Jules Verne u naselju Kisela voda

Tijekom ožujka u pazinskoj Kući za pisce – Hiži od besid boravi makedonski pisac Ivan Šopov iz Skopja. Hrvatskoj publici ovaj je autor poznat samo po prijevodima njegovih pjesama objavljenima u časopisu Poezija, no dosad je u Makedoniji objavio i tri knjige: zbirku priča “Azbuka i zalutale priče”, zbirku pjesama u prozi “Trbuščić godine”, te zbirku mikro-priča “091 – antirazglednice iz Skopja”. Svoju prozu Ivan Šopov opisuje kao fantastiku, satiru i apsurd, kao igru s vremenom i prostorom, paralelnim svjetovima i dvojnicima.

Boraveći u Pazinu Šopov radi na tekstu svog novog romana “Panika u muzeju”, koji će žanrovski biti na rubu fantastike i satire. Inspiriran je “manijakalnim” postavljanjem novih spomenika u centru Skopja, iako neće biti lokalno obojen. Kako se odmah ispod Kuće za pisce nalazi pazinski Kaštel u kome su smješteni gradski muzej i Etnografski muzej Istre, ta ga okolnost izuzetno nadahnjuje za rad na romanu, kaže nam Šopov. Još jedna pazinsko-skopska koincidencija nadahnula ga je za priču koju je počeo pisati tijekom boravka u Kući: pazinska adresa ove spisateljske rezidencije je naime u ulici Julesa Vernea, a ulica Julesa Vernea postoji i u Skopju, u naselju Kisela voda. Pazin i Skopje će u ovoj priči biti povezani neobjašnjivim nadnaravnim pojavama, a protagonist će joj biti – pisac na boravku u Kući za pisce!

“Jako mi se sviđa u Pazinu, tu napokon imam dovoljno tišine i izolacije koja mi je potrebna za pisanje, ali istovremeno kadgod poželim mogu izaći i pronaći društvo za razgovor”, dojmovi su Ivana Šopova o njegovim prvim pazinskim danima. Pazinska će publika ovog zanimljivog makedonskog pisca pobliže moći upoznati na književnom druženju zakazanom za 27. ožujka. (Davor ŠIŠOVIĆ)

http://www.glasistre.hr/bba1f1ec-9a4d-44bc-9a05-6aa7a3073ea5

Komentari
Najčitanije u 7 dana
Anketa

Jeste li zadovoljni dijelom proračuna o kojem odlučuju građani


Pogledaj rezultate

Prethodne ankete

Najčitanije u 30 dana

© iPazin.net portal 2001. - 2023.