Janik Vaclav pobjednik 29. Buzetskih dana, Nikola Dobrila nije stigao do cilja

Janik Vaclav pobjednik 29. Buzetskih danaU vrlo neizvjesnoj i punoj preokreta Međunarodnoj brdskoj auto utrci „29. Buzetski dani“, Vaclav Janik pobijedio je s 0.461 sekundi prednosti ispred „veterana“ buzetske utrke Otakara Kramskog. Potpunu dominaciju vozača sa češkom licencom na pobjedničkom postolju utrke koja se bodovala za Europsko prvenstvo brdskih auto utrka i posljednjeg natjecanja u kalendaru Starog kontinenta, upotpunio je Jaroslav Krajči trećim vremenom i zaostatkom od 0.642 sekundi.

Tako malenim razlikama u rezultatima kumovala su čak četiri odustajanja među formulama, a među njima i Milana Svobode. Svoboda je bio vodeći prije druge vožnje velikom prednošću od čak pet sekundi pred ostalim formulašima. Međutim, mjenjač mu je otkazao poslušnost na sredini staze. Odustali su i prošlogodišnji pobjednik Renzo Napione, koji je sletio preko rubnika ceste, te drugoplasirani u ukupnom poretku za Prvenstvo Europe, Fausto Bormolini. On se okrenuo u jednom od zavoja. Obojica su prošli samo s manjim oštećenjima na formulama.

Jako sam zadovoljan današnjim rezultatom. Pobjedu su mi olakšala odustajanja nekih od favorita. Buzetska staza je dobra i sviđa mi se. Ovo mi je prva sezona u formuli. Namjeravao sam još lani nastupati u formuli, a ove mi se godine želja i ostvarila, kazao je nakon dva nedjeljna uspona od Mosta do Peničići Vaclav Janik.

U protekla dva dana, jučer kada su održana dva treninga i danas tijekom dviju vožnji, u Buzetu se natjecalo 153 vozača iz 12 europskih zemalja. Među hrvatskim vozačima, očekivano je najbolji bio Niko Pulić u formuli Dallara ispred drugoplasiranog istarskog vozača Denisa Močiboba (Istra Racing Team).

Ukupna pobjeda u kategoriji I pripala je 23-godišnjem Riječaninu Siniši Kraincu. On je završio utrku s nešto manje od četiri sekunde prednosti pred Slovencem Alešom Prekom. Treći je Robert Bradarić iz Solina.

Očekivao sam da ću ostvariti najbolje vrijeme što se tiče hrvatskih natjecatelja. Naime, moj najveći konkurent Robert Bradarić ima auto na prvi pogon pa mu „kišna“ staza nikako ne odgovara, kazao je Siniša Krainc. On si je već na utrci na Sljemenu osigurao titulu državnog prvaka u kategoriji I.

dobrila_nikola_izletio.jpgNažalost, Pazinjan Nikola Dobrila koji se istaknuo tijekom jučerašnjih treninga, danas nije uspio stići do ciljne linije. Naime, on i jučer vodeći slovenski vozač Sašo Horvat izletjeli su s ceste u razmaku od minute vremena. Dobrila je svoj Mitsubishi „očešao“ u ogradu neposredno nakon starta, dok je Sašo Horvat, prema njegovim riječima, s gotovo 200 kilometara na sat malo prije ulaza u selo Marinci najprije sa stražnjim krajem udario u zaštitnu ogradu pa u potporni zid i zaustavio se dvjestotinjak metara naprijed. Time je, bez borbe, prepustio najbolji plasman u konkurenciji sportskih automobila. Osim što su Horvat i Dobrila direktno „skrojili“ poredak ove utrke, svojim su izlijetanjima promovirali Rolanda Waneka u Prvaka Europe. Naime, Wanek je trebao završiti najmanje kao četvrti što bi mu teško pošlo za rukom da su Horvat i Dobrila završili utrku.

Unatoč lošim vremenskim uvjetima tijekom cijele subote i nedjeljnog jutra, buzetski je festival brzine i ovoga puta pohodio veliki broj gledatelja. Prema procijeni organizatora, u vrhunskim vožnjama gotovo svih najboljih europskih i hrvatskih vozača gotovo sedam tisuća posjetitelja.

Komentari
Najčitanije u 7 dana
Anketa

Jeste li zadovoljni dijelom proračuna o kojem odlučuju građani


Pogledaj rezultate

Prethodne ankete

Najčitanije u 30 dana

© iPazin.net portal 2001. - 2024.