JustBe festival ovaj vikend u Motovunu

Od petka do nedjelje (5. – 7. listopada) u Motovunu će se održati drugi JustBe festival na kojem će nastupiti Vlatko Stefanovski, Tamara Obrovac, Mad Professor and Sister Audrey i brojni drugi izvođači, a novac od ulaznica i proizvoda namijenjen je stvaranju centra čiji je cilj osvješćivanje i pomaganje ugroženih društvenih skupina, s naglaskom na prevenciju nasilja nad djecom. Održat će se i radionice i predavanja jer ovaj festival okuplja glazbenike, umjetnike, učitelje, terapeute…

Koncerti se održavaju na motovunskoj placi, službeno otvaranje je u petak u 19 sati s Tribal Jam Orchestrom, grupnom meditacijom te planetarnim gongom. U 20 sati nastupaju Le Zbor, sat vremena kasnije Putokazi, a u 22 sata Tamara Obrovac i Transhistria Ensemble. U subotu prvi su na redu Zoster u 20 sati, u 22 sata Mad Professor and Sister Audrey, a u ponoć nastupaju Roots Daughters. U nedjelju su na redu Tribal Jam Orchestra u 22 sata, potom Duo Arkul u 21.30, a Vlatko Stefanovski Trio nastupa u 22.30. Na placi će se u subotu u 15 sati održati predavanje o energetskom iscjeljivanju, u 16.30 o tantri pet elemenata te promocija knjige “Tajna 5 elemenata” te u 18.30 o holističkom zdravlju i vedama. U nedjelju će se od 15 do 18 održati četiri predavanja – svakih sat vremena – o fitoaromaterapiji, zatim na temu “Jedno sa životom”, aura somi te na temu “Zagrljaj je jezik srca”.

Osim place postoji i garden stage, odnosno vrt s dvije lijepe palme iza glavnog trga, gdje će se održati druženje uz vatru, čilanje, jam sessioni i improvizacije, i to već prvu večer. Drugi dan od 16 do 18 tu će se održati jam sessioni te bubnjarski krug predvođen Tribal Jam Orchestrom. U 18.30 na redu je radionica afričkog plesa i plesne improvizacije. U nedjelju od 16 do 18.30 održat će se healing circle i meditacija zvukom uz Tribal Jam Orchestra, a slijedi radionica holističkog plesa. Također, u subotu i nedjelju od 16 do 20 na programu su radionice za djecu, joga za sve uzraste te tretmani i savjetovanja energetskog iscjeljivanja s certificiranim iscjeliteljima. Na štandovima će biti izloženi ekološki i organski proizvodi gdje će izlagači savjetovati kako se zdravo hraniti i zdravo živjeti.

Kao najjača glazbena imena organizatorica Alida Del Bianco iz udruge Jedna ljubav očekivano ističe Tamaru Obrovac i Vlatka Stefanovskog. “Stefanovski je drugačija vrsta glazbenika, koji je kroz svoju karijeru ‘dodirnuo’ mnoge od nas, pa bih možda ipak njega stavila na vrh ljestvice, a Tamaru kao njegovu ‘pratilju’, ali zapravo bih ih stavila na isto mjesto”, kaže Del Bianco. Tu su i još neki, poput Mad Professora i Sister Audrey koji nude nešto drugačije.

– Mad Professor je najpoznatiji producent u reggae svijetu, već 30 godina na vrhuncu, kao producent i kao glazbenik. Radio je s mnogim poznatim imenima poput Massive Attacka, Sade Adu i svim reggae umjetnicima koji su kasnije postali poznati. Ako bismo gledali globalno i svjetski, onda bi on zaista bio zvijezda broj 1, ali možda ne toliko poznat na našim prostorima”, kaže ona.

