Jutros jak mraz, temperature u unutrašnjosti pale na -9°C

Današnje jutro osvanulo je kao najhladnije ove jeseni, a vrijednosti temperature zraka bile su primjerenije srcu zime nego li sredini studenoga.

Jak mraz u unutrašnjosti
Prema službenim podacima DHMZ-a, temperatura zraka na 5 cm od tla u Pazinu se snizila na hladnih -9°C, a Poreču -6°C. I naše agrometeorološke postaje zabilježile su jak prizemni mraz, u Finidi kraj Tinjana bilo je -8,4°C, a u obližnjim Žužićima -5,7°C.

Najniža temperatura zraka u prizemnom sloju u Hrvatskoj izmjerena je na Zavižanu, a iznosila je -11°C. Hladnih -9,5°C zabilježeno je i u Zagrebu (Maksimir), a to je ujedno uz Zavižan i jedina lokacija gdje je bilo hladnije u odnosu na Pazin.

Minusi i uz obalu
Osim u unutrašnjosti poluotoka, negativna temperatura zraka zabilježena je i ponegdje uz obalu. Već smo spomenuli jak mraz pri tlu u Poreču, a negativna temperatura zraka prema našim postajama zabilježena je i u Dajli (-3°C) te Umagu (-2°C).

Toplije, no ipak uz mjestimičan prizemni mraz bilo je na jugu Istre i na kvarnerskim otocima gdje su se temperature zraka kretale između 2 i 6°C.

Zatopljenje
Kao posljedica odmicanja hladnog zraka dalje prema sjeveroistoku kontinenta, idući dani donose postupno zatopljenje. Još u srijedu ujutro valja očekivati nešto niže temperature zraka od prosjeka, a već u četvrtak uslijed juga i porasta naoblake mraza će biti samo po kotlinama unutrašnjosti Istre.

istramet.hr

Komentari
Najčitanije u 7 dana
Anketa

Jeste li zadovoljni dijelom proračuna o kojem odlučuju građani


Pogledaj rezultate

Prethodne ankete

Najčitanije u 30 dana

© iPazin.net portal 2001. - 2024.