Izvrstan uspjeh istarskih mladih informatičara

informaticari_2011.jpgU Rapcu se od 17. do 20. travnja održavalo Državno natjecanje iz informatike za učenike osnovne i srednje škole, popularno zvano Infokup. Natjecatelji su bili smješteni u hotelu Girandella, a škola domaćin je bila labinska Osnovna škola Ivo Lola Ribar.

Smještaj sudionika iz Istre osigurao je Upravni odjel za obrazovanje, sport i tehničku kulturu Istarske županije.

Natjecanje se odvijalo u 4 kategorije: Algoritmi – programski jezik Logo, Algoritmi – programski jezik Basic/Pascal/C/C++, Razvoj softvera i Osnove informatike.

U kategoriji Algoritama je potrebno napisati najbolje programe za rješavanje zadanih složenih zadataka, u kategoriji Osnove informatike se provjerava teorijsko znanje, dok se u kategoriji Razvoja softvera pred komisijom prezentiraju radovi koje su učenici samostalno izradili tijekom školske godine, a boduje se izvornost teme, inovativnost, primjenjivost, složenost, korisničko sučelje, dokumentacija, način prezentiranja i dorađenost programa,

Iz Istre se ove godine na ovo natjecanje plasiralo 5 učenika osnovnih i 3 učenika srednjih škola.

Od osnovnoškolaca najuspješniji je bio Ivan Lazarić, učenik 8. razreda OŠ Centar Pula, s osvojenim 1. mjestom u kategoriji Razvoj softvera, s programom Dinamičko programiranje za početnike, 1. mjestom u kategoriji Algoritmi – programski jezik Logo i 4. mjestom u kategoriji Algoritmi – programski jezik C++. Radio je pod mentorstvom Damira Blaškovića.

Ivan Žufić, učenik 8. razreda OŠ Veli Vrh Pula je osvojio 2. mjesto u kategoriji Osnove informatike, 6. mjesto u kategoriji Algoritmi – programski jezik Basic. Također je zajedno s razrednim kolegom Lukom Čupićem osvojio 3. mjesto u kategoriji Razvoj softvera s programom Glagoljica. Mentorica im je Aleksandra Žufić.

Ivan Fabris, učenik 5. razreda Osnovne škole Vladimira nazora Pazin, područne škole Tinjan je pod vodstvom mentorice Doris Zajc Mofardin osvojio odlično 4. mjesto u kategoriji Algoritmi – programski jezik Basic.

Erik Otović, učenik 8. razreda Osnovne škole Stoja je je pod mentorstvom Tajane Velikanja osvojio 12. mjesto u kategoriji Osnove informatike.

Sva tri predstavnika istarskih srednjoškolaca su se natjecali u kategoriji Osnove informatike. Među njima najbolji uspjeh je postigao Ivan Cuculić, maturant gimnazijalac iz Srednje škole Mate Balote Poreč koji je osvojio 1. mjesto, pod mentorstvom Ive Kranjčić.

Odmah za njim, na 2. mjesto se plasirao Erik Perčić, maturant iz Gimnazije i strukovne škole Jurja Dobrile Pazin, pod mentorstvom Željke Mladinić.

Rikardo Jakus, učenik 3. razreda Gimnazije i strukovne škole Jurja Dobrile Pazin osvojio je 7. mjesto, pod mentorstvom Gorana Kadića.

Aleksandra Žufić / barkun.hr

© iPazin.net portal 2001. - 2024.