Kafići vikendom i dalje samo do 1 sat

Vladajuća većina u Gradskom vijeću Grada Pazina (Nezavisna lista Valtera Milohanića, HDZ i nezavisni vijećnik Renato Kalac) odbila je podržati prijedlog Odluke kojom bi se ugostiteljskim objektima vikendom omogućilo rad do 2,00 sata.


Gradonačelnik Renato Krulčić objasnio je da su izmjene predložene na zahtjev grupacije ugostitelja Pazina, a kako bi im se u ovim teškim vremenima omogućilo da barem dva dana u tjednu dobro rade, jer u ostale dane jedva preživljavaju.

Grad Pazin je u svom okruženju trenutno najaktivniji po pitanju zabave, rekao je Krulčić, što generira određene prihode ugostiteljima, ali i gradskom proračunu čime se financiraju brojni izdaci (kultura, sport, socijala…), te dodao da će nedonošenje ovakve odluke imati za posljedicu manje prihode, ali i povećanje broja socijalnih slučajeva i izdvajanja za njih.

Renato Kalac je u ime Kluba vijećnika istaknuo da nije iznesen ni jedan uvjerljiv argument za produženje radnog vremena ugostiteljskih objekata, te da je njihovo odbijanje odluke o produženju radnog vremena rezultat zahtjeva građana koji žive u blizini pojedinih kafića i žale se na nesnošljivu buku koja im onemogućuje miran san petkom i subotom navečer.

Valter Milohanić podsjetio je na rezultate noćnih provoda poput prevrnutih kanti, razbijenih boca, pa čak i pojedinih izloga. Ukazao je i da bi usvajanje ove odluke zatvorilo disco club u Spomen domu čime bi Pučko učilište ostalo bez značajnih prihoda.

SDP-ovac Bruno Rabar podržao je izmjene i poručio da, ako se poštuju red i mir, buka u zakonskim okvirima ne bi nikog trebala smetati, te da bi ugostitelji trebali voditi računa da ne narušavaju mir građana, dok bi policija i nadležne službe trebale raditi svoj posao i sankcionirati prekršitelje.
Sa pet glasova PROTIV predložene odluke i tri ZA, izmjena odluke kojom bi se ugostiteljima omogućilo rad petkom, subotom, dan uoči blagdana i blagdanom do 2,00 sata nisu prihvaćene.

Prvoj ovogodišnjoj sjednici Gradskog vijeća prisustvovalo je osam od 13 vijećnika, a uz ostale gradske čelnike po prvi joj je puta prisustvovala i nova pročelnica Odjela za financije, gospodarstvo i proračun Maja Stranić Grah koja je ovog puta bila pošteđena vijećnićkih pitanja za razliku od gradonačelnika Krulčića i pročelnika komunalnog odjela Maurovića.

Valter Milohanić podsjetio je na svoje davno pitanje kojim je tražio na uvid popis gradske imovine.
Gradonačelnik mu je odgovorio da se imovina mijenja iz dana u dan, te da će se odgovor koji mu je svojevremeno dat biti upotpunjen. Obavijestio je vijećnike da je Grad dobio ovjereni dopis državne uprave o darivanju zemljišta iza autobusnog kolodvora i zahvalio svima koji su na bilo koji način doprinijeli da se to zemljište vrati u posjed Grada.

Stjepan Gabrić upitao je kada će se nešto poduzeti na uvođenju barem minimalnog reda na ulazu u Osnovnu školu i Dječji vrtić za vrijeme sajma. Ne radi se o komociji već to može imati i ozbiljnijih konotacija, naglasio je Gabrić i upitao što bi se dogodilo u slučaju potrebe neke hitne intervencije. Odgovor će dobiti od „Usluge“ koja upravlja sajmom.
Tomislav Čubrić pitao je gradonačelnika da li zna koliku komunalnu naknadu plaćaju pazinske srednje škole i iznio podatak da mjesečna obveza GSŠJD iznosi 6.979, a Pazinskog kolegija preko 10.000 kuna. Retorički je upitao: koliko bi se kompjutera moglo kupiti za taj novac?

