Ja tebe rotorom

Novi rotor u PazinuUsusret izborima možemo, po običaju, očekivati brojna rezanja vrpci i otvorenja svega i svačega. Samo se nadam da otvorenja lifta u Istri ipak neće biti.


Otvorite li novine, vidjet ćete da je sve puno radova na cestama. Postala je prava lutrija znati kada je, odnosno nije otvoren dio Ipsilona od Vodnjana do Kanfanara. U tijeku je nova zbrka s dionicama od Rogovića do Ivoli kod Pazina. Sav će se promet zbog obnove kolnika na tom dijelu Ipsilona do 27. travnja iznova slijevati u pazinske ulice. Sva sreća da je rotor na ulazu u grad asfaltiran i otvoren za promet (svi radovi još nisu gotovi) umjesto da se vozi kroz Šetalište Pazinske gimnazije. BINA-Istra je obavijest o zatvaranju prometa poslala na vrijeme dok neki izvođači radova za to uopće ne mare, kao na nekim porečkim gradilištima.

Rotori su pravo rješenje za bolju protočnost prometa, vele prometni stručnjaci. No, mora li u njihovom središnjem dijelu biti pravo brdo uglavnom pokriveno zelenilom tako da uopće ne vidite tko vam ulazi u rotor? Rotor bez javne rasvjete poput onog kod asfaltne baze u Pazinu je mjesto gdje vozači (posebno oni koji nisu odavde) znaju ostavljati vidljive tragove po prometnim znakovima, ali i svojim prometalima. Najnoviji pazinski štos je nekakvo obilježje (do otvorenja je tajna o čemu je riječ) na vrhu rotora koje jedino može dekoncentrirati vozače.

Prije rotora su se općine i gradovi maltene natjecali u izgradnji javne rasvjete, kapela na grobljima i nogostupa a sada su na red došli rotori. Rotori su zadnja moda u istarskim lokalnim samoupravama. A njihovo je puštanje u promet kao slučajno palo baš uoči lokalnih izbora. Naši su političari šegavi, ali nisu niti birači bedasti.

Selvina Benić
Glasistre.hr

39 komentara na “Ja tebe rotorom”

 1. piskaralo napisao:

  Potpisujem! :)

 2. tomcub napisao:

  pa ča i ako je za izbore, bolje nego da nije, baš je super taj rotor, uživam njime prolazit na 80, samo mu treba RASVJETA, po mraku se ne vidi dobro

 3. pickaralo napisao:

  Editirano: Kad već ne znamo kulturno komentirati onda ni nećemo komentirati. :)

  V.

  1. p napisao:

   Edit: kao i gornji komentar.

   V.

 4. zgor napisao:

  Selvina, imala si i boljih članaka. Ovo je previše subjektivno, i to neispravno, a samo papir kao medij, u oba smisla, čini ovaj tekst različitim od prosječnog bloga.

 5. bravo napisao:

  najbolje da ovaj “vrlo pametan čovjek” koji briše i edititra komentare sam napiše 10 komentara sa različitin nickovima na svakoj temi pa će bit puno zanimljivije i pametnije….

 6. gost napisao:

  trend s rotorima nije samo u istri, jedino ca se ljudi jos nisu navadili peljat po njima pa su guzve i dalje kao da nemamo rotor. trebali bi stavit te lokalne izbore malo na gušće, a ne da čekamo 4 lita da se počne gradit.

 7. Vbon napisao:

  Pa i da nisu nič napravili glasat ćemo za domaće bez obzira na sve. Smo bedasti ma smo i šljutavi, ali naš čovik je naša krv, a Istra je IDS

  1. PufPant napisao:

   ko da su istrijani samo u IDSu.. ma joooo.. ke zatucani ljudi

   1. vbon napisao:

    pravi Istrijani DA…yes ma smo zatucani, to nan je u kr vi

 8. bas_sad napisao:

  neću komentirat politiku, već samo to da je meni taj rotor loš. autom uopće ne možeš lijepo kružno proć. toliko

 9. Ivica napisao:

  Rotori su zbilja dobro prometno rješenje ali ne ako se prostor u sredini iskoristi za razna čuda koja smanjuju preglednost i koncentraciju vozača. Good point. Ča ni dosta posadit cvijeće i kvit?

