“Izumitelj” biske, svećenik Josip Vidau dobiva bistu

Na predstojeći Dan neovisnosti u listopadu, Park Bože Milanovića u Kringi dobit će još jednu bistu: brončanom poprsju jednom od najpoznatijih istarskih svećenika dvadesetog stoljeća pridružit će se poprsje Josipa Vidaua, svećenika koji je tri desetljeća (1933.–1960.) proveo na župničkoj službi u Kringi, a kasnije je bio župnik u Humu (1961.-1979.), gdje je postao poznat kao “izumitelj” biske, ljekovite rakije s mladim listovima imele.

Uređena šterna pred školom

Dok je službovao u Kringi, Vidau je bio vrlo omiljen među ovdašnjim stanovništvom, i kao svećenik i kao travar, a po vlastitoj je želji i sahranjen na križanskome groblju. Uspomena na svećenika Josipa Vidaua (Opčine kraj Trsta 1904. – Pazin 1983.) tako će obogatiti lokalitet kojim se u Kringi čuva uspomena na zaslužne ljude iz istarske povijesti povezane s Kringom, kaže nam tinjanski načelnik Goran Hrvatin.

Ususret listopadskoj svečanosti, tinjanska se općinska uprava potrudila uljepšati središte Kringe malim, ali vidljivim i vrijednim intervencijama. Tijekom ljeta je tako uređena šterna pred mjesnom školom, podignuta, kako svjedoči natpis na metalnom vjetrokazu, 1892. godine. Ova zanimljiva šterna ima dva grla, a mjesna predaja kaže da je jednu smio koristiti samo učitelj, dok je druga služila svim ostalim mještanima.

Uz popravak ogradnog zida, oko šterne je postavljena nova kovana ograda, i iako se iz dvaju grla ove šterne već odavna ne uzima voda, saniran joj je i unutrašnji plašt tako da više ne propušta, a jedan lijepi povijesni kutak u središtu Kringe dobio je time novo i dostojnije lice, u što je općina uložila 25.000 kuna. (D. Š.)

https://www.glasistre.hr/pula/izumitelj-biske-svecenik-josip-vidau-dobiva-bistu-568666

Komentari
Najčitanije u 7 dana
Anketa

Jeste li zadovoljni dijelom proračuna o kojem odlučuju građani


Pogledaj rezultate

Prethodne ankete

Najčitanije u 30 dana

© iPazin.net portal 2001. - 2024.