Izvrsno izdanje 7. memorijalnoga juniorskoga turnira Marijan Salamun – Salko

Ovogodišnje izdanje tradicionalnoga memorijalnog juniorskog košarkaškog međunarodnog u našoj državi (a i šire) najjačeg turnira u spomen na igračku, trenersku i rukovodeću legendu kluba ponudilo je izrazito kvalitetnu košarku i mogu zažaliti svi koji za vikend nisu bili u dvorani klasičnog kolegija pazinske gimnazije.

Prvoga dana u prvoj utakmici Zadar je pod trenerskom palicom Petra Popovića uvjerljivo sa 99-43 savladao impresionirane domaćine Ghia staff Pazin koje je vodio mladi i perspektivni trener Ivor Sirotić. Domaćini su u pojedinim trenucima bili ravnopravni, ali su onda dozvolili da ih u nekoliko «refula» tijekom utakmice momci sa Kalelarge (koji su bili izuzetno motivirani od prve do zadnje minute) munjevitim kontrama pretežno preko Ivanova, Longina, ali i svih suigrača zasipaju koševima.

U drugoj utakmici očekivano odigrana je brza, zanimljiva, kvalitetna i uzbudljiva utakmica. Košarka koja je odigrana rijetko se igra i na prvoligaškoj razini. Splićani rođeni pretežno 1995. (sa zlatnim kadetskim reprezentativcina Jukićem, Benderom i Marinellijem te trenerom Nazorom) te «biancoverdi» rođeni 1993. i 1994. predvođeni dvostrukim MVP sa zadnja dva turnira u Pazinu (već i sada privremenim provotimcem!) 205 cm preciznim i skočnim Raphaelom Gaspardom te Bugarinom Ivanonovom junački su odigrali utakmicu koja nije zadovoljila visoke kriterije za izbirljivu publiku sa atraktivnim potezima u napadu, nego je zadovoljila i visoke trenerske kriterije igrom u obrani te višestrukim dodavanjima čega nedostaje u puno utakmica i na seniorsk9oj razini.

Veći dio utakmice su Splićani vodili i sa uvjerljivijom razlikom, da bi ipak na kraju minimalno, ali zasluženo sa 82-81  ekipa koju vodi trenerski dvojac pod patronatom Akademije Nikola Vujčić već spomenuti Ante Nazor i Mladen Šestan (najtrofejniji treneri u posljednjih 15 godina u mlađim kategorijama u Hrvatskoj!) bila uspješnija od dvojca Marco Andreazza i Renato Pasquale čiji je sportski direktor Paolo Pressacco. Riječanin Paolo Marinelli koji je u zadnjih osam mjeseci jako napredovao u ekipi Splita CO postigao je 36 koševa, a već spomenuti Gaspardo 34 koša.

U subotu tradicionalno predstavnici sudionika  turnira bili su tradicionalno u Grašišću i poklonili se na grobu pokojnoga Salka. U prvoj utakmici drugoga dana turnira favorizirani Benettonbasket pobijedio je domaćina Ghia staff  Pazin sa 88:43. Ponovno su gosti igrali čvrsto i u punom sastavu i tek pri visokom vodstvu dali prigodu igračima sa klupe. U drugoj utakmici turnira u dalmatinskom derbiju do neba  motivirani Zadar predvođen izvanrednim Longinom od početka je jakim presingom pritisnuo Split CO koji je odgovorio na isti način.

Pretežno je cijelu utakmicu Zadar vodio, u obrani su se zbili i zgusnuli kako bi 210 cm visoke Marića i Bendera «otjerali» od koša. Od prvog dana energetski potrošena ekipa Splita CO povela je tek u zadnjih pte minuta utakmice uz dvije trice Jukića sa 90:86. Ipak tada je na krilima Klapana 29 koševa  (pretežno u prvom poluvremenu) i pogotovo Longina sa 25 koševa (od toga 17 koševa sa četiri trice u drugom poluvremenu!) ni 30 koševa Marinellija nije bilo dovoljno za pobjedu. Pet sekundi prije kraja ipak prigoda Splita CO kod 96:94 za Zadar, ali Marić pogađa jedno od dva slobodna bacanja i slijedi brzi prekršaj Splićana da bi  sa jednim pogođenim slobodnim bacanjem dvije sekunde prije kraja igrač utakmice kapetan Zadra Ivanov postavio konačnih 97:95 za Zadar. Preostalo je nedovoljno vremena i koncentracije za izjednačenje ili pobjedu Splićana.