 10. Rolly napisao:

  rotor je pravo riješenje svaka čast gradskom poglavarstvu.Jedina zamijerka je to da je trebalo napravit kružni tok sa dvije prometne trake kao onaj u Karojbi već kada se gradi neka se gradi za 50 godina unaprijed jer i sami znamo da Pazin ima samo jedan ulaz u grad tako da sa dvije trake bi bio pravi pogodak.
  Što se tiče spomenika u sredini ili nešto slično to je super a priče za dekoncentraciju vozača padaju u vodu mene više dekoncentiraju mlade i zgodne dijevojke koje onuda prolaze.

  1. p napisao:

   Jedina zamijerka je to da je trebalo napravit kružni tok sa dvije prometne trake

   ma ča dva!? neka se napravi rotor sa 50 traka i neka zravnaju i park i stadion i škole .sve do benzinske nega bude širok. nedaj bože da bude parka u gradu, tu zelenjavu treba zabranit ..ipak je siva boja asvalta puno prikladnija za jedan pazin.

   neka se gradi za 50 godina unaprijed

   slažem se. predlažem izgradnju aerodroma i metroa. Ipak je u pazinu ostvaren strahovit napredak u zadnje vrijeme. nema nam granica.
   Živio pazin i svemogući i-de-es koji će nas za 4 godine ponovno uveselit nekim lijepim poklonom.

   1. Rolly napisao:

    što se tiče parka pa čemu on služi za drogu i alkohol za dijecu najmanje.Ja sam bio sa dijecom i samo što se nisu porezali na razbijene boce kod tobogana.Park iza ulice M:B:Rašana na što ono liči niti nije pokošeno sada su ga i skratili pa bolje onda da naprave parking za ljude koji nemaju mijesta niti gdije parkirat.

    1. p napisao:

     ni pazin rijeka da nemaš di parkirat. ki je ljudima kriv ča su komformisti i moraju parkirat baš u centru.

    2. piskaralo napisao:

     Rolly, tebi bi bilo bolje da prodaš auto i upišeš neku školu, jer ako voziš onako kako si pismen, jao si ga nama kad te sretnemo na cesti. :-)

 11. PufPant napisao:

  Malo o clanku i novinaru.. neki je na jednom drugom clanku domace iPazin proizvodnje napisa da se na iPazinu ocekuju puno bolji i kvalitetniji clanci. A po meni ovo ca je Alfa&Omega pazinskog Glasa napisala je jos i gore.
  Clanak bez imalo smisla i takta, puno subjektivnosti, te uzasno puno netocnih navoda i pisanja radi sranja.
  Za Ipsilon se tocno zna kad je koji dio otvoren, dovoljno je malo poslusati obavjesti na radiju, televiziji, Internetu…
  U predizbornim vremenima se puno tega napravi, ali popravljanje kolnika Ipsilona i slicne stvari nikako ne moremo vezat samo za izbore. Pa kad ce delat gradjevinarci nego sada, na proljece, prije sezone.
  Jako los clanak, jaaako los.

  1. axl napisao:

   Zanimljivo !!!

  2. kdsnfkjn napisao:

   “Clanak bez imalo smisla i takta, puno subjektivnosti, te uzasno puno netocnih navoda i pisanja radi sranja.”

   – komentar nije odličan, ali dosta pogađa u bit i ne mogu se složit s tobom, Mislim da je komentar vrlo dobar.

   “puno subjektivnosti” kažeš, ali zar ne znaš da su komentari i osvrti uvijek subjektivni – to je uostalom njihova definicija, ako ne bili bi izvještaji ili vijesti koji pak u sebi ne bi trebali imati ništa subjektivnog. Tek toliko da znaš, a drugi put se bolje informiraj. +”Užasno puno netočnih navoda”, koji su to?

