Kajin u Pazinu: Državni proračun ponižava istarska područja

Damir KajinPredsjednik Istarskoga demokratskog sabora Ivan Jakovčić na redovitome 21. saboru stranke, održanom danas u Pazinu, rekao je kako IDS ne može biti talac izbornog poraza SDP-a, ni izborne pobjede HDZ-a.

“Ozbiljno moramo analizirati sve buduće političke odnose zbog nestanka mnogih stranaka s hrvatske političke scene, jer su mnoge od njih postale regionalne, poput HNS-a i HSS-a, dok su, primjerice, DC i HSP nestali, kao praktički i HSU”, istaknuo je Jakovčić, dodajući kako sve to traži nove političke kreacije.

“IDS mora imati svoj vlastiti put jer ta stranka nije nikome alternativa”, kazao je Jakovčić, napomenuvši kako IDS “mora svoje političke karte ponovno složiti, odigrati nove partije kako bi i dalje pobjeđivali”.

Ustvrdivši kako je bipolarizacija postala stvarnost u Hrvatskoj, izrazio je zadovoljstvo što je njegova stranka na posljednjim parlamentarnim izborima osvojila tri mandata u Hrvatskom saboru, što joj je i bio cilj.

U vezi s ocjenama o bipolarizaciji političke scene Jakovčić je rekao kako se HDZ iz nacionalističke stranke pokušava pretvoriti u konzervativnu i europsku stranku, prihvatljivu u europskim okvirima, a da je SDP gotovo sličan i djeluje na snažnoj kritici vlasti.

“Takvom HDZ-u i SDP-u koji su preuzeli velike ideje IDS-a iz 90-tih godina, poput zaštite ljudskih prava, demilitarizacije, europeizacije Hrvatske i antifašizama, ne možemo se suprotstaviti istim idejama, nego imamo nove ideje”, kazao je Jakovčić, dodajući da su te ideje regionalizam i, “u konačnici, Istra kao velika tema”.

Sudionici u raspravi ustvrdili su kako IDS ima svoj identitet bez obzira na bipolarizaciju hrvatske političke scene, a potpredsjednik stranke Damir Kajin je rekao da nijedan kraj u Hrvatskoj na posljednjim izborima “nije odlučnije rekao ‘ne’ HDZ-u od 8. izborne jedinice”.

“Prije će za HDZ glasovati Srbi u Kninu ili Belome Manastiru nego što će to učiniti Istrani”, tvrdi Damir Kajin.

Također je ponovio svoje tvrdnje da “državni proračun i ove godine ponižava istarska područja” te da premijer Sanader “može Istri davati obećanja, no ništa neće vratiti”.

Po Kajinovim riječima IDS se mora “izboriti za lokalnu autonomiju ili visok stupanj decentralizacije”.

Pozvao je Zorana Milanovića, Vesnu Pusić i Ivana Jakovčića da se čim prije sastanu, ocjenivši da samo ujedinjena oporba na nacionalnoj razini može pobijediti HDZ.

Barkun.hr, Hina

7 komentara na “Kajin u Pazinu: Državni proračun ponižava istarska područja”

 1. Anonimno napisao:

  tako je

  za AUTONOMIJU!

 2. Anonimno napisao:

  ne vidin zač bi Istri i rabilo više. Proračun je ok! IDS-ovci tako i onako opljačkaju i pokradu sve ča dojde i još nan usput zagađuju Istru. A zač bi neki Istri vajka nešto mora davat? Pa vajk nan se daje i preveć.Bolje da da onima ki su potribni! Za autonomiju od IDS lopova vajka!

  1. Anonimno napisao:

   Ti si velika budala…

   1. Anonimno napisao:

    Jakovčić ko antifašist pa kumuje s Heideron, naciston prvega reda! Dopelje Rockwool, ruku pod ruku je HDZ-on i sad je tu neki proračun problem. Ne vidin zato zač bi Istra dobivala već od drugih. Pa ča nan fali? Ča bimo stili? Ča govori Kajin da nas proračun ponižava – ponižava onega ki je sve navika dobit bez dela. ne vidin zač bi mi morali ča dobivat od gore. I onako preveć dobivamo, a nič ne dojde nego se frma “nigdi u kanalu”. Nismo Kosovo da nan ništo rabi davat!

 3. centar napisao:

  Ja tog Kajina ne mogu prožvakat nikako. Bahat, nametljiv, proračunat i njemu je kao stalo. Kako je samo branio onog doktora Ognjena u Rijeci kad je uhvaćen dok je primao mito. Tko će koga, nego svoj svoga…
  Istra bi još više napredovala bez IDS-a, a pogotovo bez prirepaka HDZ-a.

 4. Anonimno napisao:

  da, ali od 12 milijardi, pazi MILIJARDI, istra dobi 71 milijun

  A kamo gre ostatak šoldi?

  1. Anonimno napisao:

   Ne od 12, nego od 120 milijardi.

Komentiranje je onemogućeno.

Komentari
Najčitanije u 7 dana
Anketa

Jeste li zadovoljni dijelom proračuna o kojem odlučuju građani


Pogledaj rezultate

Prethodne ankete

Najčitanije u 30 dana

© iPazin.net portal 2001. - 2024.