Jaka bura i snijeg paralizirali cijelu Hrvatsku

foto: broduboci.blog.hrZapad i jug Hrvatske jutros su suočeni s pravom zimom – Imotsku krajinu i podbiokovski kraj pogodilo je veliko snježno nevrijeme, vijavica i zimski uvjeti otežavaju promet u Gorskom kotaru, Lici i dalmatinskom zaleđu, a olujna bura, koja na krčkom mostu dostiže brzinu od 250 km/h, cestovni i trajektni promet u Primorju i Dalmaciji. Snijeg je, na oduševljenje djece, pao čak i u Puli

Veliko snježno nevrijeme praćeno jakom, na udare olujnom burom pogodilo je protekle noći Imotsku krajinu, a snijeg je i jutros padao.

Snijeg visine i do 40-ak cm, koliko ga je tijekom noći izmjereno u mjestu Aržano, prouzročio je znatne teškoće u odvijanju cestovnog prometa.

Na najvišem vrhu Sv. Jure na Biokovu u sedam sati izmjerena je temperatura od minus četiri stupnja Celzija, a snijega ima i do 30 cm, doznaje se od dežurnog tehničara na odašiljaču HRT-a.

Prema informacijama dobivenima od voditelja Nadcestarije Imotski Ivice Šamanovića, sve raspoložive snage cijele su noći bile na terenu, pa je većina državnih i važnijih županijskih cesta uglavnom čista. Međutim, poteškoće stvara novi snijeg.

U Nadcestariji kažu da se ceste čiste i posipaju solju i tucanikom. Na svim važnijim cestovnim pravcima obavezna je zimska oprema.

Bura ruši električne stupove podno Velebita

Zbog orkanske bure, koja je na momente dosezala i 200 kilometara na sat i sinoć oštetila električnu mrežu, još su bez struje južni dijelovi grada Senja i više podvelebitskih naselja, izvijestila je Hrvatska elektroprivreda, čiji djelatnici ne mogu izići na teren sve dok orkansko nevrijeme traje.

Bura je u podvelebitskom primorju slomila više električnih stupova i urušila čelični stup na 35 kV dalekovodu Jablanac-Biluća. Bez struje je oko pet tisuća stanovnika od Senja, Jablanca pa do Barić Drage, u kvaru je i dalekovod Novalja-Lun, ali dok bura ne oslabi, nemoguće je organizirati ekipe na otklanjanju kvarova, kaže upravitelj pogona Elektrolike u Karlobagu Milan Stilinović.

Kako se doznaje od cestarskih ophodnji, bura je nasukala jedan tegljač na Jadranskoj magistrali blizu Svete Marije Magdalene. Magistrala je na dionici Senj-Sveta Marija Magdalena zatvorena za sav promet.

Na krčkom mostu, kojim je zabranjen sav promet, jutros je zabilježena brzina bure od 205 kilometara na sat.

Zatvorene ceste, trajekti stoje

Zbog jakog nevremena koje je jutros zahvatilo dio otoka Hvara u prekidu je trajektni promet na liniji Drvenik-Sučuraj na otoku Hvaru, doznaje se u riječkoj Jadroliniji.

Od šest sati u prekidu je trajektni promet Makarska-Sumartin na otoku Braču, trajekt ne plovi niti na liniji Split-Supetar. Prekinut je trajektni promet i s otocima Pagom na liniji Prizna-Žigljen te s Rabom na liniji Jablanac-Mišnjak.

Zbog olujne bure zabranjen je promet za sva vozila između čvorova Sveti Rok i Posedarje na autocesti A1 Zagreb-Split-Šestanovac, te državnom cestom D 54 Maslenica-Zaton Obrovački i Krčkim mostom, izvijestio je Hrvatski autoklub (HAK).

Zbog snježne vijavice za sav su promet zatvorene dionice: D 1 Gračac-Knin i Pećane-Korenice, D 218 Otrić-Brotnja, D 506 Dobroselo-Bruvno te županijska cesta Bjelopolje-Donji Lapac, a na D 27 između Gračaca i Obrovca promet je dopušten samo za osobna vozila.

Dionicom autoceste A 6 Rijeka-Zagreb između Kikovice i čvora Delnice zbog olujne bure zabranjen je promet za teretna vozila iznad 3,5 tona, vozila s natkrivenim teretnim prostorom, autobuse, motocikle i vozila s kamp-prikolicama. Paškim mostom i dionicom D 25 Gospić-Karlobag smiju prometovati samo osobna vozila.

Snijeg mjestimice usporava promet na dionici autoceste A 1 Zagreb-Split-Šestanovac, između čvorova Bisko i Šestanovac te na cestama u okolici Vrgorca i Imotskog.

Zbog zimskih je uvjeta zabranjen promet za kamione s prikolicama i tegljače s poluprikolicama, dok sva ostala vozila moraju imati zimsku opremu na autocesti A 6 Rijeka-Zagreb, između Kikovice i čvora Bosiljevo i drugim cestama u Gorskom kotaru.

Snijeg je pao i u Puli, na radost mališana koji rijetko svjedoče ovoj pojavi, no vozači ne dijele njihovo oduševljenje – vijavica je izazvala zastoje u prometu.

Tportal.hr

Komentari
Najčitanije u 7 dana
Anketa

Jeste li zadovoljni dijelom proračuna o kojem odlučuju građani


Pogledaj rezultate

Prethodne ankete

Najčitanije u 30 dana

© iPazin.net portal 2001. - 2024.