Kaleidoskop snova u fotografijama

Kaleidoskop, šarena stakalca koja u suučesništvu sa svjetlošću jednostavnim pokretom formiraju raskošne slike, i snovi – zajedno čine naslov prve bujske samostalne izložbe Nine Šperanda “Kaleidoscope of dreams”. Ninine fotografije, nastale na prijelazu s 2009. u 2010. godinu kao dio njenog diplomskog rada na temu češke i slovačke inscenirane fotografije, moguće je pogledati u Galeriji Mrak do 20. lipnja.

Zanimljiva je i tehnika kojom ih je ostvarila – fotografiranjem (suvremenim digitalnim fotoaparatom), kroz ručno izrađen konus, mat ploče koja pripada starom refleksnom fotoaparatu, čime postaje vidljivo ono što je on “vidio”.

– Kreirala sam svojevrsni mentalni autoportret, djelić refleksije snolike vizije i promatraču pokušala dočarati iskustvo sna. Inspiracija je proizašla iz proučavanja psihoanalize, dadaističkih uzora i eksperimenata autora poput Bunuela, Dalija i Magritta. Fragmenti sjećanja, slike, neodređenost vizija i likovi bez lica simboli su ljudskih podsvjesnih fluktuacija… Ovi radovi predstavljaju samo jedan u nizu mogućih scenarija mojeg ili nečijeg sna ili vizije, objasnila je autorica.

– Premisa od koje Nina Šperanda polazi, i na kojoj gradi ovaj ciklus jesu snovi – trenuci koje rijetko možemo kontrolirati, naporno ih je problematizirati, a još teže zabilježiti. Ovaj njen ciklus pokazuje da se sve to može na autorski način, uz postizanje izuzetno visokog nivoa umjetničke interpretacije. Njeni radovi izazivaju uznemirujući doživljaj. Ona likovnim sredstvima prati vlastiti proces u kojem se ponire služeći se intuitivnim, instinktom i memorijom, rekao je likovni kritičar Eugen Borkovsky, ukazujući na autoričinu znalačku kombinaciju tehnologije i senzibiliteta.

glasistre.hr

Komentari
Najčitanije u 7 dana
Anketa

Jeste li zadovoljni dijelom proračuna o kojem odlučuju građani


Pogledaj rezultate

Prethodne ankete

Najčitanije u 30 dana

© iPazin.net portal 2001. - 2024.