Kajin: Poreznici ne smiju dirati lokalne šerife u Istri

2Željko Jovanović (SDP) je u Puli 4. listopada na tiskovnoj konferenciji poručio: ”HDZ su lopovi, a mi smo pošteni.” Nakon slučaja njihove županice, a moguće i gradonačelnice Siska, na to ne smije ni pomisliti, a kamo li izgovoriti, a pogotovo ne u Istri i Puli. Istrom, Rijekom, Primorsko-goranskom županijom nije upravljao HDZ, a ja tvrdim da je otimačina koja se događala u Hrvatskoj, a bila je svjetskih razmjera u razdoblju od 2004. do 2013. godine, mila majka spram one u Istri. Protiv toga nitko se nije mogao boriti kroz institucije IDS-a, čijih je 50-ak lokalnih čelnika teže od po 2 milijuna eura, kazao je danas u Pazinu saborski zastupnik i predsjednik Istarskih demokrata Damir Kajin. Na upit kako stoga komentira vjerojatnu ponovnu koaliciju SDP-a i IDS-a na predstojećim parlamentarnim izborima, Kajin kaže da je ona vrlo izgledna, iako su “Istru pokrali njeni najbolji sinovi” te da Istarski demokrati moraju biti spremni za samostalan nastup, piše portal iPress.hr

– U potpunosti podržavam predsjednika Ivu Josipovića u dijelu u kojem predlaže da optuženi dužnosnici moraju ostati bez svojih mandata. To je minimum minimuma. Marina Lovrić-Merzel još nema optužni prijedlog, ali drugi imaju. DORH je ”blokiran”, ali ga treba odblokirati. Moje je pitanje: provodi li županijski ured Porezne uprave u Pazinu usporedbe vrijednosti imovine koju istarski dužnosnici posjeduju i dohotka koji prijavljuju. Al Capone nije pao zbog naručenih ubojstava, već zbog utaje poreza.

Do kraja rujna Porezna je uprava pokrenula 1266 postupaka s ciljem utvrđivanja nerazmjera imovine i prihoda, a riječ je o utaji 473 milijuna kuna. U Splitu 291 postupak, u Rijeci 109, a u Istri njih 64 za 70 milijuna kuna. Iako je to oko 15 posto iznosa, a u Istri nas ima 4,5 posto od ukupnog broja stanovnika, znamo da to nije ništa. Pojedinci koji 1990. nisu imali ništa, danas teže više od 70 milijuna kuna, kazao je Kajin.

– Jesu li se oni bavili i lokalnim i županijskim čelnicima? Kod njih 50-ak imovina je veća od 2 milijuna eura. Bave li se pitanjem kako je bilo moguće s 16 tisuća kuna ili, po novom, 3400 eura, financirati 800 tisuća eura kredita? Nisu! To ne smiju dirati, naglasio je Kajin. Upozorio je ponovo da Istra stagnira zbog nepotizma, kriminala, pogodovanja i medijskih nesloboda koje predvodi Glas Istre, čije poimanje sloboda metastazira i brisanjem komentara. – Provjerava li itko imovinu istarskih načelnika i gradonačelnika? Ne. Pročelnika i direktora komunalnih poduzeća? Ne. I pretvorbu u Istri, osim Kutle, Lukšića i grofa Eltza, provodili su ljudi s boravištem u Istri. Ivo Sanader nije Majka Tereza, ali spram ovih pohlepnika i ovisnika je mila majka. Barem nije blokirao medije, istaknuo je Kajin.

Kao „sliku i priliku poštene i slobodoumne Istre, Istre medijskih sloboda” Kajin je izdvojio Općinu Gračišće, pozvavši da se zaustavi kamenolomom Krase, dok se ne riješi slučaj kamenoloma Rakalj, koji se povezuje predsjednikom regije Veneto Giancarlom Galanom, koji je zbog istrage teških zlouporaba u kućnom pritvoru u Veneciji.

EU želi ukloniti naše ribare

Kajin je također podsjetio da Europska unija traži da hrvatski ribari unište 40 posto svojih brodova, za što se nudi odšteta od 4,76 milijuna eura. – Što je to? Svaki brod, a imamo ih 3700, vrijedi od 100 do 250 tisuća eura. EU ne želi zaštiti Jadran, već ukloniti naše ribare s našeg dijela Jadrana. Naša flota nije problem, problem je politika u Hrvatskoj i EU spram hrvatskih ribara, upozorio je.

Politehnici ime Luciana Delbianca

Izvijestio je, također, da će Istarski demokrati predložiti Skupštini Istarske županije da pulska Politehnika nosi naziv po dr. Lucianu Delbiancu, nedavno preminulom prvom istarskom županu i pulskom gradonačelniku te jednom od osnivača ovog studija. – Ono što je bio Vaclav Havel za Češku, omogućivši im mirnu tranziciju, to je bio Delbianco za Istru. Rane 90-e bile su njegove godine. Tih godina hrabrost je bila sačuvati vrijednosti suživota, multietničnosti i prava različitih na miran život. Istra danas nije Istra iz 90-ih. To postaje ”špilja razbojnička” koja je na Giardinima u toj EU kući, ili Hypo banci, dobila i svoj broj, ulicu i zaposlenike.

ipress.hr

1 komentara na “Kajin: Poreznici ne smiju dirati lokalne šerife u Istri”

  1. kaj kaj napisao:

    Dosadan si ko proljev sad kad ti Mrkićka spakira referendum, konačno ćeš poć u tu “zasluženu” mirovinu. Nič od tvog lupetanja. Zašto nisi kega prijavi kakvoj instituciji? Ili napravi nešto ili zašuti već jedanput jer od teg blebetanja niki nema koristi. A ča je ono bilo s tvojim putnim nalozima?

Komentiranje je onemogućeno.

Komentari
Najčitanije u 7 dana
Anketa

Jeste li zadovoljni dijelom proračuna o kojem odlučuju građani


Pogledaj rezultate

Prethodne ankete

Najčitanije u 30 dana

© iPazin.net portal 2001. - 2024.