Jače pogoršanje vremena stiže u cijelu zemlju

Već nekoliko dana, iako pomalo nesigurno, naziremo izraženiju promjenu vremena za vikend. S približavanjem prognoziranog termina, prognoze postaju sve pouzdanije, a time je i vjerojatnost ostvarenja izraženog frontalnog poremećaja sve veća.

Do kraja petka u većem dijelu Hrvatske očekuje nas pretežno sunčano i vruće vrijeme. Dnevne temperature ponovno će imati vrijednosti iznad 30°C, većinom oko 33-34°C, dok će ponegdje u unutrašnjosti Hrvatske te posebice u unutrašnjosti Dalmaciji biti još toplije, i do 37°C.

Pretežno sunčano i vruće vrijeme zadržat će se u Dalmaciji i tijekom subote, dok će na sjevernom Jadranu te posebice u unutrašnjosti biti oblačnije. Kiša i pljuskovi očekuju se prvenstveno u drugom dijelu dana, osobito kasno navečer i u noći na nedjelju. Veća vjerojatnost za pljuskove je u sjevernim krajevima unutrašnjosti te na sjevernom dijelu sjevernog Jadrana, gdje su lokalno moguće i veće količine kiše u kratkom vremenskom intervalu, a treba upozoriti i na mogućnost tuče.

Oblačnije vrijeme očekuje nas u nedjelju u čitavoj Hrvatskoj, a krajem dana lokalno obilniji pljuskovi stižu i u Dalmaciju. U Dalmaciji ponegdje više od mjesec dana nije pala niti kap kiše. Obilniji pljuskovi očekuju se i u Slavoniji. Početak idućeg tjedna donosi nastavak oblačnijeg vremena uz i dalje lokalne pljuskove i grmljavinu.

S obzirom na visoke temperature koje će prethoditi frontalnom poremećaju, kao i visoke temperature mora, valja očekivati pojavu izraženijih grmljavinskih nevremena uz tuču, jak vjetar te veće količine kiše u kratkom vremenskom intervalu. S druge strane, valja spomenuti da su ljetne oborine prilično nejednoliko raspoređene te je pritom moguće da ponegdje padne više od 50 mm kiše, dok svega 20 km dalje padne tek par kapi kiše.

Osvježit će, nakon juga (posebice na sjevernom Jadranu) tijekom petka i subote, zapuhat će bura, a u unutrašnjosti umjeren do pojačan sjeveroistočnjak s kojim stiže izraženiji pad temperature zraka. U dijelu Hrvatske u nedjelju i ponedjeljak očekuju se i to 15°C niže dnevne temperature nego u četvrtak i petak! (infomet.hr)

Komentari
Najčitanije u 7 dana
Anketa

Jeste li zadovoljni dijelom proračuna o kojem odlučuju građani


Pogledaj rezultate

Prethodne ankete

Najčitanije u 30 dana

© iPazin.net portal 2001. - 2020.