„Svi koriste komunalne usluge i svi ih moraju plaćati“, odgovorio mu je Krulčić i podsjetio da su od plaćanja komunalne naknade prema zakonu izuzeti samo objekti dječjih vrtića i osnovnih škola.

Renato Kalac prenio je pitanje školskog odbora: što se može napraviti po pitanju sigurnosti ulaza na parkiralište iza autobusnog kolodvora gdje nema ni jednog prometnog znaka ni pješačkog prijelaza?
Pročelnik Maurović rekao je da je problem ulaz na parkiralište preko pločnika o čemu se konzultiraju prometni stručnjaci i izrazio nadu da će se rješenje uskoro iznaći.

Bruna Rabara zanimao je napredak na izgradnji dvaju kapitalnih objekata o kojima se govori već duže vrijeme, a to su Dom za starije osobe i Gradsko-školska sportska dvorana. Koje poslove treba još odraditi da bi se ishodovale lokacijske i građevinske dozvole i hoće li se to obaviti do kraja godne?
Vijećnici su jednoglasno i bez rasprave podržali izvještaj načelnika Policijske postaje Pazin, Ante Finderlea o stanju sigurnosti na području Grada Pazina u 2010. godini. Finderle je izrazio zadovoljstvo stanjem sigurnosti u prošloj godini i istaknuo da je po svim segmentima kaznenih djela bilo manje u odnosu na 2009., a sa više otkrivenih počinitelja. Povećan je broj edukativnih akcija što je rezultiralo smanjenjem broja prometnih nesreća čiji su vodeći uzroci i nadalje neprilagođena brzina i alkohol.

Prihvaćen je i Program rada Pučkog otvorenog učilišta za 2011. godinu težak 3.312.000 kuna, od čega samo 60.000 kuna otpada na redovite programe. Valter Milohanić zatražio je da se u program uvrsti kandidiranje programa Učilišta na natječaje i fondove EU, te da se poradi na alternativnom izvorima financiranja. Većina diskutanata podržala je tu ideju, ali sa različitih stajališta. Martin Čotar (IDS) upozorio je da je kandidatura programa za EU fondove vrlo složen i zahtjevan posao koji zahtijeva dodatni angažman kako ljudi tako i sredstava, dok nezavisni Renato Kalac smatra da EU fondovi nisu nikakav bauk i da bi se još ove godine trebalo započeti sa apliciranjem projekata prema zakladama, fondovima i natječajima.
Komunalna tvrtka „Usluga“ d.o.o. Pazin u 2011. uz svoje redovite poslove planira završiti s postavljanjem „eko otoka“ za selektivno prikupljanje otpada, preuzeti na upravljanje prečistače otpadnih voda na području središnje Istre, zaposliti svoj građevinski sektor na barem 2-3 veća posla, te ustrajati na pronalaženju manjih ali isto tako financijski bitnih poslova. Planirani prihod žele održati na prošlogodišnjoj razini od oko 18 milijuna kuna.

Plan poslovanja „Usluge“ prihvaćen je jednoglasno i skoro bez rasprave. Jedino je Valter Milohanić prozvao „Uslugu“ što ne sufinancira pazinskog boćarskog prvoligaša koji nosi njeno ime, ali ga je opovrgao Dragan Šipraka i ukazao mu na stavku donacija među kojima je i donacija BK „Usluga“.
Vijećnici su dali jednoglasnu suglasnost na prijedlog mreže osnovnih škola na Pazinštini koji je upućen na daljnju proceduru u Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta. Prema tom prijedlogu osnovale bi se tri osnovnoškolske ustanove i to:

1.Osnovna škola Vladimira Nazora Pazin koja bi se sastojala od Matične škole u Pazinu, područnih škola u Gračišću, Kašćergi, Trvižu, Lupoglavu i Cerovlju sa Područnim odjelom u Gologorici.
2.Osnovna škola Karojba-Motovun
3.Osnovna škola Tinjan-Sv. Petar u Šumi.