Del Bianco za sebe kaže da se bavi iscjeljivanjem i različitim alternativnim metodama, a od gostiju festivala koji nisu iz svijeta glazbe ističe Igora Cvetkovića koji dolazi čak iz Indije, a koji će govoriti o holističkom zdravlju i vedama. “On je liječnik ayurvede te se bavi i drugim metodama iscjeljivanja, vrlo je cjelovit, poseban iscjelitelj i predavač. Vjerujem da će njegovo predavanje biti jako zanimljivo”, najavljuje Del Bianco.

– Željela sam da se sastanu alternativni iscjelitelji različitim metodama, a ima jako puno metoda koje pomažu. Da svi zajedno pridonosimo tome da se ljudima otvori svijest, da se otvori možda jedan alternativni pristup, od zdrave hrane, joge i osvješćivanja tijela pa onda i duha, tako da je tu npr. zastupljeno i iscjeljivanje zvukom, zato nam je moto cijelog festivala tijelo-um-duh, priča nam organizatorica.

Festival ima humanitarni karakter te je namjera od prodaje ulaznica u Puli otvoriti centar u kojem bi se prvenstveno radilo na prevenciji nasilja. “Ne toliko pomaganjem ljudima koji su žrtve ili koji su prošli kroz neke krizne situacije, već organiziranjem radionica i predavanja o temama kako postati tolerantniji i kako se vrlo lako može izaći iz tog kruga nasilja, bez obzira je li to u obitelji, školama, na ulicama ili općenito u društvu. Dakle, bit je osvješćivanje i prevencija nasilja, pogotovo nad djecom”, objašnjava Del Bianco. Planirano je da novi centar bude u Puli jer tu njihova udruga ima sjedište i taj centar zapravo već postoji, ali je virtualan. Zato od sredstava koje prikupe ovim festivalom računaju da će otvoriti pravi centar koji će imati otvorena vrata, gdje će terapeuti održavati različita predavanja i radionice, gdje će svatko moći doći bez obzira na to može li si financijski priuštiti.

– To će biti centar gdje će se svi moći uključiti i djelovati, terapeuti i odgajatelji. S tim u skladu ćemo imati i u Motovunu, za vrijeme festivala, radionice za djecu. Kao terapeuti i umjetnici udružili smo se u ovu našu udrugu pa želimo da se svi povežemo i djelujemo da se naše društvo osvijesti, da bude pravednije, da pomažemo jedni drugima i da koračamo u pravcu koji nije pravac agresije, nasilja i zavisti prema drugima, kaže ona.

– Ovo je festival za nas, za naše ljude, želimo djelovati u ovom društvu, nismo toliko orijentirani na turiste ili ljude izvana, odgovara Del Bianco na naše pitanje kako to manifestaciju organiziraju sada, u jesen.

– Festival se prošle godine rodio u Motovunu zbog energetskog utjecaja. Motovun se nalazi na sjecištu zmajevih linija koje vrlo pozitivno djeluju na zdravlje i na zajednicu općenito. Također i zbog njegove ljepote, ali i pozicije jer je u centru Istre pa se lako dođe do njega, a i gosti iz cijele Hrvatske najavili su nam da će doći na festival. Motovun nam je otvorio vrata, ljudima u Općini se ideja svidjela i postali su naši pokrovitelji, dali su nam da koristimo njihove prostore. Vjerujem da je ovo tek početak, poručuje Del Bianco.

glasistre.hr

10 komentara na “JustBe festival ovaj vikend u Motovunu”

 1. monotona napisao:

  …moto cijelog festivala tijelo-um-duh=propuh…

  1. DonPerignon napisao:

   Reci onda što s Međugorjem? I, koji turistički proizvod ili atrakcija se temelji na realnoj potrebi, a ne umjetno stvorenoj, ili pametnoj smišljenoj i razvijenoj?
   To upravo oni i rade – pokušavaju napraviti određeni turistički proizvod. Jer, ako malo bolje razmisliš, Motovun teško da može ponuditi metalurgiju, poljoprivredu, rudarstvo, zar ne? Onda? Pa… turizam. :)

   1. monotona napisao:

