Kamen Pazin zapošljava radnike za nova tržišta

Kada je potkraj prošle godine tvrtka Kamen Pazin zaposlila 10 novih radnika i povećala plaće četiri posto, bila je to vijest u vrijeme kada je većina tvrtki u Istri već bila načeta recesijom. Tvrtka i danas dobro stoji.

Traženi i u Rusiji

– Zaposlili smo još četiri nova radnika, a kanimo ih u proizvodnji zaposliti još osam. Ove godine plaće nismo povećavali, ali ih nismo ni smanjivali. Prije kraja prošle godine isplatili smo i 13. plaću – kaže direktor Kamen Pazina Karmelo Krebel. Prosječna je plaća kod njih danas približno 6000 kuna. Narudžbe za kamen i proizvode od kamena u četiri mjeseca ove godine dva puta su se povećale, uglavnom zahvaljujući osvajanju kineskoga tržišta, gdje se izvozi dvaput više nego lani. Za Kineze koji vole istarskim mramorom oblagati banke ili elitne hotele lani je Kamen Pazin izvezao 619 kontejnera (posao vrijedan približno 1,7 milijuna eura) mramornih blokova, a ovih mjeseci već imaju narudžbe za više od 900 kontejnera. Drugo veliko tržište je Rusija, za koju već imaju ugovorenih poslova u vrijednosti većoj od 800.000 eura. Kontejner kamena izvezen je i na novo tržište u Indiju, a pregovori sa Saudijskom Arabijom stali su zbog krize.

– Međutim, europska su tržišta živnula iako smo ondje najprije osjetili posljedice krize. Ove godine ipak imamo više narudžbi iz Mađarske, Francuske i Luksemburga.

Nadamo se da ćemo poslovnu godinu završiti s istim ili čak boljim rezultatima nego lani – najavljuje Krebel.

Muči ih rudarski zakon

Kamen Pazin godišnje može računati na približno 20 milijuna eura izvoza. Pritom uvozi tek za tri milijuna eura.

– Poslovali bismo i bolje da nema zakonskih prepreka. Zbog novoga rudarskog zakona moramo plaćati rudarsku naknadu koja je 5-10 puta veća nego u nekim europskim zemljama poput Italije ili Španjolske. Godišnje moramo izdvojiti oko osam milijuna kuna, a do sada je na ime rudarskog zakona izdvajano 1,7 milijuna kuna. To nam je teret, a cijene proizvoda ne možemo povećavati jer ne bismo bili konkurentni na tržištu – žali se Krebel.

Večernji.hr

1 komentar na “Kamen Pazin zapošljava radnike za nova tržišta”

  1. joh napisao:

    Žale se zbog poreza, a ionako imaju najveće plaće na Pazinštini…

Komentiranje je onemogućeno.

Komentari
Najčitanije u 7 dana
Anketa

Jeste li zadovoljni dijelom proračuna o kojem odlučuju građani


Pogledaj rezultate

Prethodne ankete

Najčitanije u 30 dana

© iPazin.net portal 2001. - 2022.