Jana Prević Finderle: Pjesme iz kojih izvire vedrina

2Zasigurno dosad najposjećenija, a ujedno i jedna od najživahnijih i najležernijih bila je promocija zbirke pjesama “Ti još pričaš o nogometu” pazinske pjesnikinje Jane Prević Finderle u pazinskoj Kući za pisce – hiži od besid. Knjigu su zajedno objavili pazinska Gradska knjižnica i pazinski ogranak Matice hrvatske, uredio ju je Dinko Telećan, a uz četiri ciklusa pjesama posvećenih autoričinoj baki Julki, Daruvaru gdje je odrasla, zatim Zagrebu, i najposlije Pazinu, zbirka je opremljena i ilustracijama Irine Kivela Ukotić.

Urednik knjige Dinko Telećan, koji je nedavno bio gost pazinske Kuće za pisce, kazao je predstavljajući knjigu da je s velikim zadovoljstvom uredio ovu zbirku, a prethodnu skepsu razbila mu je spoznaja da poezija Jane Prević Finderle nadilazi lokalne okvire. Njene su pjesme tek prividno jednostavne, a iz većine njih izvire vedrina kao temeljni ton knjige; te pjesme nakon “otvaranja” redovito krasi i mali okret perspektive koji vodi prema uvjerljivom, neočekivanom i lijepom završetku. K tome, većinu ovih pjesama obilježava fina i suptilna erotika, zaključio je Telećan.

Autorica je publici pročitala nekoliko svojih pjesama, a ilustratorica Irina Kivela Ukotić rekla je da se “jako našla u Janinim pjesmama” te da je imala potpunu slobodu koje pjesme izabrati kao nadahnuće za ilustracije. Promociju je vrlo ležerno i dinamično vodila ravnateljica pazinske Gradske knjižnice Iva Ciceran, inscenirajući duhovite prepirke među sudionicima. Nakon jedne “cvjetne” pjesme u rukama autorice nenadano se našao poklonjeni cvijet, po čitanju naslovne pjesme “odnekud” se pojavila i nogometna lopta, urednik je kao podsjetnik na Istru dobio CD s glazbom Tamare Obrovac, a za glazbeni intermezzo pobrinule su se pjevačice odjevene u – nogometne dresove. I na kraju, povrh čitanja poezije u jednom od posljednjih pazinskih svibanjskih sumraka, svježem ali ugodnom, i lijepog govorenja o novoj pazinskoj knjizi, promocija je zaključena druženjem uz kolače i vino.

glasistre.hr

Komentari
Najčitanije u 7 dana
Anketa

Jeste li zadovoljni dijelom proračuna o kojem odlučuju građani


Pogledaj rezultate

Prethodne ankete

Najčitanije u 30 dana

© iPazin.net portal 2001. - 2024.