Kazališna predstava „Zavirite u moj film“ u Pazinu

2Udruga za unaprjeđenje duševnog zdravlja „Vrapčići“ iz Slavonskog Broda dolazi u Pazin s predstavom „Zavirite u moj film“.

Predstava je nastala na temelju osobnih iskustava članova udruge „Vrapčići“ koji boluju od shizofrenije i bipolarnog afektivnog poremećaja. Svoja iskustva podijelili su u udruzi sa članovima i stručnim timom, a dva mlada glumca, Brođani koji su završili glumu na Akademiji u Osijeku, Matej Safundžić i Luka Stilinović, njihove su priče pretvorili u scenarij za predstavu u kojoj ravnopravno glume članovi, volonteri i akademski glumci.

Scenarij predstave prikazuje prve simptome kod mladića koji obolijeva od shizofrenije, neprihvaćanje bolesti koje dovodi do prekida upravo započete ljubavne veze te podršku koju dobiva kroz udrugu bolesnika. Predstava uz dramsku priču predstavlja definicije dijagnoza i simptoma psihičkih bolesti, a najviše doprinosi ukidanju stigme prema osobama s psihičkim oboljenjima jer donosi neposredna i stvarna iskustva osoba koje boluju od psihotičnih poremećaja, te istovremeno izravno pokazuje njihove sposobnosti.

Predstava je do sada izvedena u Slavonskom Brodu, Osijeku i Zagrebu, a popraćena je velikim interesom javnosti za teme mentalnog zdravlja. Stručno vodstvo Vrapčića i glumci gostovali su u emisijama “Hrvatska uživo” i “Dobro jutro Hrvatska”, predstavili proces nastajanja ovog zahtjevnog projekta, i osobne priče o tome kako je izvođenje predstave i sudjelovanje u njenom nastajanju pomoglo njihovoj rehabilitaciji.

Vrapčići pozivaju sve Pazinjane i Istrijane da pogledaju predstavu i upoznaju se s problemima psihički oboljelih osoba u četvrtak, 14. svibnja u 19.00 sati u Pučkom otvorenom učilištu Pazin, Šetalište pazinske gimnazije 1.

Dubravka Ergović Novotny, dr.med., spec. psihijatar, predsjednica udruge „Vrapčići“

Komentari
Najčitanije u 7 dana
Anketa

Jeste li zadovoljni dijelom proračuna o kojem odlučuju građani


Pogledaj rezultate

Prethodne ankete

Najčitanije u 30 dana

© iPazin.net portal 2001. - 2024.