   1. PufPant napisao:

    Netočni navodi i novinarske patke za zbunjenu javnost:

    1. “Postala je prava lutrija znati kada je, odnosno nije otvoren dio Ipsilona od Vodnjana do Kanfanara.”
    – sve se lijepo zna
    2. “U tijeku je nova zbrka s dionicama od Rogovića do Ivoli kod Pazina. Sav će se promet zbog obnove kolnika na tom dijelu Ipsilona do 27. travnja iznova slijevati u pazinske ulice.
    – ni zbrka, nego obnova trase. ne pase ako su ceste u qrcu, ne pase ako se popravljaju? to je samo pisanje radi nekog kvazi senzacionalizma, za 24sata okej, ali za Glas? uf
    3. “Sva sreća da je rotor na ulazu u grad asfaltiran i otvoren za promet (svi radovi još nisu gotovi) umjesto da se vozi kroz Šetalište Pazinske gimnazije.
    – “sva sreca” mislin da ipak ni sreca, nego da je neki tako poslozi.
    4. “No, mora li u njihovom središnjem dijelu biti pravo brdo uglavnom pokriveno zelenilom tako da uopće ne vidite tko vam ulazi u rotor?”..
    ..”Najnoviji pazinski štos je nekakvo obilježje (do otvorenja je tajna o čemu je riječ) na vrhu rotora koje jedino može dekoncentrirati vozače.”
    – Uopće ni potrebno da vozač ima pregled “preko” rotora, glavno da vidi lijevo i to je to. Recimo na rotoru kod Špadići ta je površina toliko visoka da se ne vidi apsolutno niš preko, samo vrhovi drva i nebo. A ako nekega dekoncentrira kamena skulptura u sredini, tega će i rožice, i klupica zboka, i zgrada sa strane… neka parkira u garaži i pješači.

    1. rotory_club napisao:

     “- Uopće ni potrebno da vozač ima pregled “preko” rotora, glavno da vidi lijevo i to je to. Recimo na rotoru kod Špadići ta je površina toliko visoka da se ne vidi apsolutno niš preko, samo vrhovi drva i nebo. A ako nekega dekoncentrira kamena skulptura u sredini, tega će i rožice, i klupica zboka, i zgrada sa strane… neka parkira u garaži i pješači.”

     Uopće ni potrebno ni da auti imaju upaljena svjetla, niti da se daje žmigavac i tako dalje jer ako voziš na dovoljnoj udaljenosti od ostalih vozila i paziš na sve ostale neće ni doći do nesreće, ali nisu svi (odnosno većina nije) vozači tako savjesni i oprezni jer da jesu ne bi trebali ni znakovi nego u tome da se u startu ne smanjuje mogućnost nesreća. A s manjom preglednošću rotora se ona ne smanjuje već uvećava.

     1. pufpant napisao:

      Svjetla su potrebna radi pravovremenog uočavanja vozila na cesti.
      Žmigavac je obavezan na izlasku iz rotora, a ne na ulasku kako radi većina ljudi. Kad netko ulazi u kružnu ulicu s prednošću prolaza (iliti kružni tok) onda ni ne more nego skrenut desno, ali kad poželi izaći, bilo bi okej to i signalizirat radi drugih sudionika u prometu.

      Ali mene i dalje zanima zašto moramo vidit preko kružnog toka ako vrlo dobro vidimo lijevo, i višak informacija nas može samo zbunit? ehehe, pa bolje da vidimo ča manje, bit će nan lakše!

     2. skrivaoc napisao:

      Ča je dežurni idsovac je doša na delo, kafe pa ipazin, “pa bolje da vidimo ča manje, bit će nan lakše!” naravno dok se delaju sranja bolje da hi ni ne vidimo

     3. PufPant napisao:

      mi skuzzi ma nisan ideesovac nego serete bezveze samo da se sere, a nesto ca ni – ni. kad se sere za realne stvari seren i ja, do onda seren doma u miru.

 12. lik napisao:

  a ti “bas sad” ako ne znaš ljepo “kružno” proć po rotoru onda ne trebaš peljat auto…ki ti je da da pelješ..

 13. futura napisao:

  svi bi vi trebali malo otić u druge zemlje da vidite malo svita..da vidite kako rotori i izgledaju i kako promet funkcionira..vidjeli ste 5 kružnih kružnih rotora u životu i sad pametujete..ovaj rotor je prva liga..naravno kad budu svi radovi gotovi( rasvjeta..)

