Još jedna bogata godina iza pazinskih planinara

Nagrađeno jedanaest planinara

Svečano je prekjučer bilo na redovnoj godišnjoj skupštini Planinarskog društva „Pazinka“ održanoj u prostorijama Društva „Naša djeca“, na kojoj je čak 11 planinara primilo priznanja Hrvatskog planinarskog saveza. Srebrna priznanja koja se dodjeljuju za iznad 20 godina članstva i rada dobili su dugogodišnji planinarski aktivist Giovanni Sirotti – Nini te Mladen Nikšić, zamjenik pročelnika komisije za planinsko skijanje u HPS- u i dugogodišnji pročelnik pulske stanice Hrvatske gorske službe spašavanja. Brončano priznanje, dobilo je čak devetero planinara – Zvonimir Blažević, Dušan Paćelat, Anton i Vladimir Finderle, Janko Madruša, Vladimir Fornažar, Sonja Levak  te  Alberto  i Patricija Jedrejčić.

U onom manje svečanom dijelu skupštine, predsjednica društva Patricija Jedrejčić iznijela je okupljenima vrlo bogat rad pazinskih planinara, koji je obuhvaćao osim velikog broja pohoda, edukacija, renovacije postojećeg prostora i rad na održavanju staza.

Pohodi su obuhvaćali od onih jednostavnijih na Papuk, Val Rosandru, Rt Kamenjak, Grožnjan – Završje, Lošinjskom transverzalom, Plominsku goru, Skradski vrh, Borut, Bjelolasicu i druge do onih težih i zahtjevnijih na talijanske Dolomite, crnogorski Durmitor, slovenski Storžič, na Triglav usponom preko vrlo zahtjevne Tominškove Poti i drugih vrhova.
Velika novina u radu društva u 2019. godini je bilo osnivanje Visokogorskog odsjeka, koje je započelo s radom ove godine i privuklo je 18 članova, a cilj rada je podizanje osobne i društvene odgovornosti u upravljanju rizicima u visokom gorju, te sistematično osposobljavanje za boravak na visinama iznad 3.500 metara. Odsjek usko surađuje s Komisijom za visokogorski odsjek i planinsko skijanje pri Istarskom planinarskom savezu, a o njegovom radu je na Skupštini govorila pročelnica Odsjeka Kristina Bartolić.

Uz visokogorce, 2019. godinu obilježile su aktivnosti na renovaciji prostora društva u Ulici Matka Brajše Rašana u Pazinu, gdje je uz veliki trud volontera i doprinos sponzora, završeni proteklog mjeseca, o čemu je na Skupštini govorila Marijana Milevoj. Ona je uz to, i voditeljica markacističkih aktivnosti u društvu te je istakla kako će se u 2020. godini raditi na revitalizaciji Pazinskog planinarskog puta, koji spaja „srce Istre“ s najvišim vrhom Ćićarije – Velikim Planikom.  Društvo je u 2019. prilično radilo na edukaciji pa je tako pet članova upućeno na tečaj za planinarskog vodiča, a dvoje na tečaj za markaciste.

Jedrejčić je iznijela i plan aktivnosti za 2020. godinu koja započinje izletom u siječnju od Mošćeničke Drage na Perun, a nastavlja se izletom u Daruvar i Papuk od 17. do 19. siječnja. Za 16. veljače planiran je izlet na Sočerb, a za 28. i 29. ožujak planiran je izlet Rapskom transverzalom. U ožujku – za Osmi mart planiran je pohod po Istarskom planinarskom putu pod prigodnim nazivom Žene u planini. U travnju je planirano pješačenje oko Pazina u sklopu akcije Hoditi i zdravi biti i izlet na Ivanščicu – 25. i 26. travnja. Svibanj je rezerviran za tri akcije – 16. se planira ići na Golicu, 22. se obilježava tradicionalni međunarodni dan pješačenja, dok se 30. i 31. planira ići na Premužićevu stazu. U lipnju društvo planira prisustvovati obilježavanju Dana hrvatskih planinara na Učki, te na dvodnevni izlet (20.-21.) u Logarsku dolinu. U srpnju (11. i 12.) je planiran izlet na Slemenovu špicu i Mojstrovku, a u kolovozu se ide na Dolomite – 8. i 9. na Cinque Torri i Lastoni di Formin/ Poantsa dei Lastoi. Krajem kolovoza ide se na dvodnevni izlet na Rjavinu i Visoke Vrbanove Špice. U rujnu se ide na Grintovec i Kalšku goru (12.-13.), dok će u listopadu pazinski planinari ići na tri tradicionalne manifestacije – na Slavniku, festival pješačenja u Borutu i na Dan istarskih planinara na Ćićariju. U studenom je planiran izlet na Učku, a u prosincu će se ići po Pazinskom planinarskom putu.
Financijski izvještaj podnijela je Sonja Levak istaknuvši kako je društvo u 2019. godini ostvarilo 78,4 tisuće kuna prihoda te 88,7 tisuća kuna rashoda.
Skupština je bila i prilika za druženje i ples planinara, uz neizbježnog harmonikaša Egidija Gržinića – Điđija.

Tekst: A. Finderle
Fotografije: Jan Finderle, Dinko Gubić i Željko Ravnić

Komentari
Najčitanije u 7 dana
Anketa

Jeste li zadovoljni dijelom proračuna o kojem odlučuju građani


Pogledaj rezultate

Prethodne ankete

Najčitanije u 30 dana

© iPazin.net portal 2001. - 2023.