Kako se IDS sjetio ugljena i Plomina C baš pred izbore

plomin_c_ids_2015Predsjednik istarske Županijske skupštine Valter Drandić (IDS) pozvao je na konferenciji za novinare u Pazinu građane Istre, udruge i organizacije civilnoga društva da se uključe u javno savjetovanje kojemu je svrha uključiti ih u odlučivanje o energentu za termoelektranu Plomin C s pitanjem: “Da li ste za ili protiv da se kao energent u TE Plomin III koristi ugljen?”

Zanimljivo je da se IDS dosjetio pitati građane o energentu u već poodmakloj fazi pregovora sa izvođačem te samo nekoliko mjeseci uoči najavljenog potpisivanja ugovora.

“Vjerujemo da ćemo nakon tog savjetovanja, koje će trajati od danas do 15. ožujka, dobiti rezultat na temelju kojeg će i službena tijela Istarske županije moći donijeti odgovarajuću odluku”, rekao je Drandić, dodajući da će nakon provedene rasprave Istarska županija sazvati savjetodavnu konferenciju.

Ustvrdivši kako je ovo prvi put da Istarska županija kroz svoju skupštinu, kao najviše predstavničko tijelo građana, provodi jednu takvu aktivnost sa svim građanima, institucijama i udrugama, Drandić je rekao da je to savjetovanje potrebno jer se konstantnim pritiskom u prostorni plan Istarske županije nastoji uvrstiti i ugljen premda je tim planom jasno definiran plin kao energent za termoelektranu Plomin C.

Po njegovim riječima, Istarska županija i dosad se koristila svim zakonski raspoloživim sredstvima kako bi se spriječila uporaba ugljena kao energenta u TE Plomin i time poštovala volja građana. Drandić je tako nabrojio traženje referenduma još za Plomin 2 1996. godine (koji je suspendiran), traženje referenduma o Plominu 3 2012. godine (Vlada se nije očitovala), tužbu Upravnom sudu protiv Ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja (koja je odbijena), žalbu Visokom upravnom sudu (koja je odbačena) te zaključno 2013. godine tužbu Ustavnome sudu (koja je odbačena).

Iako Drandić nije zaboravio spomenuti da “u Istarskoj županiji želimo da o ovakvim temama koje se odnose na zdravlje i zaštitu okoliša sudjeluju svi građani”, činjenica je da se vladajuća, pa time i najodgovornija stranka, do sada protiv ugljena u Plominu, a ta ‘priča’ traje već godinama, zalagala tek deklarativno, kako u svrhu prikupljanja bodova na lokalnoj razini, tako u svrhu trgovine s političkim partnerima na nacionalnoj razini, što se ponavlja i ovom prigodom, uoči dogovora za parlamentarne izbore.

‘Javno savjetovanje’ tek marketing: O Plominu se davno očitovala stručna i politička javnost

Na lokalnoj razini, naime, o ugljenu u Plominu očitovao se već čitav niz udruga i dio stručne i političke javnosti, o čemu se mogu naći i dokumenti i javno preneseni stavovi te je službeno raspisivanje ‘javnog savjetovanja’ tek marketinško pojačavanje pozicija.

Na nacionalnoj, pak, razini, IDS se ni na koji način nije suprotstavio odabiru ugljena kao energenta, uključujući i razdoblje dogovora sada vladajuće Kukuriku koalicije.

Nadalje, IDS-ovi ministri u Vladi, a potom i zastupnici IDS-a Giovanni Sponza, glavni tajnik stranke i Valter Boljunčić, predsjednik pulske podružnice, u Saboru svojim su glasom podržali cijeli niz energetskih zakona, strategija i planova, a koje redom podrazumijevaju ugljen u Plominu.

Uostalom, da je IDS zaista iskren u svojem protivljenju ugljenu u Plominu, izašao bi iz koalicije i Vlade, za što je već bilo niz prigoda. Ovako, samo nekoliko mjeseci prije potpisivanja ugovora s investitorom, provodi igrokaz s javnim savjetovanjem, referendumom i koječime još čega će se sjetiti i medijski razglasiti.

Komentari
Najčitanije u 7 dana
Anketa

Jeste li zadovoljni dijelom proračuna o kojem odlučuju građani


Pogledaj rezultate

Prethodne ankete

Najčitanije u 30 dana

© iPazin.net portal 2001. - 2024.