Kajin: Ovo u Istri više nije hobotnica, nego Meduza

kajin_8.jpgLjudi povezani s Genezom i Validusom prisutni su u više od 100 trgovačkih društava u Hrvatskoj. Politika imovinu problematičnih poduzeća daje na upravljanje Genezi – poduzeću s 20.000 kuna temeljnog kapitala, dok dugovi, poslovni problemi i zaposleni ostaju u tim problematičnim poduzećima. Prihode i dobit ubire Geneza, imovina poduzeća kojim upravljaju se smanjuje, imovina Geneze raste, predstečajnim se nagodbama pokušava otpisati velik dio dugovanja, a vjerovnici ne mogu do svojih potraživanja. Ne vjerujem da sve ovo Ivan Jakovčić, Giovanni Sponza i Renato Krulčić ne znaju, rekao je uvodno Damir Kajin na konferenciji za medije, posvećenoj namjeri poduzeća Geneza da preuzme upravljanje rovinjskom Mirnom i pazinskim Purisom.

Kajin je novinarima dostavio analizu poslovanja Geneze, tzv. tvrtke za krizni menadžment i s njom povezanih osoba, iz koje je vidljivo gdje su sve osobe povezane u ovoj operaciji prisutne i čime upravljaju. – Dubravko Žganec kontrolira 31 tvrtku, Željko Bošnjak 8, Ante Gašpar 5, David Ilijevski 11, Ivana Jagačić 5, itd.

Isti je obrazac na djelu i u Mirni, dok Puris služi za izmještanje proizvodnje, kako bi se profitiralo na prodaji nekretnina, kaže Kajin. Ekspertizu (vidi fotografije u prilogu) Kajin je danas uputio istarskom županu Valteru Flegi i rovinjskom gradonačelniku Giovanniju Sponzi, od kojih očekuje očitovanje, ali i austrijskom veleposlanstvu, jer u hrvatski DORH, kaže, ne može imati povjerenje.

– Hypo Alpe-Adria banka, koju je Republika Austrija sanirala sa 6 milijardi eura, a najveći je vjerovnik Purisa, uopće nije bila obaviještena o zasjedanju Odbora vjerovnika, koji je donio odluku o prepuštanju Purisa Genezi. Valja napomenuti da Hypo banka iz 2014. nije ista ta banka iz 2000-ih, koja je preuzela Puris. Iza današnje Hypo banke stoji država, iza ondašnje kriminalci koji su cijelo vrijeme bili u dosluhu s vrhom istarske i hrvatske politike. Odluka Odbora vjerovnika o Purisu mora se ukinuti, a Istra ne smije i dalje biti špilja razbojnička. Sindikat PPDIV se ograđuje od svojih istarskih članova, Hypo banka traži novu odluku Odbora vjerovnika, dok Geneza traži da se slučaj Purisa ubrza. Istovremeno, IDS se prestrojava i traži način da se iz svega izvuče. Sve što se u Istri zbiva možemo zahvaliti sprezi politike i krupnog kapitala, a DORH i sudstvo su moneta za potkusurivanje, kaže Kajin. – U Istri na djelu nije hobotnica, u Istri vlada Meduza, lik iz grčkih mitova: tko je pogleda, taj se okameni. Ali će se pojaviti netko tko će joj prerezati pipke.

Austrijskom veleposlanstvu Kajin dostavlja i svu dokumentaciju o Air Adriaticu i Deanu Čabriću. – Ako se i u jednom slučaju DORH iskompromitirao, to je svakako slučaj Air Adriatic, koji je gurnut u zastaru. Tu ću priložiti podatke o tome koliko Istarska županija plaća za tzv. intelektualne usluge, najavljuje Kajin.

ipress.hr

Komentari
Najčitanije u 7 dana
Anketa

Jeste li zadovoljni dijelom proračuna o kojem odlučuju građani


Pogledaj rezultate

Prethodne ankete

Najčitanije u 30 dana

© iPazin.net portal 2001. - 2024.