Jak poslijepodnevni pljusak Pazinu donio 70 mm kiše!

I današnje kruženje vlažnog i nestabilnog zraka donijelo je lokalno velike količine kiše. Pljuskovi su ujutro najizraženiji bili na području zapadne obale Istre, gdje je lokalno palo do 60 mm kiše prema javljanju naših čitatelja, a prema podacima naših mjernih postaja najviše kiše palo je u Kanfanaru, 47 mm.

Iako je manja količina kiše pala u Pazinu tijekom jutra i prijepodneva, glavnina je ipak uslijedila poslijepodne, oko 17 sati. Tada je došlo do jačeg lokalnog razvoja oblaka uz silovite pljuskove i grmljavinu. Prema podacima mjernih postaja, ukupno je na meteorološkoj postaji Pazin-Kolodvorska tijekom dana palo 74 mm kiše, dok je meteorološka postaja Stari Pazin izmjerila 69 mm. Intezitet kiše bio je iznimno velik, pošto je u tijeku najjačih oborina palo 10 mm u samo 5 minuta. Mjesečni prosjek oborina za Pazin za lipanj iznosi 92 mm, a samo je danas palo 74 mm. Ovako velika količina kiše bi u nekim gradovima, primjerice Puli, uzrokovala brojne probleme i poplave.

Osim ranije spomenutih 47 mm u Kanfanaru, spomenimo i 24 mm kiše izmjerenih na meteorološkoj postaji Žminj-Krničari, 22 mm na postaji Pula-Stancija Peličeti te 18 mm na postaji Pula-Borik.

istramet.hr

© iPazin.net portal 2001. - 2024.