Kaos u Glasu Istre: Radnici u štrajku pozvali građane da ne kupuju list izdan pod prisilom

strajk_glasistre.jpgRadnici Glasa Istre danas su, kako je ranije i najavljeno, krenuli u štrajk koji će trajati sve do ispunjenja njihovih zahtjeva. Sindikat novinara pritom je pozvao sve čitatelje da ne kupuju sutrašnji broj tog lista jer će isti biti izdan pod prisilom, uz radnu obvezu.

DOWNLOAD Glas Štrajka

Sindikat se odlučio na štrajk nakon šest mjeseci bezuspješnog pregovaranja o novom kolektivnom ugovoru i nakon neuspjelog procesa mirenja, priopćili su prije nekoliko dana novinari Glasa Istre. “Uprava želi uvesti šestodnevni radni tjedan, smanjiti osnovicu plaće te novim koeficijentima još umanjiti plaće radnika koje su već gotovo prepolovljene, a istovremeno najavljuje otkaze za četvrtinu zaposlenih”, priopćeno je tada.

No, prema odluci sutkinje Županijskog suda u Puli Ondine Vidulin Matijević, list ne smije prestati izlaziti. Sutkinja je kao predsjednica arbitraže zaključila da je izdavanje novina djelatnost koja se ne može prekidati zbog štrajka. “Sutkinja je za 20 radnika uvela radnu obvezu kao da je pitanje izdavanja novina pitanje života i smrti”, komentirali su iz sindikata njezinu odluku.

“Vlasnik vraća dugove iz bivše tvrtke!”

“Radnici već mjesecima rade u tvrtki u kojoj se ne poštuju ni zakoni, ni ugovori, a svoje postupke Uprava opravdava nedostatkom novca, dok istovremeno iz plaća radnika, protuzakonito i kršeći ugovor o radu, vraća dugove iz bivše tvrtke Glas Istre d.o.o. koja je propala zbog poslova koji nemaju veze s novinarstvom – zbog mešetarenja zemljištem i nekretninama. Uprava najavljuje otkaze i nova smanjenja materijalnih prava radnika, što pravda ekonomskom krizom i padom tiraže, a upravo su bivši i sadašnji vlasnici povezivanjem s vladajućom strankom u Istri i tajnim posuđivanjem deset milijuna kuna iz javnih lokalnih poduzeća srušili vjerodostojnost ovih novina te su svojim odlukama izravni krivci za pad prodaje Glasa Istre”, objasnili su radnici svoje razloge pokretanja štrajka.

Osobe “na obuci” im zauzele redakciju

Povodom štrajka stotinjak zaposlenika, jutros je u redakciji Glasa Istre održana i izvanredna konferencija za novinare. Između ostalog, na pressici je kazano da su radnici jučer u zgradi Glasa Istre naišli na njima nepoznate osobe u zgradi koje su tvrdilie da su došle na obuku. Zaposlenici su odmah uputili prijavu Inspekciji rada, trežeći hitnu intervenciju. Novinari pretpostavljaju kako će ti pojedinci, uz 20 obveznih radnika, raditi u Glasu za vrijeme štrajka, prenosi Regional express.

Kako tvrde, te su osobe tamo bez ugovora, a navodno je izašao natječaj prije par dana na Zavodu za zapošljavanje za popunjavanje tih radnih mjesta. Novinarima smeta što njihov poslodavac, točnije Ranko Borovečki, traži u drugim redakcijama novinare koji će pisati za Glas, dok njegovi radnici štrajkaju. Traže da se svi takvi članci potpišu punim imenom i prezimenom.

Zaposlenike je dodatno uznemirilo i to što je internet-portal Glasa Istre neaktivan, odnosno umjesto informacije da su novinari u štrajku, portal daje informaciju kao da je riječ o kvaru, što je dodatna “cenzura i izbjegavanje istine”.

Novinarima je, također, uručen dopis Željka Žmaka kojime su obavješteni kako svi djelatnici koji su u štrajku ne mogu boraviti u poslovnim prostorijama na Rivi, jer kako navodi Žmak, “štrajk je nerad”, stoga smatra da isti nemaju što raditi u zgradi Glasa Istre. Bila im je ponuđena prostorija u zgradi gdje djeluje Uprava, kod Italuniona. No, sindikat nije prihvatio ključeve jer, navode, radnici u štrajku moraju biti na svojim radnim mjestima jer su odgovorni za sve što se ondje događa.

Borba za sve ugroženija prava novinara

Podršku zaposlenicima u štrajku danas je izrazio i Sindikat novinara Hrvatske. U priopćenju koje potpisuje predsjednica Gabrijela Galić pozivaju se svi novinari i medijski radnici u Hrvatskoj da izraze solidarnost i podršku kolegama i kolegicama u Glasu Istre “koji svojim hrabrim činom doprinose dostojanstvu i borbi za sve ugroženija prava svih novinara i medijskih radnika u zemlji”. Sindikat novinara Hrvatske, kako je priopćeno, o štrajku u Glasu Istre obavijestio je i Međunarodnu i Europsku federaciju novinara.

www.index.hr

3 komentara na “Kaos u Glasu Istre: Radnici u štrajku pozvali građane da ne kupuju list izdan pod prisilom”

 1. grg napisao:

  “Potpora novinarima Glasa Istre!

