Jakovčić na konferenciji u Pazinu o termoelektrani Plomin i Brijuni rivijeri

teplomin.jpg“Odbacujem mogućnost da se gradi TE Plomin u bilo kakvom obliku. Pritiske i ucjene HEP-a Jakovčić i Istarska županija nikada neće prihvatiti”, rekao je istarski župan Ivan Jakovčić na mjesečnoj konferenciji za novinare u Pazinu odgovarajući na naša pitanja da komentira što se na popisu Vladinih projekata koji bi trebali pokrenuti hrvatsko gospodarstvo nalaze “Brijuni rivijera” i plominska termoelektrana.

Neprihvatljivim je nazvao odnos HEP-a prema Istri jer su o termoelektrani Plomin govorili u Zagrebi i Rijeci, ali nikada nije bilo nikakvih susreta u Istri. Jakovčić je takoder rekao da kao župan, a nakon što je iskazan interes Adris grupe za ulaganja u energetiku, očekuje da to bude u energetsku budućnost u Istarskoj županiji.

U vezi projekta “Brijuni rivijera” ponovio je da će to biti najljepša rivijera na Mediteranu koja će promovirati Istru i Hrvatsku u cijelom svijetu. Smatra da je Vlada, s obzirom na razgovore koje je zadnjih mjeseci imao s premijerkom Kosor, napokon razumjela o čemu se tu radi i time je vrlo zadovoljan.

Medutim, nije zadovoljan što će se članovi NO-a Brijuni rivijere imenovati na temelju javnog natječaja. “To kod mene stvara bojazan jer kod projekta treba jak politički utjecaj u Hrvatskoj, Istarskoj županiji, radovima i općinama. Radi se o tvrtki koja razvija projekt”, tvrdi župan. U DORH-u je sporazum između Vlade, Županije, Pule, Vodnjana i Fažane te Jakovčić očekuje njihove primjedbe i sugestije na taj dokument od 15-ak stranica kako bi ga se što prije potpisalo, s ciljem da se riješe svi mogući prijepori za
investitore.

Rješenje za financiranje infrastrukture na području tog projekta vidi kroz kandidiranje za strukturne fondove Europske unije jer taj novac neće biti potreban prije 2012. Župan je govorio o višednevnom putu u Austriju gdje je bio na konferenciji Instituta regija Europe, susreo se s Johanesom Hahnom, povjerenikom Europske komisije za regionalni razvoj, s kojim je razgovarao o politici makroregija i izrazio nadu da će se prihvatiti i Jadransko-jonska makroregija kao strateški okvir za razvoj tog dijela Mediterana.

U austrijskom parlamentu bio je na poziv Petra Pilza, zastupnika Zelene stranke, s kojim je razgovarao o međustranačkoj suradnji, ali i o aferi “Hypo”. “Želim da se ta afera istraži do kraja i da ništa ne ostane ispod tepiha, da se znaju krivci u Austriji, ali i u Hrvatskoj”, rekao je Jakovčić istaknuvši da želi surađivati s koruškim povjerenstvom i da je spreman ići tamo ako ga budu zvali. Najavio je i da će IDS tražiti osnivanje saborskog istražnog povjerenstva, ali tek nakon što to učine u austrijskom parlamentu.

Iz Kabineta župana od šefa protokola u koruškoj vladi tražili su objašnjenje o tome kako se u jednom hrvatskom mediju mogao pojaviti navod da je Jakovčić pet puta bio kod Haidera. “To je laž. Nikada nisam bio u posjetu gospodinu Haideru”, veli Jakovčić. Stoga se traži njihovo očitovanje ili uvid u knjige protokola i Jakovčić očekuje demantiranje vijesti da je tamo bio pet puta.

Glas Istre

Komentiranje je onemogućeno.

© iPazin.net portal 2001. - 2024.