Kiša kratkiša: Drugo izdanje Maratona kratkometražnih filmova stiže i u Pazin!

2I ove će se godine po drugi puta u Hrvatskoj održati Maraton kratkometražnih filmova, manifestacija u organizaciji HAVC-a kojom se na najkraći dan u godini 21. prosinca slavi kratka filmska forma. ‘Maraton’ ove godine traje tri dana, te se osim u nedjelju 21. prosinca, projekcije u kinima diljem zemlje održavaju i u petak i subotu 19. i 20. prosinca.

U subotu, 20. prosinca u 11 sati u Pučkom otvorenom učilištu Pazin počinje drugi po redu Maraton kratkometražnih filmova. Besplatan program započinje kratkometražnim filmovima za djecu koji donosi izbor europskih filmova kratkog metra ostvaren u suradnji s europskom organizacijom Short Circuit. Riječ je o osam filmova za djecu uzrasta od 3 do 6 godina. U tom se programu nalazi i animirani film Skriveni talent Mirana Miošića, koji govori o raspjevanom mačku Bjelobrku koji nema sluha, što ga ne sprječava da stalno i katastrofalno pjeva.

Program se nastavlja projekcijama za najmlađe. ‘Baltazar: serija Zvjezdani kvartet’ donosi pet animiranih ostvarenja o poznatom profesoru Baltazaru. U 18 sati započinju programi za odrasle koji donose recentne nagrađivane hrvatske kratkometražne naslove te izbor osam europskih igranih i eksperimentalnih filmova ostvaren u suradnji sa Short Circuitom. Nakon toga, u 20 sati publika će u programu nazvanom ‘Koka, jaje i drugi problemi’ moći vidjeti jedan od najnagrađivanijih hrvatskih filmova ove godine, Kokošku redateljice Une Gunjak, koji govori o djevojčici kojoj otac u okupirano Sarajevo kao rođendanski poklon šalje kokoš. ‘Maraton’ u Pazinu završava programom ‘Gledaj vidjet ćeš’ koji počinje u 21 i 30, a u sklopu kojeg se mogu pogledati nagrađivani filmovi Autofocus Borisa Poljaka, Poklon predsjednika Nixona Igora Šeregija, Ljepotan Saše Bana, Kutija Nebojše Slijepčevića, Mali debeli rakun Barbare Vekarić, Koyaa – cvijet Kolje Saksidei mnogi drugi.

Inicijativu ‘Najkraći dan’ (Lejourle plus court) započeo je 2012. godine francuski nacionalni centar za kinematografiju (Centre nationalducinémaet de l’image animée) u suradnji s Agencijom za kratkometražni film (l’Agenceducourtmétrage) s idejom cjelodnevne promidžbe bogatog repertoara kratkometražnog filma u cijeloj zemlji. Nakon velikog uspjeha u Francuskoj inicijativa je dobila međunarodni karakter – pridružilo joj se 14 europskih zemalja među kojima i Hrvatska, koja ovu hvalevrijednu inicijativu želi pretvoriti u tradicionalnu godišnju manifestaciju.

HAVC u suradnji s neovisnim kinima akciji se priključio 2013. godine i to u 25 nezavisnih kina u 23 hrvatska grada. Ove godine taj se broj povećao na 29 kina i na 32 lokacije.

Pučko otvoreno učilište Pazin
2. MARATON KRATKOMETRAŽNIH FILMOVA
Kino Pazin, 20. prosinca 2014. – subota

Dječji program (matineja)

11 – 11,45 Europski kratkometražni filmovi za djecu

Kreacija, talijanski animirani
Ptičica i list, švicarski animirani
Magično vrijeme, norveški animirani
Redovnik i muha, irski animirani
Tachaaan!, španjolski animirani
The Smortlybacks, švicarski animirani
Moj bicikl, norveški igrani
Skriveni talent, hrvatski animirani

12 – 12,50 Zvjezdane godine hrvatskog kratkometražnog filma

Baltazar- Serija: Zvjezdani kvartet

Program za odrasle

1. Europski kratkometražni filmovi

18 – 19,20

Short film, njemački
Bende Sira – na meni je red, turski
North atlantic, portugalski
Generacije vrpce, nizozemski
Motodrom, njemački
Informacija na daljinu, britanski
Hong Kong, nizozemski
Tibetanska svjetiljka, francuski

2. Zvjezdane godine hrvatskog kratkometražnog filma

20 – 21,20

Koka, jaje i drugi problemi
Kokoška, njemačko-hrvatski film
Poklon predsjednika Nixona, hrvatsko-britanski film
A.D.A.M., hrvatski animirano-eksperimentalni
Čekanje, hrvatski dokumentarni
Ljepotan, hrvatski igrani
Bla, hrvatski animirani

21,30 – 22,40

Gledaj, vidjet ćeš
Kutija, hrvatski igrani
Autofocus, hrvatski dokumentarni
Koyaa – cvijet, hrvatsko-slovenski animirani
Kava s džemom, hrvatski igrani
Mali debeli rakun, hrvatski igrani

Komentari
Najčitanije u 7 dana
Anketa

Jeste li zadovoljni dijelom proračuna o kojem odlučuju građani


Pogledaj rezultate

Prethodne ankete

Najčitanije u 30 dana

© iPazin.net portal 2001. - 2024.