Jamom teče crvena Pazinčica

PazinčicaNa lošu kvalitetu vode u Jami ne utječu pročišćene fekalne vode koje izlaze s pročistača, što pokazuju i besprijekorni rezultati izlaznih mjerenja, piše Dragan Šipraka, predsjednik Uprave Usluge

Nezavisni pazinski vijećnik Dragan Družeta bio je nezadovoljan odgovorima koje je dobio od gradskog komunalca Usluge na pitanja o izgrađenosti gradske oborinske i fekalne kanalizacije te zagađenju vode u Pazinskoj jami.

Čelni čovjek Usluge Dragan Šipraka napisao je da Usluga ima snimku kanalizacije, koja se može dobiti na uvid, da je izgrađenost u Pazinu bez okolnih naselja više od 90 posto, a još nije izvedena u dijelu Ulice Buraj ispod Hrvatskog trga, Valvasarovoj i dijelu Prilaza Kaštelu, što “može vrlo neznatno utjecati na kvalitetu vode u Pazinskoj jami”. Na lošu kvalitetu vode u Jami ne utječu pročišćene fekalne vode koje izlaze iz gradskog pročistača, što pokazuju i besprijekorni rezultati izlaznih mjerenja, piše Šipraka. Družetu je u vezi pitanja o kvaliteti vode u Jami uputio na inspekcije.
– Žao mi je što nisam donio slike onoga što je 25. listopada istjecalo u Pazinsku jamu. Po boji vode to je bilo iz klaonice ili iz nekog masakra, s obzirom na obim i količinu, rekao je Družeta.
– Usluga ne može nikoga natjerati da se spoji na kanalizaciju, tvrdi Šipraka, koji je također vidio da Pazinskom jamom teče crvena voda.
Kako napreduju pripreme za uređenje vrijednog prostora bivše garaže Autotransa, gdje je sve zapušteno i neke se zgrade urušavaju, pitao je u ime građana Danilo Vadanjel (HSU). Marija Ivić Kačan (HDZ) je u ime roditelja školske djece s područja Berma, Ruhci i Vele Trabe pitala kad će na autobusnim stajalištima biti postavljene čekaonice. Stjepan Gabrić (HDZ) je ukazao na nesnalaženje turista u Pazinu i predložio postavljanje oznaka za most preko Jame, ali i putokaza za Rijeku, Labin, Rovinj i Pulu na izlazu kod gradske vijećnice i vatrogasnog doma. Temeljem nedavno okončane javne rasprave o izmjenama i dopunama GUP-a grada Pazina, Gabrić je predložio da se planovi stave na neko svjetlije mjesto u Spomen domu i da grafički dio bude većih dimenzija, ne bi li se građanima olakšalo snalaženje. Martin Čotar (IDS) je potaknut pitanjima građana želio znati na temelju čega je definiran broj parkirališnih mjesta za invalide, zašto baš na Trgu male fontane, zašto nije bio konzultiran Mjesni odbor Pazin, a i znak parkiranja je loše postavljen pa nagrđuje pogled. Nezavisni vijećnik Valter Milohanić je nakon šetnje gradom imao niz pitanja o (ne)čišćenju parkova i devastiranim dječjim igralištima. Naime, kaže da u parku kod željezničke stanice nedostaje oko 30 posto dječjih sprava, a na Hrvatskom trgu je između dvije zgrade, na prometnici, duboka rupa. Pitao je stoga tko je odgovoran za loše obavljene poslove i kontrolu.

Vode iz klaonice ravno u pročistač

Usluga trenutno kod zvonika spaja mješovitu kanalizaciju iz klaonice kroz preljev na fekalni kolektor koji ide do gradskog pročistača. Riječ je o manjem zahvatu koji gradski komunalac sam financira.

Šipraka potvrđuje da povremeno u Jami ima crvene vode, ali Usluga nije istraživala, a to i nije njen posao, tko to direktno u Jamu ispušta takvu vodu.

Selvina Benić
Glas Istre

4 komentara na “Jamom teče crvena Pazinčica”

 1. centar napisao:

  Zar je važno tko je kriv, kad se već sve to desi… lalalala…

  1. broj1 napisao:

   hvala bogu da treba da se zna tko je kriv i da se ga dobrahno opali po žepu ili mu zatvorit proizvodnju jer vjerovatno to mu nije prvi put da je napravio pa kad bi bile malo(radikalnije) sankcije za takve više na pamet mu nebi dolazilo da čini takve stvari,ali na žalost svi si oni peru ruke od toga od struke koja je nadležna za to do političara.

 2. Radenko napisao:

  Evo, otvorili smo blog gdje je glavna tema Potok. Navratite i komentirajte. Adresa mojpotok.blog.hr

 3. Anonimno napisao:

  citiram:
  “Šipraka potvrđuje da povremeno u Jami ima crvene vode, ali Usluga nije istraživala, a to i nije njen posao, tko to direktno u Jamu ispušta takvu vodu.”

  Zadnjih dana voda više nije crvena, već je boje turske kave. U međuvremenu je to ipak postao posao Usluge, pa sada hajde higijeničaru, na posao.

Komentiranje je onemogućeno.

Komentari
Najčitanije u 7 dana
Anketa

Jeste li zadovoljni dijelom proračuna o kojem odlučuju građani


Pogledaj rezultate

Prethodne ankete

Najčitanije u 30 dana

© iPazin.net portal 2001. - 2023.