Josipović u Istri: otvorio dvoranu u Pazinu i posjetio Tehnomont

JosipovićHrvatski predsjednik Ivo Josipović svečano je danas u Pazinu u povodu početka nove školske godine otvorio novu školsko-gradsku sportsku dvoranu površine 2900 metara četvornih, kojom će se najviše koristiti pazinski osnovnoškolci i srednjoškolci te sportski klubovi.

Investicija je vrijedna više od 38 milijuna kuna, od čega je Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova EU-a sufinanciralo je s 9,8 milijuna kuna, a Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost s gotovo dva milijuna kuna nepovratno za povećanje energetske učinkovitosti objekta. Iznos od 21,3 milijuna kuna osiguran je dugoročnim zajmom koji će po 50 posto otplaćivati grad Pazin i Istarska županija.

Osim toga, iz gradskog proračuna izdvojeno je još oko pet milijuna kuna, uglavnom za otkup zemljišta, izradu projektne dokumentacije i komunalne priključke.

Josipović je danas poslijepodne i pulsko brodogradilište “Tehnomont” i tom prigodom ga je predsjednica Uprave Gordana Deranja izvijestila o iznimno dobrim rezultatima poslovanja.

“Ova tzv. mala brodogradnja nije u takvoj krizi na svjetskom tržištu kao što je to slučaj s velikim brodogradilištima. U ovim manjim brodogradilištima poput Tehnomontovog grade se manji, ali iznimno kvalitetni i vrlo isplativi brodovi, uglavnom za izvoz”, istaknuo je predsjednik Josipović u izjavi za novinare. Dodao je kako su naručitelji tako manjih i srednjih, ali vrlo kvalitetnih brodova uglavnom stranci koji su, kako je rekao, “impresionirani kvalitetom kojom se oni proizvode”.

Po njegovim riječima takva manja i srednja brodogradilišta ne samo da opstaju već, kako je rekao “postaju i određena perjanica u izvozu”. “Brodogradnja je iznimno složena kategorija, manja brodogradilišta nemaju problema s narudžbama, no nadam se da će u konačnici opstati i velika brodogradilišta.

U Uljaniku upravo dovršavaju brod za Turkmenistan i ako isporuka bude na vrijeme i po dogovoru, postoji mogućnost za narudžbom još pet novih brodova”, poručio se Josipović.

ipress.hr

Komentari
Najčitanije u 7 dana
Anketa

Jeste li zadovoljni dijelom proračuna o kojem odlučuju građani


Pogledaj rezultate

Prethodne ankete

Najčitanije u 30 dana

© iPazin.net portal 2001. - 2024.