Josip Šiklić: Prvo sam probao fuže, a sada više volim pljukance

(Glas Istre 15.5. 2011.)Povjesničar umjetnosti Josip Šiklić je od 2000. ravnatelj Gimnazije i strukovne škole Jurja Dobrile u Pazinu, ali i predsjednik pazinske katedre Čakavskog sabora i Udruge hrvatskih branitelja Domovinskog rata Pazinštine. Iz Siverića u Dalmatinskoj zagori je došao 1977. u Pazin zbog posla.

– Prvo istarsko jelo koje sam probao bili su fuži napravljeni u kućnoj radinosti sa srnetinom. To mi se svidjelo. I sada najviše volim pojesti tijesto s nekim umakom. Sada mi se najviše sviđaju pljukanci garnirani s raznim dodacima, od šparuga do mesa, priznaje Šiklić.

Međutim, kada negdje putuje, pa i u inozemstvo, obavezno proba nešto od domaćih specijaliteta. I po Istri pita koji je specijalitet kuće pa najčešće to naruči. U njegovoj obitelji najviše se jede mediteranska
kuhinja. Ne voli teška, preslana, prepaprena i premasna jela pa mu, primjerice, mađarska kuhinja ne odgovara, posebno fiš paprikaš.

Zato voli kada mu se na stolu nađu morski plodovi i riba, posebno list s krumpirom i maslacem iz pećnice.
– Volim jela koja su osebujan spoj gastro-kulture i nature. Volim kada kuhar u jelu iskaže svoju kreativnost.
Ne volim fast food. Bio sam jednom u Mc Donaldsu, i nikada više. I školskim eko-projektima ukazujemo
na važnost zdrave prehrane, objašnjava Šiklić. Ne sviđa mu se amerikanizacija koja sve više ulazi u sve pore našeg života, pa i u kuhinju. Želi da učenici osjete važnost i tradiciju kulture stola.

Namirnice supruga i on uglavnom nabavljaju na pazinskoj zelenoj tržnici koja im je u susjedstvu, dok je
nekada bilo još bolje kada im ih je donosio iz vrta suprugin otac. Na pitanje koji mu je omiljeni kolač, kao iz topa je odgovorio – tiramisu. Omiljeno voće su mu marelice koje se u njegovom kraju koje se
u njegovom kraju zovu barakokole pa pokušava istražiti kako je nastao taj naziv. Ne voli dinju niti grožđe sorte fragola jer mu miris i okus smetaju.

Preferira medicu, a ne bisku koja mu je opora. Sivi pinot mu je omiljeno vino, ali može u čaši biti i graševina ili vrbnička žlahtina.

– Najviše volim vino mog oca. To je roze vino, veli Šiklić, kojemu se sviđaju i slatka vina poput muškata.
Pohvalio je suprugu Roži koja je po struci kemičarka, a kad ima vremena, voli kemijati i eksperimentirati u vlastitoj kuhinji. Priznao je da je on samo mali od kužine i da ponekad, ako ima vremena, pomaže.

Komentari
Najčitanije u 7 dana
Anketa

Jeste li zadovoljni dijelom proračuna o kojem odlučuju građani


Pogledaj rezultate

Prethodne ankete

Najčitanije u 30 dana

© iPazin.net portal 2001. - 2022.