Kazališna predstava “Kakva majka, takva kći”

Kazališna predstava nastala na temelju dokumentarne građe i biografskih zapisa o djetinjstvu i mladenačkim danima slavne spisateljice Marije Jurić Zagorke kao i njezinom turbulentnom odnosu s majkom.

Marija Jurić Zagorka, buntovnica, umjetnica, korak ispred svog vremena,drugačijeg razmišljanja od ostalih žena toga doba, teško pristaje na dogovoreni brak s uvaženim Mađarom, kojeg ne poznaje, ne razumije … Zbog ljubavi prema majci koja ju tjera u taj brak, misleći kako je to najbolje za njih, Marija podnosi maltretiranje koje vuče korijene još iz djetinjstva…

Predstava ističe njezin kompleksni odnos sa majkom, koja je imala veliki utjecaj na njezin život, želeći joj nametnuti život po “mjerama” društva tadašnjeg vremena, čemu se Marija Jurić Zagorka pokušavala oduprijeti…miješaju se osjećaji ljubavi i poštovanja prema majci i s druge strane revolta prema njoj i društvu čija je “pravila” Zagorka teško prihvaćala.

Svojim vrhunskim glumačkim izričajem ova dva jaka karakterna lika utjelovljuju i bez daha ostavljaju publiku: Mia Krajcar u ulozi Marije Jurić Zagorke i Mirta Zečević, kao majka Josipa Jurić, rođena Domin.

Za ulogu majke Josipe Jurić, Mirta Zečević nominirana je za 25. Nagradu Hrvatskog Glumišta – najbolja umjetnička ostvarenja – glavna dramska uloga. Također, predstava je odabrana za sudionika ovogodišnjeg 25. Festivala glumca u Vinkovcima.

Tekst: Frana Marija Vranković Režija: Jasmin Novljaković Produkcija: Kazalište „Smješko“ Zagreb

Organizacija: Pučko otvoreno učilište Pazin

 

Komentari
Najčitanije u 7 dana
Anketa

Jeste li zadovoljni dijelom proračuna o kojem odlučuju građani


Pogledaj rezultate

Prethodne ankete

Najčitanije u 30 dana

© iPazin.net portal 2001. - 2023.