  Danas su novinari dnevnog lista “Glas Istre” krenuli u štrajk do ispunjenja zahtjeva, odnosno do odluke štrajkaškog odbora. Nakon šest mjeseci bezuspješnog pregovaranja o novom kolektivnom ugovoru, te nakon neuspješnog zakonskog procesa mirenja, u kojem je uprava jasno dala do znanja da nema namjeru pregovarati, već postavljati svoje uvjete, štrajk je bio jedino logično rješenje. Uprava je u proljeće, na početku pregovaranja, istaknula kako neće biti otpuštanja i kako će novi kolektivni ugovori biti potpisani. Ipak, još za vrijeme trajanja starih kolektivnih ugovora odlučila je ukinuti sva prava iz kolektivnog ugovora, pa su tako plaće gotovo prepolovljene, preko ljeta je podijeljen cijeli niz otkaza, a honorarnim novinarima su smanjeni honorari pod izlikom da je novac, koji je za to namijenjen, potrošen. Gazda također želi uvesti šestodnevni radni tjedan, smanjiti osnovicu plaće te novim koeficijentima još umanjiti plaće zaposlenih koje su već gotovo prepolovljene, a istovremeno najavljuje otkaze za četvrtinu zaposlenih.

  Kao izgovor za smanjenje prava navode se dugovi koje tvrtka ima. Dugovi su stvoreni zbog loše poslovne politike uprave, davanjem jamstava za sumnjive kredite i pozajmljivanjem novca. Nositelji kredita nisu plaćali obveze pa umjesto njih to morao učiniti “Glas Istre”. Upravo zato se bivši dugogodišnji vlasnik odlučio da prezaduženi “Glas Istre” ne bude više izdavač nego je prebacio djelatnost na prije napravljene sestrinske firme – “Glas Istre novine” i “Glas Istre trgovinu”. Kasnije je obje firme prodao novom gazdi za po jednu kunu. Novu upravu uopće ne zanima što je dugove napravila stara uprava, već teret dugova prebacuje preko leđa zaposlenika. Uprava je sama priznala da tvrtka posluje i dalje pozitivno, ali da su se na ove poteze odlučili iz preventivnih razloga.

  Unatoč tome što danas počinje štrajk, novine će ipak sutra izaći. Odluka je to koju je donijela sutkinja Županijskog suda u Puli, uz obrazloženje kako je tobože u interesu zaposlenih da novine nastave sa izlaženjem jer bi višednevno neizlaženje novina utjecalo na gubitak čitatelja, a gubitak čitatelja znači prestanak potrebe za izdavanjem tih novina što bi zaposlene dovelo u nepovoljan položaj s obzirom na gospodarsku situaciju u zemlji. Ovaj skandalozni zaključak gotovo je istovjetan argumentima uprave. No to nije nikakva slučajnost. Upravo je na zahtjev uprave i pokrenut ovaj postupak i napravljeno arbitražno vijeće u kojem je predsjedavala sutkinja, a uz nju su bili odvjetnik uprave i sindikalna predstavnica. Predstavnici sindikata uopće nije omogućeno izjašnjavanje nego je odluku sutkinja donijela samostalno. Postoji opravdana sumnja kako kriminalci iz uprave [1, 2] imaju jako dobre veze na Županijskom sudu jer sadašnji vlasnik, kao ni bivši, nikada nisu bili osuđeni niti za jednu malverzaciju. Također, kada se na tom istom sudu raspravljalo o tužbi zbog kolektivnog ugovora, nakon otkrivanja loše kamufliranog falsificiranja dokumenata (urudžbene brojeve na njima nisu promijenili) prema kojima se htjelo dokazati da je kolektivni ugovor ukinut još na proljeće, kriminalci iz uprave nisu prijavljeni od strane sutkinje.

  Uz pogodovanje upravi prekršen je i Zakon o radu. Prema ZOR-u je definirano da se za vrijeme štrajka ne smiju prekidati poslovi koji su proizvodno-održavajući te nužni. Prvima se osigurava obnavljanje rada neposredno nakon završetka štrajka, a u druge spadaju poslovi koji su prijeko potrebni radi sprječavanja ugrožavanja života, osobne sigurnosti ili zdravlja pučanstva. Kako rad novinara ne spada u nužne poslove, štrajk ne ugrožava ničiji život, zdravlje ni imovinu. Jedino bi na radnom mjestu administratora servera trebalo raditi i to samo kontrolirati da ne padne server. S jedne strane dio zaposlenih mora prisilno raditi za vrijeme štrajka, a s druge strane, one zaposlene koji su u štrajku vlasnik je pokušao prevariti kako za vrijeme štrajka ne smiju biti na radnom mjestu.

