Jedan dan u životu Istrijana

Folklorno društvo PazinKako je izgledao jedan dan u životu Istrijana prikazalo je jučer Folklorno društvo Pazin, radeći iznimku tako od dosadašnjih koncerata. U oko sat i pol koncerta, folkloraši su u pazinskom spomen domu, na pozornici uređenoj u starinskom stilu, prikazali dvije scene: rad u polju i zabavu za kraj dana. Gosti koncerta bili su Kaldirski kolejani koji su, također igrokazom, prikazali sveta tri kralja.

Koncert je započeo svirkom na roženice Patrika Matića i njegovog učitelja Marka Pernića, obilježavajući time početak radnog dana, pozdravljajući kosce koji su već bili u polju. Vokalna skupina folklornog društva, Sopelice (Katja Pernić, Marija Gržić, Keti Aničić, Valentina Vitas i Dorjana Lampe), pomogla je koscima pjesmom Nezna Tone i donijela jelo i piće.

Kako radovi odmiču, na pozornicu dolaze gunjci (Dubravko Rabar, Davor Zović i Marko Pernić) odijeveni ne u narodne nošnje, već u najbolju odjeću koju su tada imali, koji su u proputovanju prema pazinskom sajmu. Mladi Tone, kojega je maestralno utjelovio Guido Fabris, ih zaustavlja i moli da odsviraju jednu pjesmu za njih. Tokom pjesme, okuplja se zainteresirano mnoštvo, a gunjci ostaju i sviraju tri plesa: mazurku, valcer i rašpu.

Kako je već vrijeme odmaklo, a gunjci svirali, došli su i radoznali najmlađi (dječja sekcija folklornog društva Pazin) te su i oni poželjeli zaplesati pokoji ples. Kako se gunjcima žurilo na sajam, odsvirali su im samo Sete passi, dok je drugi ples, Istarsku polku, za njih odsvirala Marija (Keti Aničić), Tonetova ljubav. Da se djeca malo odmore od plesanja, na roženice su zasvirali njihovi vršnjaci Renato Simić i Jelena Bratulić, čime je završila prva scena, prvi dio dana.

Druga scena odvija se u poslijepodnevnim satima kada u polje izlazi penzionerska sekcija folklornog društva i srpima žanju žito, dok im pjesmom Pojmo mi mala na samanj pomažu Zlata Marinčić, Vilma Mlekuš i Keti Aničić. Dok kosci odlaze, pjesmom na tanko i debelo, Cviće moje, prate ih Marija Marinčić i Renato Simić. Kako su radovi već gotovi, ponovno dolaze gunjci, ovog puta s namjerom da cijelu večer sviraju za ples. Polako se skuplja zainteresirano mnoštvo i plešu staru polku, promjenu i pritilicu.

Kraj večeri obilježavaju gradska gospoda (Sopelice) koje se gunjcima pridružuju u vodnjanskoj narodnoj pjesmi La piova, čime završava druga scena.

Na pozornicu pazinskog spomen doma zatim su stigli Kaldirski kolejani koji su u 10 minutnom programu prikazali svoj običaj i kroz priču i pjesmu prikazali sveta tri kralja. Koncert je završio izvedbom baluna, najpoznatijeg istarskog plesa.

Na početku koncerta publici se obratio pazinski gradonačelnik Renato Krulčić koji je kroz nekoliko prigodnih riječi izrazio oduševljenje što ovakva udruga djeluje u Pazinu i svoj kraj prezentira u Hrvatskoj i inozemstvu. Predsjednik društva, Davor Zović, također se obratio publici s par riječi. Voditelj koncerta bio je Dario Brajković.

Osoba koja je osmislila ovaj koncert i uvježbala plesače bila je Dorjana Šilić, kojoj je na probama pomagao Draženko Gržetić. Svirače i pjevače uvježbao je voditelj glazbene sekcije Marko Pernić, dok je pjevanje na tanko i debelo pripremio Noel Šuran.

Razglas je pripremila i omogućila tvrtka Pro-Music iz Pazina, a ton majstor bio je Goran Farkaš, poznati pazinski multiinstrumentalist i dugogodišnji član folklornog društva Pazin.

5 komentara na “Jedan dan u životu Istrijana”

 1. ahaa napisao:

  bravO.super!

 2. aleluja napisao:

  će bit ča na yubitu? baš mi je žal da nisan zna da će bit “odmaka”…

 3. smrc napisao:

  ovo je baš super! A zanima me da li i folklor sa tih 100 članova u 5 sekcija (ili koliko već) od malenih do penzića isto ko i pazinka dobiva 200 000 kuna iz proračuna, ili barem 100 000…hmmm…. ili 50 0000?!?

  1. tomcub napisao:

   :)

 4. sf napisao:

  200 000 ??? riječi ti se pozlatile

Komentiranje je onemogućeno.

Komentari
Najčitanije u 7 dana
Anketa

Jeste li zadovoljni dijelom proračuna o kojem odlučuju građani


Pogledaj rezultate

Prethodne ankete

Najčitanije u 30 dana

© iPazin.net portal 2001. - 2024.