Kamo za vikend: Trošti – pomalo zaboravljeno središte Istre

Ugodno ranojesensko vrijeme, kojem smo ovih dana svjedoci, priziva šetnje u netaknutoj prirodi, a jedno izletište koje možemo predložiti zemljopisno je središte Istre.

Lokacija se nalazi u selu Trošti kraj Pazina, a utvrđena je prije devet godina određivanjem težišta trokuta koji spaja tri najudaljenije točke istarskog poluotoka.

Bila je to ideja koju je u Turističkoj zajednici Istarske županije inicirao Drago Orlić te ostvario u suradnji s Radenkom Slokovićem iz tadašnje pazinske Turističke zajednice. Tom je prilikom postavljen kameni spomenik u obliku trostrane piramide na čijim je stranicama na hrvatskom i engleskom jeziku te glagoljicom ispisano – Središte Istre.

Mjesto je dobro pogođeno jer se, okruženo obrađenim njivama, livadama i niskom hrastovom šumom, nalazi u tipičnom istarskom seoskom ambijentu. Nažalost, izletište se rijetko promovira, pa je odmah nakon otvaranja ostalo pomalo zaboravljeno. Osim spomenika i nečijeg ognjišta, danas se tu nalazi ljuljačka, a veliki će hrast za žege namjerniku ponuditi hladovinu.

Do lijepog je izletišta najbolje krenuti pješice ili biciklom. U Trošte se skreće sa županijske ceste Pazin – Pula na kojoj se nalazi putokaz za selo (ne i za Središte Istre!), a zatim će vas do samog mjesta udaljenog tek dva kilometra voditi putokazi. Ako ste oboružani preciznim kartama, šetnju možete nastaviti i dalje do malih istarskih sela Klemenića i Lovrinića ili pak do Cekovice i Bertoši.

glasistre.hr

4 komentara na “Kamo za vikend: Trošti – pomalo zaboravljeno središte Istre”

 1. istina napisao:

  nemojte poć! tamo van je grdo! (javite ako najdete crvenu nogometnu loptu)

 2. Dol napisao:

  Bilo se tamo ljetos po prvi put, bilo je za pokosit. Odmah uz put i stvarno bi bilo zanimljivo opalit pečenjaru u sred istre. Neka low price manifestacija za pojis i popit.

 3. Heathen napisao:

  Tamo je skroz OK, pogotovo ako se želiš malo skulirat.

  1. Anonimno napisao:

   Dobra ideja samo počistit za sobom. Inače, tamo je super za mlade i stare

Komentiranje je onemogućeno.

Komentari
Najčitanije u 7 dana
Anketa

Jeste li zadovoljni dijelom proračuna o kojem odlučuju građani


Pogledaj rezultate

Prethodne ankete

Najčitanije u 30 dana

© iPazin.net portal 2001. - 2024.