Kad pčele utihnu

pcele_02.jpgZašto nestaju pčele? – pitanje je koje već gotovo dvije godine, otkad je nestanak kolonija pčela postao masovan (sindrom CCD), muči pčelare i pčelarske stručnjake diljem planeta. Osim priprema za četvrte Dane meda koji će se u Pazinu održati 27. i 28. veljače, to je pitanje bilo glavna tema preksinoćnjeg sastanka pazinske pčelarske udruge Lipa održanog u Maloj dvorani Spomen doma.

Arduino Bubola, koji je 6. prosinca prisustvovao prvom sastanku pčelarske komisije Alpe-Adria u Udinama, koja okuplja hrvatske, bosanske, slovenske i furlanske pčelare, predložio je da istarske pčelarske udruge pokrenu pitanje sprečavanja zabrinjavajućeg pomora pčela zajedničkim dopisom Ministarstvu poljoprivrede, ribarstva i ruralnog razvoja te Hrvatskom pčelarskom savezu od kojeg bi se zatražilo istraživanje utjecaja snažnog insekticida neonikotinoida, za koji se pretpostavlja da je glavni uzročnik pomora.

– Države u okruženju već su zabranile taj insekticid, Italija ove jeseni u potpunosti, a Slovenija samo neke podvrste, izvijestio je Bubola preko stotinu okupljenih istarskih pčelara te dodao da pčelarski gubici u Hrvatskoj iznose od 25 do 30 posto. Predsjednik udruge Ranko Anđelini kazao je da se pomor kod nas još ne primjećuje u tolikoj mjeri jer se spomenuti insekticid najviše koristi za kukuruz. Spomenuto je da nestaju i drugi kukci (leptiri, bubamare), ali budući da oni nemaju izravnu ekonomsku važnost, to je manje primjetno. U tu je svrhu prikazan intrigantan dokumentarni film »Kad pčele utihnu« u kojem se moglo vidjeti kolika je posredna važnost pčela (i ostalih oprašivača) za ljudsku prehranu.

Budući da će se na Danima meda ocjenjivati med i medica proizvođača iz cijele Istre, preksinoć je prikupljeno 35 uzoraka meda i devet uzoraka medica. Uzorci meda uzimat će se još nekoliko dana, a medice nešto duže. Danima meda prethodit će predavanje pčelarskog stručnjaka Janka Križanića 18. veljače, dok se za Dane priprema gastromedni meni s pčelinjim proizvodima u hotelu »Lovac«. Na toj će se pčelarskoj manifestaciji održati tri zanimljiva predavanja pčelarskih stručnjaka. Govorit će se, naime, o nestanku pčela, prodaji pčelinjih proizvoda na kućnom pragu i matičnoj mliječi. Početkom ožujka udruga Lipa organizirat će pčelarski bal, a početkom travnja trodnevni izlet u Slavoniju, Vojvodinu i Bosnu.

Anđelo Dagostin
Glasistre.hr

Komentari
Najčitanije u 7 dana
Anketa

Jeste li zadovoljni dijelom proračuna o kojem odlučuju građani


Pogledaj rezultate

Prethodne ankete

Najčitanije u 30 dana

© iPazin.net portal 2001. - 2022.