Jučer novi požari u Istri

Vatrogasci PazinVeliki požari na jugu Istre, te u okolici Svetog Petra u Šumi u četvrtak su na teren izvukli sve raspoložive vatrogasne snage. Dva požara, međusobno udaljena 300-tinjak metara, buknula su oko 14.30 na području uz staru cestu od Batvača prema Peroju, svega nekoliko stotina metara od naselja Batvači. Lokalizirana su oko 17 sati, a u pomoć je bio pozvan i kanader.

U kasnim popodnevnim satima u istočnoj okolici Svetog Petra u Šumi, neposredno kraj sela Dragovanci, buknuo je požar koji je do večeri vatrom obuhvatio pojas od čak 40 do 50 hektara zemljišta, uglavnom bjelogorice, niskog raslinja i trava. Požar je prijavljen u 16.30, a do večeri još nije bio lokaliziran. Angažiran je i kanader koji je s deset vodenih naleta spriječio jačanje buktinje.

Po dolasku na požarište kod Batvača bilo je odmah jasno da vjetar koji puše samo otežava situaciju, a u jednom trenutku naša ekipa je doslovno bježala u rikverc jer se vatra opasno približila rubu makadama koji je vodio do požarišta. No, nije samo našoj ekipi prijetila vatra već i vatrogasnom vozilu parkiranom na makadamu koji je u sekundi također počeo odmicati od razbuktale vatre.

Problem je predstavljao nepristupačan teren koji nije dozvoljavao da se vatra gasi sa sigurne udaljenosti, a vjetar je iz sekunde u sekundu mijenjao smjer i samo raspirivao vatru.

– Odmah po dolasku na požarište oko 15 sati pala je odluka da se pozove kanader koji polijeće iz Zemunika. Tražili smo dva, ali kako i u Dalmaciji gori, dobili smo jedan. Na teren je izašlo 60 vatrogasaca s 20 vozila iz Javne vatrogasne postrojbe Pula, DVD-ova Pula, Medulin, Vodnjan i Peroj. Ovdje je izgorjelo 15-tak hektara guste bjelogorice na skoro 100 posto nepristupačnom terenu. Požar je lokaliziran oko 17 sati, slijedi obilazak cijelog terena pješice s naprtnjačama, a tijekom noći požarište će osiguravati JVP Pula, te DVD-ovci iz Vodnjana i Pule, rekao nam je Klaudio Karlović, zapovjednik JVP-a Pula.

Kod Batvača na sreću nije izgorio nijedan dalekovod, a na teren su preventivno izašli djelatnici Elektroistre, Hrvatskih šuma te policija.

– Vidio sam s balkona oko 14.30 vatru i dim te čuo odmah i vatrogasce. U trenu sam došao ovdje da vidim što se dešava. Na oko kilometar odavde su prve kuće. Na sreću ovdje nema nastambi. Vidio sam i onaj požar na Dragoneri, to je bio užas i sto posto je podmetnuto, rekao nam je Petar Lazni kojeg smo zatekli u blizini požarišta.

Kod Svetog Petra u Šumi tijekom popodneva, kada je zapuhao jugozapadnjak, u potencijalnu su opasnost došle prve kuće u Dragovancima, ali se sa spuštanjem večeri vjetar smirio, pa više nije bilo bojazni od širenja vatre prema naseljima. Požar je u jednoj manjoj točki stigao i do dionice Istarskog ipsilona između Pazina i Žminja.

glasistre.hr

Komentari
Najčitanije u 7 dana
Anketa

Jeste li zadovoljni dijelom proračuna o kojem odlučuju građani


Pogledaj rezultate

Prethodne ankete

Najčitanije u 30 dana

© iPazin.net portal 2001. - 2024.