Dario Brajković
Radio Pazin

9 komentara na “Kafići vikendom i dalje samo do 1 sat”

 1. pepsi napisao:

  Ne znam da li ste primjetili da već duže vrijeme nema izvještaja sa gradskih sjednica u Glasu Istre, a iz Pazina općenito vrlo malo? U isto vrijeme, svaki drugi dan po dva članka iz Žminja. Zašto je to tako? Da li je na snazi neka (auto)cenzura ili se “neki nekemu zameri”?

  1. pazinci napisao:

   ili se naši pazinski novinari ne žele kemu zamerit pa jednostavno ne pišu :-)

  2. DD napisao:

   Pazin – grad književnosti.
   Većina članova radnih timova složila se da se u Pazinu u proteklih 15-tak godina književnost nametnula kao vodeća djelatnost po kojoj se grad prepoznaje u Hrvatskoj, ali i šire u regiji. Stoga je i razumljivo da književnost bude prioritetna djelatnost u budućem kulturnom razvitku. Izbor knjževnosti ne znači odbacivanje drugih kulturnih djelatnosti nego naprosto određivanje strategije koja će i druge kulturne djelatnosti usmjeriti prema realizaciji vizije Pazin – grad književnosti. Ostvarenje ove vizije moguće je ostvariti implementacijom određenih strategija koje vode ostvarenju ključnih ciljeva koje valja odrediti za naredno petogodišnje razdoblje

 2. Davor napisao:

  >Ne znam da li ste primjetili da već duže vrijeme nema izvještaja sa gradskih sjednica u Glasu Istre

  Gradskih sjednica čega? Gradskog vijeća? A čuj, s obzirom koliko često se održavaju, ne stignemo svaku šetimanu po tri-četiri puta sjedit tamo :-)))

 3. Davor napisao:

  Mediji nisu bilten gradske vlasti, izvještaj je također autorski tekst novinara, a iskustvo razlučivanja bitnog od nebitnog stječe se kroz dugi niz godina. Ne mora svaka ćakula, svađa među vijećnicima i neinteresantna odluka biti obrađena u izvještaju.

 4. Dario napisao:

  Ne želeći se upuštati u neke online polemike ili prepucavanja kao potpisnik ovog izvještaja želio bih istaknuti samo nekoliko činjenica.
  Posljedna sjednica Gradskog vijeća održana je pred otprilike dva mjeseca.

  Izvještaj koji ste pročitali (ako ste ga uspjeli pročitati!) pisan je za iPazin i za Radio Pazin i moj je autorski tekst. Oni koji imaju volje, vremena i strpljenja pročitali su ga, a oni kojima je preopširan ili im sadrži nebitne detalje izvještaj će pročitati u nekom drugom mediju, u nekom drugom obliku. Zato i postoje brojni mediji da svatko izabere onaj koji mu odgovara. iPazin i Radio Pazin imaju dovoljno i prostora i vremena da bi se detaljnije posvetili gradskim temama.

  Vjerojatno nemam iskustva koliko ga ima cjenjeni kolega Davor, ali ovakav opširan izvještaj nastao je upravo na inzistiranje građana i posjetitelja portala iPazin koji žele detaljnije saznati što se zbiva i odlučuje u pazinskim organima vlasti.
  Kao novinar, ali i kao građanin ovog grada smatram da na dnevnom redu Gradskog vijeća nema “neinteresantnih odluka”, a također smatram da diskusije i polemike među gradskim vijećnicima zaslužuju prostor u medijima i da građani imaju pravo biti informirani o svemu što je izrečeno za govornicom Gradskog vijeća.

 5. Galjardo napisao:

  Bravo Dario, to je izvještaj. Možda ne za Glas Istre, ali za IPazin vrlo primjereno.

 6. nebo napisao:

  odličan je i detaljan, samo nastavi, Dario!

Komentiranje je onemogućeno.

Komentari
Najčitanije u 7 dana
Anketa

Jeste li zadovoljni dijelom proračuna o kojem odlučuju građani


Pogledaj rezultate

Prethodne ankete

Najčitanije u 30 dana

© iPazin.net portal 2001. - 2024.