    “- Ovo je festival za nas, za naše ljude, želimo djelovati u ovom društvu, nismo toliko orijentirani na turiste ili ljude izvana, odgovara Del Bianco na naše pitanje kako to manifestaciju organiziraju sada, u jesen.”
    …ponekad treba pročitat i tekst

    1. DonPerignon napisao:

     Izjave ne moraju nužno oslikavati ono ka čemu se stremi, zar je to uopće potrebno napominjati?!
     Motovun evidentno živi od turizma te će većina aktivnosti i biti tome usmjerene. MFF, Teta, JustBe, možda uskoro i ime Velog Jože (jedini koji na to polažu “pravo”), možda i Parenzanu uspiju nekako uklopiti. Šteta što više nemaju ranch. Priprema se i aerodrom za ultra lake avione, pripremaju ostali tur.usluge. To je sve dobro, nemojmo biti sitničavi.

 2. monotona napisao:

  “Izjave ne moraju nužno oslikavati ono ka čemu se stremi, zar je to uopće potrebno napominjati?!”-zaključujem na osnovu članka,ne znam čemu se stremi,ko stremi i ko se strmoglavljuje.
  “Motovun evidentno živi od turizma “-dokaži!
  -kakve veze ima aerodrom za lake avione sa ovim festivalom?

 3. DonPerignon napisao:

  Dosadan/dosadna si u svojim polovičnim osmatranjima i ispraznom kritiziranju. Samo treba razmisliti i dođe se do istih zaključaka koje sam gore već rekao, stoga da ne ponavljam…
  Razmisli da li si u Motovunu bio/bila radi bilo čega drugoga osim turizma. Uvjeren sam da ne. Čini mi se dovoljnim za izvlačenje zaključaka o “stremljenju” ili “već zauzetim pozicijama”. Ajd uzdravlje.

  1. monotona napisao:

   Pošto ne barataš,nikakvim činjeničnim dokazima, za svoje tvrdnje,osim ispraznom retorikom i etiketiranjem(http://hr.wikipedia.org/wiki/Ad_hominem),ne vidim smisao daljnje rasprave.

 4. Top napisao:

  Motovunci kao da imaju mota za turizam. Sva nepotrebna naklapanja kao da odjednom postanu višak, samo djela i poduhvati. U motovunu se to vidi, a vjerujem da će se vidjeti sve više. Sve veći broj manifestacija koje lagano rastu i jačaju. Nebih se iznenadio da motovun za 5 godina bude imao cjeloljetni program pokriven raznoraznim manifestacijama.

 5. ahahhaa napisao:

  Ovo je bio potpuni promašaj., ako je pokrovitelj ove manifestacije Motovun neko bi se ozbiljno iz Motovuna trebao zapitati šta je on od ovog festivala imao. Nije bilo posjetitelja, nije bio isplativ, pretenciozno najavljivan a od svega 10-tak organizatora sa passicama se smješka šireći ljubav… Šta je vama općinarima smetalo kod INPUTA on je u 1 danu imao više posjetitelja nego ovaj festival u ove 2 godine!? bless you, ya man i ostalo

 6. Top napisao:

  Just be pretpostavljam nije bio toliko posjećen zbog pretjerano skupe ulaznice i zbog malo “nepopularnijeg” glazbenog programa. Al nikako manifestacija za baciti. Ovo im je škola za drugu godinu. I ne vidim razlog zašto bi se na te 2 manifestacije gledalo kao JustBe vs. Input. Kad oboje mogu imat svoje mjesto pod suncem. Preporuka za drugu godinu. Jeftinije pristupačne dnevne ulaznice i bogatiji glazbeni program.

Komentiranje je onemogućeno.

Komentari
Najčitanije u 7 dana
Anketa

Jeste li zadovoljni dijelom proračuna o kojem odlučuju građani


Pogledaj rezultate

Prethodne ankete

Najčitanije u 30 dana

© iPazin.net portal 2001. - 2024.