno o njihovu statusu u društvenoj i kulturnoj slici prostora Pazinštine. Nakana predmeti svjedoče (pričaju) o tebi realizirana je muzejskom građom koja potječe iz ostavština nekoliko obitelji, pored fotografija, koje su najupečatljivije i najrječitije, te raznih adnominalnih dokumenata (svjedodžbi, spomena na sv. pričesti i krizme, plaketa, priznanja…) za izložbu su odabrani predmeti manjih veličina koji su se čuvali kao uspomene na pojedine članove obitelji i koji se uobičajeno pohranjuju u kutije (škatule) ili ladice (kašetine), odnosno u vitrine i ormare.

Datum otvorenja 18. 05.2011.
Mjesto održavanja: Izložbeni prostor Muzeja
Vrijeme održavanja: 18.05. – 20.06. 2011.

 

Druga pripremljena izložba nosi naziv “Novi sjaj muzejskih predmeta”. Na izložbi je prezentiran mali dio predmeta iz dvije zbirke Muzeja grada Pazina zaštićenih i/ili obnovljenih konzervatorsko-restauratorskim radovima 1997., 2002., 2005. i 2011. godine.

Na dosad restauriranim predmetima iz raznih zbirki Muzeja konzervatorsko-restauratorske radove izvršili su: Janko Jeličić, Kristina Kadum Radoš, Božo Petretić, Viktor Snoj, Dario Sošić, Antonina Srša, Mauro Stipanov, Laura Stipić Miošić te Restauratorski zavod Hrvatske u Zagrebu (danas: Hrvatski restauratorski zavod). Konzervatorsku obradu predmeta – nalaza iz četvrtaste kule Kaštela izvršio je Arheološki muzej Istre u Puli.
Otvorenje izložbe biti će popraćeno izlaganjem restauratorice Kristine Kadum Radoš koja će govoriti o konzervatorsko – restauratorskim radovima na namještaju iz muzejskog fundusa.

Datum otvorenja: 14.05.2011.
Mjesto održavanja: izložbeni prostor Muzeja
Vrijeme održavanja: 14.05.-20.06.2011.

Muzej Grada Pazina

© iPazin.net portal 2001. - 2024.