Kako razgovarati s djecom o seksu

U današnje vrijeme kad seks praktički viri sa svakog ekrana i iz svakog časopisa te se čini toliko eksplicitnim, mnogim je roditeljima još uvijek neugodno objašnjavati svojoj djeci “one stvari”.

No prije nego objašnjavati, roditelji bi trebali naučiti normalno razgovarati o spolnosti.

To znači otvoreno govoriti o a ma baš svemu i iskreno odgovarati na dječja pitanja, pa čak i na ona najnezgodnija, bez izmišljanja pričica i bajki. Seksualnost bi, naime, trebala postati normalan dio odgojnog procesa u svakoj obitelji. Štoviše, jedan od njegovih najvažnijih dijelova.

Život počinje od začeća. Stoga nije više dovoljno na pitanje “kako sam došao/la na svijet?” davati odgovore o izlasku iz mamina trbuha (o rodama i kupusu da ne govorimo) jer su djeca iznimno pametna i radoznala i takav ih odogovor neće zadovoljiti te će uslijediti pitanje “a kako sam dospio/la u mamin trbuh?” Tu najčešće roditelju postane neugodno pa, ili posegne za nekom zabavnom pričicom, pogrešno smatrajući kako je njegovo dijete još premalo da razumije neke stvari, ili brže-bolje skrene razgovor na nešto drugo. Rijetki su oni koji najnormalnije djetetu objasne, dakako, rječnikom koji je primjeren njegovu uzrastu, kako je došlo do njegova začeća.

Pišo, pišulin, pišulinac, pimpek, pimpač, pimpilinić, tintilinić, piša, koka, čuča, kokica, čučica, pupa, pikica, piškilica, pipica… Umjesto te šarolike lepeze imena “od milja” koja zapravo služe prikrivanju roditeljske nelagode, bolje bi bilo od samog početka koristiti točne nazive za muška i ženska spolovila. Djeca bi ih od malena trebala naučiti ispravno nazivati. Vulgarne inačice, dakako, nisu poželjne.

Kako najbolje reagirati na masturbaciju? Dječji odnos prema spolnosti prirodan je, spontan i bezbrižan te bi takva trebala biti i roditeljska reakcija. Sasvim je dovoljno djetetu smireno objasniti da je samozadovoljavanje nešto normalno i prirodno, no trebalo bi se obavljati u privatnosti.

Danas je gotovo nemoguće izbjeći da malo dijete opazi scenu seksa na televiziji (osim ako mu u potpunosti zabranimo da gleda TV, no to je posve druga tema). Kako odgovoriti na nevino dječje pitanje “što ovi rade?” Zvuči banalno, no opet se vrlo smireno djetetu objasni da je to nešto što odrasli čine u trenucima privatnosti i intime. Može se i jednostavno reći “vode ljubav”. Tako će dijete usvojiti i taj izraz.

Trebaju li u spolnom odgoju sudjelovati oba roditelja ili je to bolje prepustiti isključivo majci? Ne samo da očevi smiju, nego i moraju sudjelovati u tome. Bitno je da oba roditelja na jednak način tretiraju spolnost pred svojom djecom.

I na kraju, što bi definitivno trebalo izbjegavati kad se sa djecom razgovara o seksu? Najveća pogreška koju roditelj može učiniti jest prikrivati istinu ili izmišljati priče. Jer, osim što daje krive i neispravne informacije te zapravo – laže (a djecu uvijek učimo da nije lijepo lagati, zar ne?), roditelj na taj način, kad bolje razmislimo, vrijeđa inteligenciju svoga djeteta.

www.gradpula.com

© iPazin.net portal 2001. - 2024.