  Buržoazija će uvijek pri slamanju radničkog otpora upotrijebiti sva raspoloživa sredstva, od državnih aparata (korumpiranog sudstva) do štrajkolomaca i zastrašivanja. Uprava i “nezavisno sudstvo” od početka su bili svjesni da dvadesetak novinara, koliko ih je određeno da rade pod prisilom, ne mogu napraviti novine, ali zato imaju zakonski temelj da novine naprave, a uprava koristi daljnje mehanizme kako bi štrajk neutralizirala.

  Nakon pomoći sudstva koje je omogućilo izdavanje novina, štrajkbreheri će neutralizaciju štrajka obaviti do kraja, jer ako izlaze novine, štrajk gubi svaki smisao. Nedostatak solidarnosti među novinarima, ucjene i zastrašivanja pridonijela su tome da će neki honorarni novinari, ali i novinari NIT-a, pisati za “Glas Istre” za vrijeme štrajka. Istovremeno, priskakanje u pomoć drugih kapitalista dovelo je do toga da će za Glas Istre gotove stranice slati Novi list.

  Postoji i povezanost između Uprave tvrtke i aktualne županijske vlasti. Naime, mnoge pozajmice su davale lokalne tvrtke koje izravno kontrolira IDS, dok se s druge strane vlasnik odužuje uplitanjem u slobodu tiska gušeći svaku kritiku aktualne županijske vlasti. Također postoje i opravdane sumnje da se list namjerno uništava kako bi ga županijska vlast imala pod svojom kontrolom.

  S obzirom na dobru povezanost sa vladajućima i sudstvom u županiji, jasno je kako se vrši velik pritisak na zaposlene, sindikate, ali i na sve one koji na bilo koji način potpomažu štrajk. Sindikalna središnjica u Zagrebu te Hrvatsko novinarsko društvo najvjerojatnije se neće pridružiti zaposlenicima u štrajku na njihovim radnim mjestima zbog “obveza”, no očito je kako netko vrši pritisak na njih.

  Izgleda kako novinski magnati strahuju da bi mogao početi nacionalni štrajk novinara. To je daleko od nemogućeg ako pogledamo uvjete u kojima novinari rade: višegodišnji rad na određeno vrijeme, rad na crno, neplaćeni rad, neplaćanje doprinosa, zastrašivanje otkazima, pritisci, cenzure, autocenzure i tako u nedogled. Ukoliko novinari u Hrvatskoj shvate da je borba koju su danas započeli novinari “Glasa Istre” protiv potlačivanja te ukidanja prava i njihova borba, tada će se medijskim magnatima ostvariti njihovi najcrnji snovi. Ovaj štrajk je možda borba za kolektivni ugovor u određenom mediju, ali on može prerasti u borbu za nacionalni kolektivni ugovor za sve novinare. Godine pregovaranja za nacionalni kolektivni ugovor bile su godine zavlačenja i oduživanja od strane medijskih magnata, no ne treba se zavaravati da su pregovori tek na početku. Godine pregovaranja bile su i godine iskustva sindikalne borbe. Pitanje je imaju li novinari snagu i volju da pokrenu generalni štrajk kako bi izborili nacionalni kolektivni ugovor?

  Crvena akcija u potpunosti podržava ovaj štrajk u nadi da će se ostali novinari solidarizirati s novinarima “Glasa Istre” i neće pomagati njihovom gazdi u neutralizaciji štrajka, a čitatelji da će za vrijeme štrajka bojkotirati kupnju novina!”

 2. citatelj napisao:

  Gdje ste bili kada ste bili preplaćeni za svoj rad, kada se nije govorilo o otkazima i smanjenju plaća, onda Vam nije smetala cenzura? U zadnjih nekoliko godina Glas Istre kupujem jednom tjedno (i to zimi) i to samo zato da imam čime potpaliti vatru. Objektivnost glasa istre je već godinama upitna (sponzorirani članci – većinom od strane IDS-a) ali svi novinari su bez grižnje savjesti pisali (zna se od kud dolaze plaće).

  Zato ovaj štrajk NE PODRŽAVAM.

  KASNITE 10 godina!!!!

 3. negeneraliziraj napisao:

  Ne generaliziraj i znaj da je redakcija Glasa Istre ogledalo istarskog društva. Ima tu i simpatizera IDS-a, Ladonje, HDZ-a, pa i raznih nezavisnih, kao i većeg dijela onih koji politički ne podržavaju nikoga. Neki su u svom poslu profesionalniji više, neki manje i tako je to kao i u drugim poslovima. Problem je što nema backinformacija (npr. zašto ti kao čitatelj nisi nikad uputio argumentiranu i potpisanu reagiranje), reagiranja čitatelja, pa bi se ti koji pišu neobjektivno (a naročito urednici koji mogu marginalizirat ili rastegnut određeni tekst) korigirali.+velik dio onih koji predvodi ovaj štrajk pred deset godina nije bio u Glasu Istre.

Komentiranje je onemogućeno.

Komentari
Najčitanije u 7 dana
Anketa

Jeste li zadovoljni dijelom proračuna o kojem odlučuju građani


Pogledaj rezultate

Prethodne ankete

Najčitanije u 30 dana

© iPazin.net portal 2001. - 2024.