  1. PufPant napisao:

   Vidi san ih jako puno, i super funkcioniraju, a ima svakakvih. Ovaj pazinski je lijepi veliki i pregledan. Jedino malo su uske pristupne trake, pa treba pazit kad se izlazi iz rotora da se ne takne ivičnjak, ali koliko san vidi, veći kamioni prođu bez beda, tako da izgleda da je i to okej, nego samo malo vizualno ispada čudno.

  2. svit napisao:

   u švicarskoj nema ni jednog rotora koji ima uzdignut ili nepregledan centar

   1. dr napisao:

    nanke u Čiprima… tamo su svi rotori toliko pregledni da moreš gledat na neki drugi rotor šnjega

 14. Chipar napisao:

  dobra šala,,,ali opet, nemoj spominjat ime mog sela uzalud!!:P

 15. mili napisao:

  Meni se baš pijaži taj rotor, mislin da je pun pogodak.. Jedino kad bi ljudi davali žmigavac na izlazu, to bi smanjilo čekanje. Svaki put ko štupido čekan da onaj u kružnen pasa,a on lipo zajde poli mene van. Još kad ih se zareda par… Toliko biju mogli znat.

  1. pazinjanka napisao:

   Imaš pravo, čekam, čekam…ko štupida… Većina daje (lijevi) žmigavac kad ulazi u rotor – totalno nepotrebno! A rijetki daju (desni) žmigavac kad izlaze iz rotora! Trebali bi svi ponovno u auto-školu (teoretski dio)….
   Inače rotor iliti kružni tok je baš OK.

   1. pechalba napisao:

    Trebalo bi ipak inzistirati na nazivu “kružni tijek”. Fala lipa.
    :-)

 16. GeneralRotors napisao:

  A što mislite o rotoru zad tržnice ( opći dojam,spomenik u sredini da-ne,trajnice ili nešto drugo,možda malo kadifica i kakve kiči kiči mesing kandelabre?) i općenito vaši prijedlozi gdje još u gradu ima mjesta za rotor?Ja bih skromno predložio Trg slobode kako bi se izbjeglo slijepo crijevo prema Robnoj kući i povećala protočnost prometa u tom dijelu parkirališta. Taj bi rotor mogao slobodno imati dvije trake.Zatim jedan između Tinala i benzinske i na kraju jedan iza Autotransa jer je šteta da onakav prostor ne služi ničemu a koristio bi za obuku polaznika auto škole kako bi se postepeno i što bolje navikli na brojne rotore po ostalim dijelovima grada.

  I znani pjesmuljak za kraj:

  U kotlini sjaje se kao prsteni
  auto gužvi prkose kao gromovi
  grade se na naš račun, ko to može znati
  samo neki birač ljut stane prstom prijeti.

  A sad svI u glas:

  ROOOTORRRI,ROTORRI,ROOTTTOORRI !!!!!

  1. PufPant napisao:

   hehehehe himna!
   svaka cast

 17. shahor napisao:

  U središtu svakog rotora trebali bi postaviti brončani lik našega dragega Nina i Franeta kako nazdravljaju šampanjcem ustupanje Tunela strancu.
  Tunel smo svojim novcem sami sagradili.

 18. tomcub napisao:

  Regijama milijardu eura za projekte

  Ministarstvo regionalnog razvitka, šumarstva i vodnoga gospodarstva pozvalo je sve županije, te 63 grada veća od 10 tisuća stanovnika, da predlože svoje projekte vrednije od 10 milijuna eura za financiranje iz strukturnih fondova i kohezijskog fonda. Rok za prijavu istječe ovoga tjedna, a u utrku za europska sredstva, ukupno milijardu eura, dolaze programi u sektorima prometa, zaštite okoliša, regionalne konkurentnosti te jačanja ljudskih resursa.

  Nominirati se može županijske i lokalne infrastrukturne projekte javne namjene, za čiju će doradu predlagači dobiti stručnu pomoć financiranu kroz PHARE 2006. U Ministarstvu očekuju dug popis većeg broja istovrsnih projekata, koje će potom “skupiti” na zajedničku listu rješenja za ceste, pruge, energetiku, turističke projekte, socijalnu i poslovnu gradnju , te upravljanje otpadom.

  Sad je prigoda da se planira razvoj, primjerice, socijalne infrastrukture, dječjih vrtića, škola, sportskih dvorana, bolnica i staračkih domova“, kaže Milivoj Mikulić, državni tajnik za regionalni razvoj.

