Kajin: Vlada vodi politiku protiv Istre

Damir KajinIstri se ne može dati, ali se može manje uzeti; i nije HDZ u ovih 17 godina razvijao taj prostor, već se Istra razvijala sama. Istarskim novcem razvijala se Hrvatska i to nitko ne priznaje, rekao je Damir Kajin.
U raspravi koja je prethodila izglasavanju povjerenja novoj hrvatskoj Vladi, sudjelovalo je i nekoliko saborskih zastupnika iz Istre. U ime Kluba zastupnika IDS-a govorio je njegov predsjednik, Damir Kajin, koji je obrazložio zašto ta stranka ne podržava Sanaderovu Vladu.

– IDS za Vladu neće glasati. Za to nemamo mandat birača. Ali, volio bih da ova Vlada bude uspješna jer od njezinog uspjeha ovisi i kako će živjeti hrvatski građani, rekao je na početku svog opsežnog izlaganja Damir Kajin.
– Način na koji se ova Vlada porađala nije bio korektan. U velikoj mjeri na djelu je bilo korumpiranje biračkog tijela. Bavilo se često bezidejnim pregovorima, marginalnim; zaboravilo se na suštinske probleme: na troškove života, potrebe smanjenja PDV-a na hranu s 22 na 10 posto, rast kamata, naglasio je Kajin dodajući da je na današnji dan vanjski dug premašio 32 milijarde kuna.
Tvrdnjom da je »sadašnja koalicija davno kaparirana«, zastupnik Kajin argumentirao je svoje mišljenje da ni HSS, ni SDSS nisu »pobjednici«.
– Da jesu, gospodin Friščić i gospodin Pupovac bili bi danas u Vladi, objasnio je. Iznio je i podatke da će 96 posto novca iz državnog proračuna za 2008. u svojim rukama imati HDZ-ovi ministri, dok će s ostatkom raspolagati ministri iz HSS-a, HSLS-a i SDSS-a.
U Saboru je ponovio svoje tvrdnje o tome da je i prošla Vlada vodila politiku protiv Istre.
– Ako su za riječku, splitsku i trogirsku brodogradnju samo 2006. i 2007. išle 4,2 milijarde kuna, a za istarsku nula, onda ja to tumačim i politikom protiv Istre, kazao je Damir Kajin.
– Istri se ne može dati, ali se može manje uzeti; i nije HDZ u ovih 17 godina razvijao taj prostor, već se Istra razvijala sama. Istarskim novcem razvijala se Hrvatska i to nitko ne priznaje, istaknuo je.
Potpredsjednik IDS-a komentirao je i neke dijelove programa nove Vlade. Dotakao se problema turističkog zemljišta rekavši da nije dobro da ono pripadne hotelima, kako se to može pretpostaviti iz Vladina programa. On je naglasio da »ne zna koji će od istarskih političara« pristati na privatizaciju Uljanika, koja se predviđa u programu Vlade, a dodao je i da se njegova stranka ne slaže niti s budućom privatizacijom dijelova Hrvatske elektroprivrede.
Izlaganje zastupnika IDS-a izazvalo je nekoliko replika, uglavnom iz redova HDZ-a i njegovih koalicijskih partnera. Zastupnik HDZ-a Boris Kunst podsjetio je da je IDS sudjelovao u Vladi od 2000. do 2002. godine, kada se desila »pomrčina socijalne politike« u zemlji. Sličnu repliku imali su Silvano Hrelja, jedini zastupnik HSU-a, kao i još nekoliko zastupnika HDZ-a.

Miletić: TE Plomin 3 samo na plin

IDS-ov zastupnik Boris Miletić, inače pulski gradonačelnik, osvrćući se sinoć na Vladin program energetike upozorio je da je Prostornim planom Istarske županije predviđena samo gradnja TE Plomin 3 na plin, ali ne i na ugljen. Založio se da cijena poljoprivrednog zemljišta u Hrvatskoj svugdje bude ista, po klasama, a ne skuplja »zbog pogleda na more«, aludirajući na znatno veću cijenu koju moraju plaćati istarski poljoprivrednici. Pozvao je budućeg ministra obrane da posjeti Pulu jer jedno skladište municije usporava njen razvoj. »Želim vjerovati da će Vlada imati jednak odnos prema svim dijelovima zemlje, što znači i Istre«, zaključio je Miletić.

Marin Brkarić, zastupnik IDS-a, istaknuo je, uključivši se u raspravu nakon Miletića, da će se njegovi stranački kolege zalagati za decentralizaciju Hrvatske, uključujući i financijsku, te napomenuo da Istra nema ni metra autoceste, a vlak do Zagreba ide preko Ljubljane.- Podržavam izgradnju željezničkog tunela kroz Učku. Nadam se da će se u državnom proračunu naći i projekt nove bolnice u Puli te sveučilište, rekao je između ostalog Brkarić.

Glasistre.hr

Komentari
Najčitanije u 7 dana
Anketa

Jeste li zadovoljni dijelom proračuna o kojem odlučuju građani


Pogledaj rezultate

Prethodne ankete

Najčitanije u 30 dana

© iPazin.net portal 2001. - 2024.