Klapska pjesma pod vedrim nebom

Klape u TrvižuPetnaest muških, ženskih i mješovitih klapa iz Istre, Kvarnera i Zagreba nastupilo je na devetoj Večeri hrvatskih klapa na glavnom trviškom placu u povodu Dana pobjede i domovinske zahvalnosti. Glazbeni susret organizira Hrvatsko katoličko mladenačko društvo “Seljačka sloga” u suradnji s ovdašnjim mjesnim odborom, a pokrovitelj je Grad Pazin.

Program su otvorili kampelanjem na zvonima trviškog zvonika Siniša i Stanko Brajković. A užitak je uslijedio već u prvoj izvedbi, ženske vokalne skupine Kadenca iz Trviža, koja se poigrala afro-ritmovima i bračkim govorom u pjesmi “O judi moji”. Slijedio je oktet Kornarija iz Marušića, koji se već godinama melodijama istarskog ugođaja i pjesmama na talijanskom uspješno odupire prevlasti dalmatinskog melosa u klapskoj pjesmi.

Muška klapa Motovun je izvrsnom izvedbom adaptacije hita Parnog valjka “Sve još miriše na nju” stvorila prvi od nekoliko glazbenih vrhunaca večeri, a pjesmom “Sve je s tobom napokon na mjestu” najavila svoj novi projekt, snimanje CD-a s klapskim adaptacijama pjesama Tonija Cetinskog.

Mješovita klapa Prvi komin Snježanin iz Zagreba već nekoliko godina u Trviž donosi zvuke dalmatinske nostalgije iz hrvatske metropole. Zvonejski kanturi su pak publiku podarili izvrsnom izvedbom klapskog standarda “Kaleto moja draga”, a domaćini iz trviške klape Teran unijeli su u svoj standardni repertoar i malo inovacije obradom pjesme “Nasloni glavu na moje rame”.

Pulske Teranke također su promijenile svoj imidž: osim što prvi put (barem u devet trviških godina) nisu nastupile u crvenim kostimima, predstavile su se zanimljivim aranžmanima laganih pjesama nježnog vilinskog ugođaja. Stoga je nastup muške klape Kamik iz Kostrene djelovao kao potpuna suprotnost Terankama: Kostrenjani su svoj nastup koncipirali šaljivo i zabavljački, s tenorom koji je stasom, lažnim brkovima i glasom glumio – Mišu Kovača. Uslijedili su nastupi muške klape Škrljevo, ženske klape Volosko, te muške klape Pinguentum iz Buzeta. Buzećani su od publike izmamili ovacije sasvim netipičnom izvedbom pjesme “Lipa moja”.

Uslijedile su muške klape Trabakul iz Kostrene, Kvarner iz Bakra te Boškarin iz Huma, a večer je zaključila najmlađa skupina, klapa Trabakul koja djeluje pri Klubu studenata Istre u Rijeci. Osnovanoj prije šest mjeseci, trviški joj je susret bio prvi javni nastup. Po običaju, program je završio zajedničkom izvedbom svih petnaest klapa zajedno: pjevalo se “Ružo crvena”, i zatim još na neplanirani bis “Klapo moja”.

Davor Šišović / Glas Istre

Komentari
Najčitanije u 7 dana
Anketa

Jeste li zadovoljni dijelom proračuna o kojem odlučuju građani


Pogledaj rezultate

Prethodne ankete

Najčitanije u 30 dana

© iPazin.net portal 2001. - 2022.