Jubilarni deseti LegendFest u Istri

2Od 31. srpnja do 2. kolovoza u bajkovitom Pićnu održat će se jubilarni deseti Festival narodnih priča, mitova i legendi Istre – LegendFest u organizaciji udruge Val kulture i Općine Pićan te uz podršku Istarske županije i Turističke zajednice Središnje Istre.

U ta tri dana pićanskim starim gradom zavladat će mitska bića, štrige i štriguni, vile i vilenjaci, zmajevi i vještice. Na brojnim lokacijama, uličicama, parkovima, uz crkvice i zidine svakodnevno će se od 18 do 24 sata održavati predstave, radionice i performansi, predavanja i koncerti za sve uzraste.

LegendFest je u ovom istarskom gradiću prije deset godina pokrenula udruga Val kulture zajedno s Općinom Pićan. U tih deset godina na festivalu je gostovalo više od šest stotina domaćih i inozemnih umjetnika. Iz godine i godinu rastao je i broj posjetitelja, pa je tako lanjski festival posjetilo njih više od osam tisuća.

Rezultat festivala su i tri tiskane knjige na hrvatskom i engleskom jeziku o mitovima i legendama Istre, a TV Istra pokrenula je i emitirala i dokumentarnu emisiju na temu festivala. U pripremi je i nova, ilustrirana knjiga „Mistični svijet Istre“, a u planu je i dokumentarni serijal „Tajanstvena Istra“.

Festival je 2013. godine od Udruge hrvatskih putničkih agencija i časopisa „Way to Croatia“ dobio nagradu „Simply the Best“ za kreativnost i inventivnost u oblikovanju turističke ponude u kategoriji manifestacija – uprizorenja legendi i povijesti Jadrana, a ove 2015. godine prepoznat je u međunarodnim krugovima, postavši dio festivalske platforme „Europa za festivale, Festivali za Europu“ Europske udruge festivala i dobivši EFFE „kvalitetnu marku“ (EFFE Label).

Ove će jubilarne godine u Pićnu nastupiti više od 200 umjetnika, a svi programi besplatni su za posjetitelje. „Ovim desetim izdanjem festivala nastojat ćemo opravdati brojna priznanja i pohvale. Pripremili smo bogat program kao svojevrsni presjek ovih deset godina i nadamo se da ćemo i na ovaj rođendan uspjeti razbuktati maštu naših posjetitelja koje pozivam da dođu u Pićan“, kaže Ivor Zidarić iz Vala kulture.

regionalexpress.hr

© iPazin.net portal 2001. - 2024.