Kampanja za poticanje čitanja “Čitaj mi”

2U Gradskoj knjižnici Pazin smještenoj u Spomen domu promovirana je nova nacionalna kampanja za poticanje čitanja pod nazivom “Čitaj mi” koja će se u ovoj ustanovi provoditi kao knjižnični projekt “Na tragu priči”.

Kampanja se provodi u povodu Europske godine čitanja naglas “Reading aloud, reading together”, a planirana je u nekoliko faza tijekom čitave godine. Već sredinom ožujka u popodnevnom je terminu počela radionica čitanja priča djeci koju dovoze roditelji koji onda i sami posuđuju knjige te sudjeluju u zajedničkom čitanju.

Za predškolske skupine Dječjeg vrtića “Olga Ban” iz Pazina svakog će se dana tijekom travnja u 9.30 sati održavati čitalačke radionice, a i dalje se svakog utorka u 17 sati organiziraju pričaonice za sve uzraste.

U planu je za knjižnice nabaviti kofer za knjige s kojim bi se tijekom svibnja i lipnja obilazilo gradske parkove, trgove, galerije, Kaštel ili Pazinčicu uz koje bi se čitalo priče. No, da bi djeca saznala lokaciju na kojoj se toga dana čita priča morat će zajedno s roditeljima ili odgajateljima doći u knjižnicu po trag, zagonetku, koja će ih voditi do lokacije i priče.

U srpnju i kolovozu će se u jutarnjim terminima u knjižnici održavati dječje pričaonice, a na jesen kreće posljednja faza projekta u kojoj će se s kovčegom knjiga obilaziti okolne općine.

“Rano djetinjstvo je vrijeme najintenzivnijeg učenja i usvajanja materijala, jer se i samo dijete tad najintenzivnije razvija, a dosad provedena istraživanja pokazala su da djeca kojoj se čita od najranije dobi brže uče, lakše komuniciraju te se brže razvijaju. Na tragu toga treba početi s čitanjem djeci od najranije dobi, a samo čitanje podrazumijeva i vrijeme koje roditelj i dijete provode zajedno, opuštajući se i uživajući u trenucima smirenosti i zajedništva”, poručuju iz Gradske knjižnice Pazin.

glasistre.hr

foto preuzeto: Gradska knjižnica Pazin (Facebook)

Komentari
Najčitanije u 7 dana
Anketa

Jeste li zadovoljni dijelom proračuna o kojem odlučuju građani


Pogledaj rezultate

Prethodne ankete

Najčitanije u 30 dana

© iPazin.net portal 2001. - 2024.