Prva utakmica posljednjeg dana odlučivala je o pobjedniku turnira. Početak utakmice već je pokazao da u Treviso ide pobjednički pehar. Angažirani «biancoverdi» dominantni u skoku na krilima Raphaela Gasparda (32 koševa) na kraju prve četvrtine vode sa 23:11, a do poluvremena 45:28.

Kada su se niži i mlađi Zadrani preko Longina (13) i Bašića (10) približili na 10-tak razlike tamnoputi Davis (7) skokovima i krađama lopte povećavao je prednost tako da je kraj utakmice uz učešće svih igrača u zapisniku donio izvjesnih 82:64 za goste iz Italije. Sve je postalo jasno. U krugu tri ekipe sa dvije pobjede i jednoga poraza na temelju međusobne koš razlike sa plus 17 Benettonbasket je prvi, a minus 1 Split je drugi, a sa minus 16 Zadar je treći.

U posljednjoj utakmici turnira domaćini Ghia staff Pazin predvođeni playmakerom Nikolom Curilovićem (MVP domaćega sastava), te Tomcem (16 koševa ) i Dausom (10 koševa) protiv odličnih Splićana pokazuje dobar dojam i vodi prvi dio prve četvrtine, a do kraja prve četvrtine održavaju pristojnu razliku (14:20). Međutim u drugoj četvrtini Splićani koji ne mijenjaju prvu petorku izuzetno su angažirani i serijama povećavaju vodstvo koje do kraja (uz učešće svih igrača u igri sa obje strane) ide do konačnih 91:50. Gosti su bili predvođeni efikasnim Jukićem 25 koševa (7 trica) i visokim Marićem 17 koševa. Kod domaćina u zadnjim minutama nekoliko dobrih akcija Supetarskog trojca Bratulić- Vošćon- Mavrić koji postiže i svoje prve juniorske koševe.

Opisane su ekipe Benettonbasketa koja je prava mlađe seniorska čvrsta ekipa u kojoj se točno zna što tko radi, Zadra koja je niska ekipa sa jednim dvometrašem ali sa puno dišpeta karakterističnim u tamošnjem podneblju i Splita koja uz «niske» Marinellija, Jukića i Došena je fantastično selekcionirana i vrvi dvometrašima i uz uporan rad bi za četiri godine mogla žariti i paliti ne samo Hrvatskom nego i puno, puno šire! Pazinska ekipa doživljava smjenu uz spomenute na trenutke dobre poteze vukli su i Mlekuš, Opašić, Hrvatin, skakački dobar Jakus i najmlađi igrač turnira Ferenčić.

Pazinci su ponovno «osuđeni» na «rintanje», a poznato je da zadržavaju unatrag mnogo godina ekipu na okupu i financijski prate na razini ostalih ekipa u Hrvatskoj odavno bi bili prvoligaši! Na kraju najboljim igračima prigodne statue je podijelio instruktor HKS-a gospodin Boris Sinković, a svim ekipama pehare gradonačelnik Renato Krulčić i predsjednik KK Ghia staff Pazin Neven Ćus. Najavljen je uz pohvale gostiju organizatorima i slijedeći osmi memorijalni juniorski turnir uz isti raspored i sudionike u iste dane koncem rujna 2012. čije su pripreme već počele, kao uvod u 60- godišnjicu obljetnicu pazinskoga kluba koncem prosinca 2012.

KK Ghia Staff

© iPazin.net portal 2001. - 2024.