Jesenska Erasmus+ razmjena Centra za mlade „Alarm“ Pazin u projektu „Volunteers without borders“

Od 30. rujna do 8. listopada 2019. godine sedam je mladih volonterki Centra za mlade „Alarm“ Pazin sudjelovalo u projektu „Volunteers without borders“ u slovenskoj Murskoj Soboti. Mobilnost programa Erasmus + ostvarena je u sklopu partnerstva Centra za mlade „Alarm“ iz Pazina i Društva kreativne mladine, udruge za mlade koja djeluje u Murskoj Soboti.

Ema Zović, Karla Duplić, Rahela Benčić, Eleonora Jurada, Natali Lukež i Petra Buršić, učenice trećeg razreda Gimnazije i strukovne škole Jurja Dobrile Pazin, u Murskoj Soboti su, uz potporu i vodstvo „youth leaderice“ Željke Nefat boravile zajedno s 37 mladih od 17 do 30 godina iz Slovenije, Rumunjske, Mađarske, Litve i Estonije. Svi su sudionici bili smješteni u dvorcu Rakičan u selu nedaleko Murske Sobote.

Ciljevi projekta bili su približiti sudionicima koncept volontiranja, pozitivno utjecati na lokalni okoliš te upoznati nacionalne manjine Pomurja. Mlade su volonterke kroz osam dana sudjelovale u različitim aktivnostima, razvijajući samopouzdanje, socijalne vještine te svijest o europskom identitetu. Djevojke su se tako u različitim timskim aktivnostima s drugim sudionicima bavile ukrašavanjem lokalne škole i Obiteljskog centra, posjetile su Dom za umirovljenike i provele cijelo popodne u njihovom društvu te sudjelovale u akcijama čišćenja. Predstavile su svoju lokalnu zajednicu te potencijale za rad s mladima u Pazinu, kao i rad Centra za mlade „Alarm“ Pazin. Ističu kako im je od svih aktivnosti najdraži bio posjet Domu umirovljenika te kulturne večeri gdje su se mogle družiti s novim prijateljima iz drugih zemalja Europe.

U projekt su se uključile kroz kontakte i komunikaciju s voditeljicama Centra za mlade Alarm Pazin, Lucijom Jedrejčić i Nevom Ljuštinom. Sudjelovanje na projektu za njih je bilo besplatno, budući da se cijeli projekt odvio u sklopu programa Erasmus +. Volonterke koje su sudjelovale u projektu žele drugim mladima Pazina, a posebno srednjoškolcima, približiti svoja iskustva te ih pozvati na sudjelovanje u sličnim projektima, stoga će u četvrtak, 5. prosinca u Centru za mlade „Alarm“ Pazin organizirati predavanje na ovu temu.

Komentari
Najčitanije u 7 dana
Anketa

Jeste li zadovoljni dijelom proračuna o kojem odlučuju građani


Pogledaj rezultate

Prethodne ankete

Najčitanije u 30 dana

© iPazin.net portal 2001. - 2024.