Jučer otvoren sajam knjiga u Puli

Sajam knjigaPula je jučer bilo glavno mjesto na kojemu su se okupili svi poznatiji istarski kulturnjaci i brojni ljubitelji pisane riječi jer je točno u podne 13. Sa(n)jam knjige u Istri ponovno otvorio svoja vrata. Središnja tema sajma je Drugi Balkan – bez mita i predrasuda pa je u skladu s temom svečano otvorenje, upriličeno u dvorištu Doma hrvatskih branitelja, započelo performansom koji potpisuje Matija Ferlin, a inspiriran je tekstom Žarka Paića „Drugi Balkan ili povratak Europe izvorima?“. Izvedbu su okupljeni nagradili velikim pljeskom.

Nakon performansa riječi sreće i zahvale okupljenom mnoštvu uputili su Magdalena Vodopija, direktorica sajma, Vesna Petrović, dogradonačelnica Pule, Ivan Jakovčić, istarski župan te direktor sajma knjiga u Leipzigu Oliver Zille, kojemu je ujedno pripala čast da sajam proglasi otvorenim. – Odlična suradnja istarskog i lajpciškog sajma temelji se na sličnoj situaciji u kojoj su oba niknula. Naime, naše zemlje imaju po jedan glavni sajam, ali smo mi uspjeli pokrenuti naše manje, regionalne i s vremenom se nametnuti kao hvalevrijedni događaji što nas čini posebnima, rekao je Zille.

– Izuzev već tradicionalnih programa Doručak s autorom i Suton uz knjigu ovogodišnji program donosi i neke novitete poput Bertijevog programa: Ljubav na drugi pogled, na kojemu će se pokušati izvući iz sjene nedovoljno primijećene knjige objavljene u posljednjih 10 godina te Balkanske (op)sesije na kojima će u obliku razgovora i polemika književnici i teoretičari iz Hrvatske i susjednih zemalja pokušati utemeljiti predodžbu geografskog i kulturnog položaja Balkana, istaknula je Vodopija.

Brojni okupljeni odmah nakon svečanog otvorenja okupirali su tri već poznate sale Doma branitelja u kojima je 250 nakladnika izložilo 25 tisuća naslova, dok su se drugi odlučili prvo malo okrijepiti uz zakusku u kavani Mozart.

Barkun.hr

© iPazin.net portal 2001. - 2024.