  Što će predstavnici gradova i županija, civilnih udruga i privatnog sektora, okupljeni u Partnerskom vijeću za Jadransku regiju, proglasiti prioritetnim odlučivat će dogovor, jer je za veće pothvate nužna suradnja svih sedam jadranskih županija. Dubrovačko-neretvanska agencija “Dunea” iz svoje mape sa 147 programa odabrala je 17 velikih projekata ukupne vrijednosti 244 milijuna eura, kaže ravnateljica Ane Sindik. To su ribarska luka i veletržnica, dvije poslovne zone, te purifikacijski centar za školjkaše u blizini Stona, ali i rekonstrukcija domova kulture te sanacija postojeće i izgradnja nove vodovodne mreže, kanalizacije i odvodnje otpadnih voda.

  Sadnja plemenitog bilja u napuštenim rudarskim oknima u Istri

  Među idejama predložen će biti i projekt sanacije napuštenih rudarskih okana od Istre do Imotskoga, gdje će se saditi plemenito bilje. Zajednički će se za cijelu Jadransku regiju zatražiti sredstva za “modernizaciju” turističke ponude, obnovu starih gradskih jezgri i spomenika pod zaštitom UNESCO-a.

  Na međužupanijskim koordinacijama dogovoreno je koja će županija pripremiti zajednički projekt, a u toj podjeli Zadarska županija za cijelu je Jadransku regiju prijavila pilot-projekt „Obnova katastra i zemljišnih knjiga u svrhu izrade i uspostave katastra nekretnina na području jadranske hrvatske“, vrijedan 35 milijuna eura, kaže Davor Lonić, pročelnik Upravnog odjela za razvoj i infrastrukturu Zadarske županije.

  Projekt navodnjavanja na području Ličke, Zadarske i Šibenske županije vrijedan je 52,8 milijuna eura, a s Ličkom županijom predlažu gradnju Centra planinskog turizma „Sveto Brdo“, vrijednog 80 milijuna eura, a samostalno kandidira s još 14 pojedinačnih prijedloga ukupne vrijednosti 774,5 milijuna eura. Šibenska županija istaknut će projekt šibenskog kolektora, akumulaciju rijeke Čikole, Centar za socijalnu skrb, te gradnju državne ceste od Luke Šibenik, preko Drniša i Knina, do BiH.

  Provedbu programa nadzirat će Agencija za regionalni razvoj, a bude li potrebe, uskakat će u pomoć županijskim razvojnim agencijama tijekom realizacije ako to ove neće uspjeti same. Ministarstvo će u svakoj županiji surađivati sa po jednom agencijom za regionalni razvoj, koju će prepoznavati kao partnera u vođenju i financiranju projekata. „Cilj je smanjenje razlike u stupnju ekonomske i socijalne razvijenosti pojedinih područja“, kaže resorni ministar Petar Čobanković.

  Prema simulaciji proračuna za regionalni razvoj od ukupno 4,9 milijardi kuna panonska Hrvatska bi tako dobila 2,2 milijarde kuna, jadranskoj regiji pripada 1,6 milijarda kuna, dok bi najrazvijenija, sjevernozapadna regija dobila 1,1 milijardu kuna, piše Slobodna Dalmacija.

  http://www.barkun.hr/index.php/2009050325235/Gospodarstvo/Regijama-milijardu-eura-za-projekte.html

  ———————————————————–

  Vijećničko pitanje :) Je li Grad Pazin što kandidirao?

 19. pechalba napisao:

  Nego, pitam se oćel doći demant članka… Gledam ove dane i vidim da je rotor iznimno pregledan i vidljiv, i vidi se i s druge strane skroz-naskroz-kroz. ispisani argument iz članka dakle pada u vodu. Uostalom, treba pogledati npr. one u Rovinju ili Poreču pa se ćapat komentiranja vidljivosti i nevidljivosti.
  ‘Em ti članak!

Komentiranje je onemogućeno.

Komentari
Najčitanije u 7 dana
Anketa

Jeste li zadovoljni dijelom proračuna o kojem odlučuju građani


Pogledaj rezultate

Prethodne ankete

Najčitanije u 30 dana

© iPazin.net portal 2001. - 2021.