Key Q: Ključ kvalitete istarske gastronomije

Didaktička kuhinja Edukacijskog gastronomskog centra Istre, kroz šest ciklusa, ugostila je više od 900 ugostiteljskih djelatnika i kuhara, koji su sudjelovali na više od 80 tematskih edukacijsko – kuharskih radionica pod stručnim vodstvom vrhunskih domaćih ali i inozemnih chefova. U jesenskom ciklusu 2018. godine, u suradnji s partnerima projekta te uz podršku Istarske županije, didaktička kuhinja ponovno otvara vrata s još raznovrsnijim i kreativnijim temama koje su aktualne u gastronomiji današnjice.

Jesenski ciklus edukacijsko – kuharskih radionica odvijat će se tijekom mjeseca listopada, studenog i prosinca pod vodstvom poznatih imena u gastronomiji. U ovogodišnjem jesenskom ciklusu, enormni naglasak je stavljen na gastronomiju ekoloških proizvoda Istre te njihovo kreativno iskorištavanje u različitim kuhinjama, što će predstaviti executive chef Robert Perić.

Chef Emanuele Scarello, nositelj dvije Michelinove zvjezdice te vlasnik restorana Agli Amici dal 1887, također će se pozabaviti temom ekoloških proizvoda u gastronomiji s obzirom na to da je u njegovim kreacijama prisutna duboka povezanost s teritorijem i sezonskim lokalnim namirnicama.

Poseban novitet u ovogodišnjem jesenskom ciklusu jest chef Hrvoje Zirojević, poznat kao alfa i omega restorana Laganini na Palmižani te po svojoj sposobnosti oživljavanja različitih kultura na tanjuru. Chef Hrvoje Zirojević smatra edukaciju ključnim faktorom za napredak kuhara i gastronomije te upravo zbog toga će voditi radionicu na temu kreativne riblje kuhinje, gdje će dati svoj poseban dašak originalnim ribljim jelima.

U redu s novitetima u ovogodišnjem ciklusu, javlja se i iskusni chef Ivan Zidar, koji je osmislio gastronomski hit „Mason burger and stuff“ te koji nastoji razvijati street food u sasvim novom ruhu. Chef Ivan Zidar vodit će radionicu na temu načina pripreme genijalnih burgera u kombinaciji s bombastičnim prilozima. Nakon što su kuhari polaznici pokazali veliku zainteresiranost za radionice kreativnog dvojca Styling Food-a, prvi educirani stilist hrane Tomislav Škunca u suradnji s Draganom Dragojlovićem, ponovno će gostovati u Edukacijsko gastronomskom centru. Ovaj dvojac obrađivat će dvije tematike u gastronomiji, a to su radionica o konzerviranju namirnica te radionica o food dizajnu i dizajnu kreativnih tanjura.

Chef konzultant Marijo Čepek, ujedno poznat po svojem umijeću osmišljavanja interesantnih jela baziranih na lokalnim namirnicama, u jesenskom ciklusu će po prvi puta obrađivati tematiku „Mis en place“. Ovaj poznati kulinarski izraz podrazumijeva organizaciju pripreme namirnica, pribora i posuđa što je od izuzetne važnosti za svakog uspješnog kuhara. Druga tematika radionice jest kreativna vegetarijanska gastronomija, u kojoj će se chef Marijo pozabaviti jelima koje svaki kuhar može pripremiti u svojem objektu.

Iako će kuhati bok uz bok najpoznatijih chefova, u jesenskom ciklusu chef David Skoko će se ozbiljno pozabaviti s ribljom tematikom u gastronomiji. Po prvi puta će voditi radionicu jadranskih muzgavaca, na kojoj će obrađivati sipe, lignje, folpe i ostale muzgavce te interpretirati ih u modernim jelima. Iskorištavanje plave ribe od glave do repa bit će tema njegove druge radionice.

Chef Robert Perić, koji je ujedno i nositelj titule Maestro Chocolatier će u jesenskom ciklusu voditi slastičarsku radionicu na temu izrade čokoladnih instalacija i dekoracija. Čast zatvaranja jesenskog ciklusa će također pripasti chefu Robertu i to s radionicom na temu upotrebe školjka i školjkaša u kreativnoj gastronomiji.

Edukacijski gastronomski centar Istre razvijen je od strane Agencije za ruralni razvoj Istre d.o.o. (AZRRI), u sklopu koje djeluje u obliku didaktičke kuhinje. Centar predstavlja platformu za valorizaciju i promociju poljoprivredno prehrambenih proizvoda Istre, ali i Hrvatske te predstavlja poveznicu između poljoprivrednog i ugostiteljsko – turističkog sektora.

Preduvjet za organizirani uzgoj i plasman lokalnih proizvoda jest upotreba lokalnih namirnica u jelovnicima restorana, konoba i hotela uz podizanje svijesti o kvaliteti prehrane u svakodnevnom životu kao i u vrtićima, školama i drugim institucijama. Ugostitelji su alat u prepoznavanju kvalitete proizvoda i valorizaciji poljoprivredno prehrambenih proizvoda, a njihovi kuhari glavni promotori domaćih namirnica i sirovina te upravo zbog toga je bitna kontinuirana edukacija ugostiteljskog osoblja.

AZRRI

Komentari
Najčitanije u 7 dana
Anketa

Jeste li zadovoljni dijelom proračuna o kojem odlučuju građani


Pogledaj rezultate

Prethodne ankete

Najčitanije u 30 dana

© iPazin.net portal 2001. - 2024.