Izvanzemaljac Dinamo u Ruhce je dovezao svemirski brod

Ne znamo ča je u njegovoj grdoj glavi, ma čuda puti smo čuli da bi ti vanzemaljci u hip zgorili sve ča imamo, a mi to nećemo dozvolit, bio je rezolutan pusni sudac sela Ruhci. Ulovljeni zelembać nije dosad ni riječ rekao, glavu ima veliku “kako da ju je napumpa poli gumaja”, a povrh svega još i “sviti kako da ga napadaju šajete”, i zato je dobio ime – Dinamo

– Poli drugih visi, a samo u Ruhcima stoji, tako će vam kroz narednih četrdesetak dana reći svaki mještanin sela Ruhci na krajnjem zapadu Pazinštine, sela koje je već niz godina na glasu kao zavičaj najmasovnijih i najatraktivnijih maškara u središnjoj Istri. To što drugdje visi a samo u Ruhcima stoji je, naravno, Pust, a Pust iz Ruhci je također kroz niz minulih godina svakako najveći u Istri, a ponekad i najoriginalniji. Svečana ceremonija postavljanja Pusta na poljanu uz cestu Pazin-Poreč okupila je u nedjelju cijelo selo i mnoge prijatelje iz šire okolice.

Ne moru dopejat ni par loprani

Ogromni, 7,53 metra visoki Pust (a nije to najveći, imali su jedne godine u Ruhcima pusta visokog čak 10 metara!) u obličju izvanzemaljca, ne malog već velikog zelenog, najprije je od društvenog doma u središtu mjesta povećim kamionom prevezen do uobičajene lokacije na poljani uz cestu, u pratnji pusne mužike te svih mještana i njihovih gostiju.

Kad je dizalicom Pust uglavljen u postolje, pusni sudac Darko Rusac okupljenima je pojasnio kako se i zašto taj veliki zeleni našao u ulozi dežurnog krivca za ovu godinu. Najprije je upozorio da je u državi “šituacija takova da niki naši ministri nisu kapaci u našu lipu dopejat par loprani, a mi u Ruhci smo dopejali ni već ni manje nego – svemirski brod”. To je svemirsko prometalo zasad na sigurnom, izvijestio je Rusac, ali to nije sve – uz zaplijenjeni brod je ulovljen i izvanzemaljac. “Ne znamo ča je u njegovoj grdoj glavi, ma čuda puti smo čuli da bi ti vanzemaljci u hip zgorili sve ča imamo, a mi to nećemo dozvolit”, bio je rezolutan pusni sudac sela Ruhci. Ulovljeni zelembać nije dosad ni riječ rekao, glavu ima veliku “kako da ju je napumpa poli gumaja”, a povrh svega još i “sviti kako da ga napadaju šajete”, i zato je dobio ime – Dinamo.

Zovu se mačkari iz sela Ruhci

U skladu s izvanzemaljskim obličjem njihova ovogodišnjeg Pusta odnosno Dinama, maškare – odnosno, kako inzistiraju da ih se naziva – mačkari iz sela Ruhci ove godine će se svi maskirati u izvanzemaljce. Prvi dio svoga pusnog pohoda obavit će u nedjelju 3. ožujka kada će obići susjedna sela Pazinštine, Tinjanštine i Karojštine, dok će na pusni utorak 5. ožujka obići drugi dio Tinjanštine i navečer u selu osuditi i spaliti Dinama.

Naravno, svečanost inauguracije Pusta Dinama nastavljena je zabavom uz muziku, ples i čobanac, kojeg su pripremili pusni kuhari Mirko Lakošeljac Balin i Ivica Pokos Koki. Za razliku od lanjskog, ovogodišnji pusni čobanac nisu nazvali istarskim, jer je solidno ljut, a kuhao se punih osam sati od mesa divlje svinje, srne i jelena, uz pripadajuće začine i povrće. (Napisao i snimio Davor ŠIŠOVIĆ)

glasistre.hr

Komentari
Najčitanije u 7 dana
Anketa

Jeste li zadovoljni dijelom proračuna o kojem odlučuju građani


Pogledaj rezultate

Prethodne ankete

Najčitanije u 30 dana

© iPazin.net portal 2001. - 2024.