Predavanje u Pazinu: Javno zdravstvo ubrzo će postati ubožnica za siromašne!

dzp.jpgPredavanje na temu „Zdravstvo kakvo imamo-zdravstvo kakvo trebamo“ održao je u pazinskom Spomen domu prof.dr.sc. Mirko Štifanić, predsjednik Hrvatskog pokreta za prava pacijenata iz Rijeke. Organizator i domaćin ovog zanimljivog predavanja bilo je Društvo tjelesnih invalida Pazin u sklopu svojih aktivnosti povodom Svjetskog dana zdravlja, a pozivu se odazvalo 40-ak osoba s tjelesnim invaliditetom, korisnika Dnevnog boravka i građana.

Prof. Štifanić naglasio je da je zdravstvo u Hrvatskoj isuviše ispolitizirano, te da ga kao i policiju, vojsku, sudstvo i druge javne službe treba depolitizirati. Problemi u zdravstvu se prelamaju na najosjetljivijoj populaciji: bolesnicima od karcinoma i djeci. Podsjetio je na trenutnu situaciju u Dječjoj bolnici „Kantrida“ u Rijeci i sličnu situaciju u osječkoj dječjoj bolnici te loše stanje na brojnim onkološkim odjelima diljem Hrvatske.

Jedan od problema hrvatskog zdravstva je i komercijalizacija. Javno bi zdravstvo prema prof. Štifaniću trebalo biti dostupno, besplatno i efikasno. Istaknuo je američki model reforme zdravstva koju provodi predsjednik Obama i rekao da bi sličan model trebalo provesti i u Hrvatskoj.
Zdravstveni sustav kod nas je previše zatvoren i zaostaje u tehničkom, moralnom i profesionalnom pogledu. Iz vrha zdravstvene birokracije vezuju se ruke dobrim liječnicima koji žele pomoći pacijentima čime se oni obespravljuju i gube volju za kvalitetnijim radom. Nema nikakvih sankcija prema korumpiranim liječnicima za što optužuje politizaciju zdravstva gdje pojedini stranački čelnici štite leđa svojim stranačkim kolegama-liječnicima.
Ukoliko se sadašnje stanje ne promijeni prof. Štifanić smatra da će javno zdravstvo ubrzo postati ubožnica za siromašne za što direktno optužuje aktualnog ministra Darka Milinovića.

Kod nas ne postoje mehanizmi ni volja da se problemi rješavaju, a tome bi uvelike mogle doprinijeti sugestije i spoznaje pacijenata. Jedan od prijedloga prof. Štifanića je da se u bolnicama oforme uredi gdje bi pacijenti i udruge za zaštitu prava pacijenata mogli iznositi svoja negativna, ali i pozitivna iskustva, te njihovo aktivno uključivanje u sve aspekte odlučivanja kad je javno zdravstvo u pitanju.
Pitanja posjetitelja odnosila su se na ispravnost mamografa i stručnost liječnika u Buzetu, kao i na aroganciju, bezobrazluk i bahatost kontrolora HZZO-a u Pazinu.

Sve one koji imaju problema sa ostvarivanjem svojih prava prof. Štifanić je uputio na Centar za besplatnu pravnu pomoć u Rijeci (tel. 052/315-020, ponedjeljkom od 10-12, četvrtkom od 16-19).

DTI Pazin

2 komentara na “Predavanje u Pazinu: Javno zdravstvo ubrzo će postati ubožnica za siromašne!”

  1. pioxll napisao:

    Htjeli ste kapitalizam,evo vam ga.sretan povratak u srednji vijek.1% bogtih,2% njihovih slugu,5-10% čuvara poretka i he heh heUSTAVA,ostali u prodaju rada po cijeni koju odredi gazda,i izvolite krepajte ako nemate novaca.A da skoro san zaboravio popovi će sve to blagoslovit i živjet sretno kao praščići u govnima .Živjela nam sretna budućnost,

  2. di napisao:

    hahahahhahhaha…smješno, ali istinito!!!

Komentiranje je onemogućeno.

Komentari
Najčitanije u 7 dana
Anketa

Jeste li zadovoljni dijelom proračuna o kojem odlučuju građani


Pogledaj rezultate

Prethodne ankete

Najčitanije u 30 dana

© iPazin.net portal 2001. - 2024.