Jedan joint štetan kao 20 cigareta

JointKanabis se puši bez filtera, do samog kraja, a njegov dim smatra se dragocjenim pa se udiše dublje. Razorna kancerogena moć jednog džointa jednaka je efektu 20 cigareta.
Jedan džoint usporediv je s 20 cigareta kad je u pitanju rizik od raka, otkrili su znanstvenici na Novome Zelandu i upozorili na “epidemiju” raka pluća koji se povezuje s kanabisom.

Studije su i prije pokazivale da kanabis može izazvati rak, ali rijetko je ustanovljena snažna veza između upotrebe kanabisa i učestalosti toga raka.

U članku objavljenom u časopisu European Respiratory Journal znanstvenici kažu da kanabis može štetiti dišnim putovima više nego duhan jer njegov dim sadrži dvostruko više kancerogenih tvari nego cigarete s duhanom.

I način pušenja povećava rizik, jer se džoint obično puši bez filtera i gotovo dokraja, što povećava količinu udahnutoga dima. Osobe koje puše kanabis dublje udišu i duže zadržavaju dah, čime olakšavaju odlaganje kancerogenih tvari na dišnim putovima.

Istraživači su razgovarali sa 79 osoba s rakom pluća ne bi li identificirali glavne faktore rizika za obolijevanje, poput pušenja, obiteljske anamneze i zanimanja. Pacijenti su odgovarali i na pitanja o konzumaciji alkohola i kanabisa.

Kad se u obzir uzmu i ostali faktori, pa i pušenje cigareta, obolijevanje od raka pluća za 5,7 puta veće je kod osoba koje su deset godina pušile jedan džoint na dan, ili dva džointa pet godina.

“Iako naša studija pokriva razmjerno malu skupinu, jasno pokazuje da dugo pušenje kanabisa povećava rizik od raka pluća”, kaže voditelj istraživačke ekipe Richard Beasley s Medicinskoga istraživačkog instituta u Novome Zelandu.

“Upotreba kanabisa možda je odgovorna za jednog od 20 oboljelih dijagnosticiranih u Novome Zelandu”, dodao je.

“U bliskoj budućnosti možda se dogodi ‘epidemija’ raka pluća povezana s kanabisom. A taj se rizik vjerojatno odnosi i na mnoge druge zemlje u kojima je povećana konzumacija kanabisa među mladima već postala važan zdravstveni problem”, kaže se u studiji.

Net.hr

Komentari
Najčitanije u 7 dana
Anketa

Jeste li zadovoljni dijelom proračuna o kojem odlučuju građani


Pogledaj rezultate

Prethodne ankete

Najčitanije u 30 dana

© iPazin.net portal 2001. - 2024.