Je li pazinski inkubator startupima preskup?

Suzana Jašić, nezavisna vijećnica s SDP-ove liste u Pazinu, skrenula je pozornost na previsoku cijenu najma prostora u pazinskom inkubatoru.

Na svojoj Facebook stranici skrenula je pozornost na činjenicu kako je prema Zakonu o unaprjeđenju poduzetničke infrastrukture svrha inkubatora pomoć i podrška poduzetnicima u ranoj fazi razvoja poduzetničkih projekata, što uključuje i poslovni prostor po povoljnijim uvjetima za poduzetnike početnike od prve do treće godine poslovanja.

Jašić je istaknula kako natječaju za prostor u inkubatoru prvenstvo ne daje poduzetnicima početnicima kao većina drugih inkubatora, već onima koji ponude najvišu cijenu. Istaknula je i kako u Kutini, Lipiku i Barbanu cijena iznosi od 12 do 25 kuna po kvadratu, dok je u Pazinu početna cijena 74 kune.

Ta njezina primjedba pokazala se tek djelomično točna, s obzirom da Kutina nije u spomenutoj grupi već je imala početnu cijenu kvadrata veću i od Pazina. Maja Stranić Grah, pročelnica Upravnog odjela za za gospodarstvo, financije i proračun Grada Pazina reagirala je komentarom ispod navedene Facebook objave i pojasnila kako su se u konkretnom natječaju morala poštivati određena pravila Europske komisije prema kojima se nije smjelo diskriminirati druge poduzetnike te je rekla kako su tri milijuna kuna bespovratnih sredstava poslužila da se obnovi derutna zgrada, a nakon pet godina natječaji za prostor će ići u prilog startupima.

FRANE ŠESNIĆ: KRAJNJA CIJENA MOŽE BITI NIŽA UZ SUBVENCIJU

Međutim, Frane Šesnić, direktor Zagrebačkog inovacijskog centra – ZICER-a u razgovoru za rep.hr rekao je kako početna cijena u natječaju mora biti tržišna, ali krajnja može biti niža zahvaljujući subvenciji grada.

“Kod formiranja cijene najma u inkubatorima bitno je utvrditi tržišnu cijenu i onda po strategiji poticanja poduzetništva kreirati subvencionirani dio najma koji se izražava kao potpora de minimis koja čini razliku između tržišne cijene i one koja je naplaćena prema korisniku. To je onda u skladu sa strategijom razvoja poduzetništva one lokalne uprave koja upravlja tim inkubatorom. Konkretno u slučaju ZICER-a grad Zagreb pokriva razliku između tržišne i subvencionirane cijene jer je to u skladu s razvojim strategijama grada i nacionalnim strategijama. Ne vidim razlog da na isti način ne postupaju i druge potporne institucije” – rekao je Šesnić i dodao kako se u suprotnom gubi smisao inkubacije te dodao kako Pazin i dalje može osigurati ciljanim korisnicima vouchere.

http://rep.hr/vijesti/poduzetnistvo/je-li-pazinski-inkubator-preskup-startupima/6551/

1 komentar na “Je li pazinski inkubator startupima preskup?”

  1. Anonimno napisao:

    znači da ipak ima načina ako se zna i hoće

Komentiranje je onemogućeno.

Komentari
Najčitanije u 7 dana
Anketa

Jeste li zadovoljni dijelom proračuna o kojem odlučuju građani


Pogledaj rezultate

Prethodne ankete

Najčitanije u 30 dana

© iPazin.net portal 2001. - 2024.