Javnim raspravama u Pazinu završio ciklus odabira malih komunalnih akcija po mjesnim odborima

logo_pazin-proracunPosljednje u nizu javnih rasprava o odabiru malih komunalnih akcija održane su za mjesni odbor Pazin, podijeljene u dva dana – 30.rujna za područje Dršćevke i Dubravice, te 1.listopada za područje Buraja i Centra. Sveukupno, u oba dana, na raspravama je sudjelovalo 50-ak građana.

Kao i na svim ranijim javnim raspravama, u uvodnome dijelu je predstavljen projekt Pazi(n) proračun!, potom su se građani ukratko upoznali s Proračunom Grada Pazina, izvorima prihoda i vrstama rashoda te procedurom donošenja proračuna. Nakon toga je Pročelnik Upravnog odjela za komunalni sustav, prostorno uređenje i graditeljstvo predstavio prijedloge koji su pristigli s područja mjesnog odbora Pazina, kojih je bilo više od od 75 za Mjesni odbor Pazin.

Navedeni zahtjevi razvrstani su na velike akcije koje izlaze iz financijskih, pravnih ili prostornih okvira malih komunalnih akcija, na tekuće održavanje komunalne infrastrukture, na nerazvrstane prijedloge za koje Grad nije nadleđan, te na male komunalne akcije. Svi pristigli zahtjevi predstavljeni su na javnim raspravama (kroz fotografiju i pojašnjenje), a o malim komunalnim akcijama, odlučivalo se glasanjem.

Za područje Dršćevke i Dubravice izglasani su zahtjevi za postavljanje dva rasvjetna tijela u ulici Jakova Volčića te jednog u ulici Saše Šantela; zamjena mreže na golovima igrališta na Dršćevci te postavljanje dviju klupa ispred ulaza u zgradu Dršćevka 13/2.
U pogledu zahtjeva za postavljanje pješačkog prijelaza u ulici Saše Šantela te rješavanja problema pješačke stazice koja vodi na veliko raskrižje kod benzinske pumpe prema vojarni, odlučeno je da se isti izdvoje iz komunalnih akcija te da se naruče studije koje će pokazati kako se prijelazi mogu izvesti na najsigurniji način te koji je trošak za njihovo postavljanje i prilagodbu okolnih dijelova ceste.

Za područje Buraja i Centra izglasani su zahtjevi za sanacijom dječjeg igrališta na Buraju (Hrvatski trg), opremanje parka i dječjeg igrališta u Parku velikana te postavljanje rasvjetnog tijela koje nedostaje u ulici 25. rujna.

Ukupna vrijednost izglasanih akcija iznosi oko 75.000,00 kn.

Najveći broj građana prisutnih na drugoj tribini došao je iz ulice Štefanije Ravnić kako bi sugrađane i predstavnike Grada upoznali s nizom svojih problema i potreba. Zaključeno je da će se za početak potražiti gradska površina na kojoj je moguće urediti javni prostor za djecu i ostale žitelje ulice. Ovo je ujedno i primjer ako su na raspravama svi građani dobili mogućnost obrazlaganja svojih zahtjeva i problema, čak i onih koji nisu bili prethodno poslani i obrazloženi kako je traženo javnim pozivom. Svi su problemi i zahtjevi zabilježeni i poslani nadležnom Upravnom odjelu na odlučivanje.

Kao i na kraju svake javne rasprave, prisutni građani i građanke su u anonimnim evaluacijama u većini iskazali izrazito dobru razinu informiranosti o ovom projektu, pozitivan stav o tome kako je uključivanje građana u odlučivanje oko izrade proračuna važno, odnosno iznimno važno, a većina je sudionika bila zadovoljna procesom, dobivenim informacijama, sudjelovanjem i rezultatima rasprave.

pazin.hr

Komentari
Najčitanije u 7 dana
Anketa

Jeste li zadovoljni dijelom proračuna o kojem odlučuju građani


Pogledaj rezultate

Prethodne ankete

Najčitanije u 30 dana

© iPazin.net portal 2001. - 2024.